Last news in Fakti

9 Януари, 2018 21:55 1 934 21

Все повече турци искат в ЕС

  • турция-
  • ес-
  • проучване-
  • анкета-
  • съюз

Ще влезе ли някога Турция в съюза?

Все повече турци искат в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече турски граждани искат страната им да стане член на Европейския съюз, сочи ново проучване на Фондацията за икономическо развитие (IKV), съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Малцина са обаче тези, които вярват, че тази мечта може да бъде осъществена в краткосрочен план. 78.9% от запитаните искат Турция да стане част от европейското семейство. За справка – през 2015 година процентът е бил 61.8.

„Въпреки всички негативни развития между Брюксел и Анкара, процентът е много висок“, посочиха авторите на проучването. Те смятат, че този процент трябва да послужи като важен сигнал за правителството.

Айхан Зейтиноглу от фондацията каза, че ще бъде стратегическа грешка за Европейския съюз да пренебрегне тези данни. По думите му ще е неетично да се обърне гръб на страна с 80 милиона жители, по голямата част от които искат в ЕС.

Едва 31.2% от запитаните турски гражданин са посочили, че според тях Турция ще влезе в ЕС в близко бъдеще. След опита за военен преврат отношенията на Анкара с блока се обтегнаха заради масовите арести и погазването на човешките права. В Брюксел имаше изказвания, че Турция никога няма да стане част от блока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    29 7 Отговор
    А тия турци питат ли се, дали ЕС ги иска! На германците им се повраща вече от тях. Още са с шалварите и забрадите повечето.

    Коментиран от #7

  • 2 Пази Боже

    27 6 Отговор
    Ако излязът ония от Анадола в Европа, край, света свърши!
  • 3 OMG WTF

    19 6 Отговор
    78,9% от турците са гьоленисти!!! Ердухан да строи още затвори!!!
  • 4 Брат ми

    23 8 Отговор
    Е то и тия от Мароко искат в Европейския съюз.Трябва ли всичката измет на света да я съберем в Европа.Лудата бабичка вкара милион и нещо.Аре стига.
  • 5 Бесен Язовец

    20 4 Отговор
    За кво им е на турците да влизат в Разпадащия се Съюз! То е ясно че в ЕС мерят с двоен аршин така че !?! И не е вярно че българите могат да работят свободно в З.Е трябва да се вадят един куп документи от И.Европеците което коства поне 2-3 г. иначе се бачка през фирми които ти режат от парите 50% и къв е кяра от ЕС да си пълни Борисов сметките май само
  • 6 Ghost1

    12 9 Отговор
    Защо пък искат в ЕС нали Ердоганя е с Путин да идат в Русия там да живеят. Що ще чинят в ЕС. Една част от българите също да се запътва към Расии че неще в кривия ЕС.
  • 7 ПОЗДРАВИ ОТ ОСЛО

    17 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Саше":

    На запад ти балкански индивид,,, сакън да не кажеш че си от булгаристан. Оти веднага ни имат за убийци,мародери и крадци. Турците са доказали че са трудолюбиви , е не са христяни че не са.
    Та , аз помня кво беше реакцията им като казах че съм българин. Косата му настръхна на норвежеца, много добре помня първите дни на запад. Изглежда си надут беден балон, свали малко гарда и си виж часовника да си в час. Точно тези турчоля от българия ми подадоха ръка и ми помогнаха да съм това ся. Не ми беше леко въобще в началото, но сега нито си ми на заплатата , нито си ми на стандарта.
    Най после сменете си чипа в БЪЛГАРИЯ . Хайде останете със здраве.

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Съсед

    21 5 Отговор
    Няма как толкова турци да искат в ЕС... Защото същите предпочетоха режеп, а той им каза че иска султанска демокрация и те го подкрепиха...
  • 9 Душко

    18 10 Отговор

    До коментар #7 от "ПОЗДРАВИ ОТ ОСЛО":

    Тези хора са ти помогнали, но е напразно, защото ти продължаваш да си бедна душица и то дори в Осло...

    Коментиран от #11

  • 10 onq s konq

    8 5 Отговор
    И"скала Турция ЕС...А Съветска Сърбия как пък го иска!Ей така-ЩОТО ЕС СЕ РАЗПАДА.А какво е ЕС?Ами това преди всичко са МИЛИАРДИ СУБСИДИИ ЗА ОТРАСЛИТЕ В ИКОНОМИКАТА ,това е БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ПРИДВИЖВАНЕ НА СТОКИ И ХОРА,РАВНИ ПРАВА ЗА РАБОТА,БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ и т.н.Не че Турция и в момента не ползва много важния "бонус" да търгува безмитно с ЕС,но това може много бързо да се промени ако на Европа й писне от непослушанието й...И после,жална им майка!И Ердоган го знае мн добре и затова иска да застрахова страната си срещу тая реална и ужасно сериозна за просперитета й заплаха.Сърбия пък ще поставя условия на Европа-"искаме в ЕС,но не щем в НАТО щото сме "неутрални"...Бе я си стойте "неутрални" и се гушкайте с Русия!И ще попитам русофилите дето постоянно агитират за излизане на БГ от ЕС и НАТО ,щото "нямало файда"-КОЯ ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА НАПУСНЕМ ТИЯ ФОРМИРОВАНИЯ?Е да-има такава и това е Партията на русофилите",която не е регистрирана и се финансира активно от Русия!
  • 11 ДАТЧАНИНА

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Душко":

    Явно живеееш в няква дупка , ела на запад да видиш цивилизация .
    Колкото и тъп да си ще видиш огромна разлика , или си седи там на клекалото. Ама се скрий някъде , че вониш злобно. Такъв ще си останеш там. Тук се работи, тук се печели, тук имаш шанс да се докажеш , е не е лесно. Много хора сме избрали този труден път , за да не са зависими децата ни като теб. Ти заслужаваш ги тези сто евро пенсия, халал да са ти.

    Коментиран от #13

  • 12 некойси

    8 1 Отговор
    То хубаво ама Ердоган и обкръжението му твърдят че по-скоро ще пасат кози отколкото да влязат в ЕС.
  • 13 бездушко

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДАТЧАНИНА":

    пази боже сляпо да прогледа....затова си душица малка...нахранена и сита...но същото е и ако си гладна... аз от там се върнах, но ти не си и на половината път още....а това за децата.... не се отнася за тебе.
  • 14 гоол

    6 3 Отговор
    Нямат работа в ЕС циганята турци, исляма ги влече повече
  • 15 Хасан

    0 6 Отговор
    Турците трябва да завладеят и Европа...от Китай през Средна Азия ,Анадола,Балканите до Скандинавия това е обширната тюркска география....

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    2 5 Отговор
    Те и руснаците искат в ЕС и САЩ ама йок ....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КАСАПИНА

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    турция освен анадола друго не може да завладее ,пък и няма кои да и позволи, жириновски имаше една теза за тях между другото не си мисли че не е заделил десетина ракети за тях, само за Европейската част ,анадола не го интересува та са още в каменната ера, ама лошо че сме съседи няма да мислят много ,ще смелят и половин България покрай турчолята Да не мислиш че на Путин му харесва от Сочи да вижда бреговете на турция. А ти май живееш в някакъв твой измислен сват чак до великия Китай стигна, С станало има няма 30 мил население след отделянето на кюрдистан турция едва ли ще успее да запази европейската си част. Така че добре дошъл в анадола землянките те чакат.
  • 19 Актьор МАНАФ

    4 2 Отговор
    Те искат ама ЕВРОПА ги иска ЩЕ МИНАТ ГОДИНИ ДОКАТО СЕ ОТЪВАТ ОТ ТУРЦИ И ДРУГАТА СГАН
  • 20 за матряла

    0 0 Отговор
    Едно турско НПО е направило "проучване"... Хората на cnn от Хюриет са го пуснали за матряла... Голяма парлама, голямо нещо.. Турция няма как да се управлява от Брюксел.. това е аксиома! Останалото е за матряла, както бай Тошо ви нарече..
    Вземете си салфетките, че ви се виждат слюните от злоба..
  • 21 MT Гонтан

    1 1 Отговор
    ЕС не е свърталище на някакви си страни . В отговор на повечето коментари , ще ви кажа само да отидете до Истанбул , дори малко по надолу в азиатската и част , и ще видите разликата между България и Турция , тогава ще се запитате защо ние сме в ЕС а те не . А това дали всички турци пътуват свободно из ЕС , съмнение няма виждате сами , дали могат да емигрират в ЕС - ми може и се справят доста добре , дори имат и общност . Така че физически те отдавна са в ЕС , дори и преди нас , само фактически не са .
Новини по държави: