10 Януари, 2018 12:10 1 263 20

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

  • русия-
  • избори-
  • европа-
  • сащ-
  • доклад

Русия се меси в демократичния процес на Стария континент от години, се казва в доклад на американски конгресмени

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

В обширен нов доклад американски конгресмени демократи предупреждават за растяща руска намеса из цяла Европа. В текста се прави заключението, че дори след като някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки, президентът Доналд Тръмп не е предложил никаква стратегия за опазване на САЩ да не станат отново жертва на системната намеса на Кремъл.

Това е първият доклад от Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори зад Океана през 2016 г. В него Тръмп е лично критикуван от авторите на доклада, че не е успял да реагира на засилващите се дестабилизиращи дейности на Русия в САЩ и по света.

"Никога досега президент на САЩ не е пренебрегвал толкова явно такава тежка и засилваща се заплаха за националната сигурност на САЩ", се казва в доклада.

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

Той е в обем над 200 страници и е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията. В него се описват руски операции в 19 европейски страни още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г.

Кардин е поръчал доклада, за да могат американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света, каза той в изявление.

"Докато президентът Тръмп на практика бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал и търси нови възможности да затруднява държавни управления и да подкопава подкрепата за демократичните и международни институции, които САЩ и Европа са изградили през последните 70 години", каза Кардин.

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

Той обвинява Путин за "неуморните му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ". В доклада се изразява безпокойство, че Тръмп не е посочил руската агресия като тема за обединяване на нацията и се иска "по-силен глас на Конгреса" в насърчаването и финансирането на продемократични дейности. Отправен е призив за изслушвания в комисии и други усилия на Демократическата и Републиканската партия в помощ на европейските страни да се противопоставят на руската агресия.

В доклада също така се настоява правителството да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борба с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори от двете партии.

В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и в най-крайните случаи опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия. Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители.

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

Авторите посочват, че изборите в страни като Великобритания, Франция и Германия са били компрометирани от организирани от Москва кибератаки, платени публикации в онлайн форуми и финансиране на радикални политически групи. Тези държави и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и често ефикасна реакция.

Тръмп е приканен да създаде междуведомствена група за борба с руската намеса по модела на Националния антитерористичен център, който бе създаден след нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ. В доклада също се препоръчва Тръмп да свика годишна глобална среща на върха подобно на други такива форуми за борба с "Ислямска държава" или местни радикални групи, както и да се създадат екипи за бързо реагиране в защита на съюзнически страни след кибератаки и да се изготви международно споразумение за употребата на киберсредства в мирно време.

Вашингтон: Москва манипулира избори в цяла Европа (СНИМКИ)

Правителството на САЩ също е призовано да увеличи помощта си за насърчаването на демокрацията в Европа и публично да осъди всякакви връзки на организирани престъпни групировки и корупционни действия с Путин. Социалните мрежи трябва да оповестяват източниците на финансиране на политически рекламни материали, както правят печатните и електронните медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fakt

    17 17 Отговор
    Не знам за цяла Европа,но в България със сигурност.

    Коментиран от #7

  • 2 политолог

    19 16 Отговор
    А в България руските мекерета управляват под прикритието на генерали-евроатлантици.

    Коментиран от #9

  • 3 релито е такова

    19 15 Отговор
    То без намеса на Русия вече и слънцето не изгрява..хапаххаххаааа --американски дебили

    Коментиран от #4

  • 4 Наблюдател

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "релито е такова":

    Не можеш да отречеш факта, че лудото джудже си пъха гагата навсякъде и прави мерзавщини по целия свят. понеже руската кочина не може да предложи никаква положителна алтернатива, тя се стреми всячески да внесе хаос и безредици във всички нормални общества.
  • 5 падналия ангел

    14 11 Отговор
    То вярно, че една лъжа повторена сто пъти става истина, ама краварите вече се уляха! Айде нещо друго да измислят!
  • 6 Kcaniba

    13 13 Отговор
    Мноооого руски слуги тука бре,много плужек много нещо!Слуги на Империята на злото и лъжата!Жалки крепостни мужици!
  • 7 Стефан Ганчев

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "fakt":

    Някой задавал ли си е въпроса "Защо Б.
    Б издигна кандидатурата на лишената от всякакви качества и харизма Цецка ?"

    Ами защото гетерал Решетников беше наредил ь
    Мунчо Кемтрейлса да е президент.

    Клета губерния
  • 8 colosseo

    10 9 Отговор
    истинната че след 1990 американското посолство назначава само некомпетентни бездарни крадливи г.з.......лизци храбри но затова пък много послушни при разрушаването и разграбването на държавата,схемата е една и съща във всички страни от източна европа и който не слуша веднага го сменят или цветна революция пресен е примера с бате бойко как го смениха с орешарски а сега вече е послушен и няма проблем квото му кажат ам посланици и тва става сега и самолети шъ ни продадат ама в момента търсят би-плани от първата световна тия с двойните крила да не би случайно да имаме армия
  • 9 Бай хой

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "политолог":

    Те тия дженерали не са ли от нато ра? Колко мъка има по белия свят.
  • 10 tost

    7 9 Отговор
    На калпава риба и водата и пречи.

    Та и на американците все Путин им е виновен,по цял ден и цяла нощ не спи и хакерства в САШ,Англия,Германия,Полша,България,Франция,Финландия,Австралия,Украйна,Япония,Грузия,балтийските републики и много други.

    Путин толкова много се е загрижил за света,че даже не яде,не спи и не ходи до тоалетната.
    Кравабойс ще ме уморят...........от смях.
  • 11 Сащофил

    6 8 Отговор
    Като гледам, колко много руски бази около Сащ, те горките на никого за нищо не могат да повлияват. Нито могат, като руснаците да вземат на другите пертрола и газта без пари и да го продават на европейците. Вижте как само Пучдемон ,точно в Брюксел, дето се владее от гадните руснаци, отиде да се крие.Както се казва крадеца вика дръжте крадеца .
  • 12 хахаххаха

    6 8 Отговор
    афроамериканският слон с хартини крачета -най големият слон в картонен магазин.На това бананово гето все русия му у вновна.Абе както един журналис от "Чикаго Трибюн" написа на плакат сред избирането н палячото Тръмп: Путин враг на купонната система на САЩ и първи враг на клошарите в Манхатън.
  • 13 Диди

    8 3 Отговор
    Миналата година в Германия това беше тема.Русия се меси навсякъде.На Путин щеше да се хареса,ако Меркел не беше избрана.Това,което е писано в статията е така.
  • 14 Българин

    7 5 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Путин

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Местя си го в другия крачол!
  • 17 Диди

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Прецизно казано,но русофилите не искат свободна България.
    Руската пропаганда,лъжи и пр.нямат да престанат.
  • 18 Хохи

    2 3 Отговор
    РАЗВИТИЯ ХОЛИВУД, ПА СЕ РАЗМИРИСА С ЕВТИНИ ИЗКАЗВАНИЯ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Патриот

    1 1 Отговор
    щатите могат да се месят на изборите в у нас и в немско, а руснаците не. що така?