10 Януари, 2018 14:25 1 779 0

Западните Балкани зависят от Хърватия и Словения

  • хърватия-
  • западните балкани-
  • словения

Жан - Клод Юнкер призова двете страни да решат граничния спор помежду си

Западните Балкани зависят от Хърватия и Словения - 1
Снимка: БТА/AP

Бъдещето членство в ЕС на страните от Запдните Балкани зависи от Хърватия и Словения. Това заяви председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер, цитиран от The Daily Express.

Юнкер говори по време на обща пресконференция със словенския президент Борут Пахор.

„Бъдещето развитие на ЕС със страните от Западните Балкани зависи от Хърватия и Словения. Граничният въпрос между двете страни не касае само тях. Той е фактор за целия ЕС. От неговото решаване зависи това, дали ще има европейско бъдеще за Западните Балкани“, заяви Юнкер.

Той подчерта, че Сърбия и Черна гора първо трябва да се разберат по между си, преди да станат членове на ЕС.

Хърватия и Словения имат спор за морската си граница. През миналата година Върховният съд в Хага отсъди в полза на Словения. Хърватите обаче отказват да се съобразят с решението.

Юнкер вече призова за решаване на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: