Last news in Fakti

11 Януари, 2018 12:23 2 400 0

Япония и Китай отново на нож за Сенкаку

  • сенкаку-
  • остров-
  • китай-
  • япония-
  • дяоюй

Китайски боен кораб и неустановена подводница са се доближили до острови, за които спорят Токио и Пекин

Китайски боен кораб и неидентифицирана подводница са се доближили до група спорни острови в Източнокитайско море, съобщиха японски медии.

Подводницата и китайският кораб са забелязани в близост до район, който Япония смята за част от своите териториални води при управляваните от Токио острови Сенкаку, заяви японското правителство, цитирано от телевизия NHK.

Токио протестира пред Пекин, като го призова да избягва действия, които може да навредят на подобряването на двустранните отношения.

"Искаме силно да призовем Китай да не прави нищо, което да пречи на подобряването на двустранните връзки", каза правителственият говорител Йошихиде Суга.

Спорните острови са необитавани. Към тях освен Япония имат претенции и Китай, и Тайван. Токио закупи три от островите от частен собственик през септември 2011 г. Това доведе до протести в десетки китайски градове и бойкот на японски продукти.

Към канцеларията на японския премиер е създадена кризисна група след съобщенията, че съдове на китайските ВМС са доближили границата на зоната, която Токио смята за свои териториални води при островите Сенкаку.

Пекин призова Токио да не "измисля инциденти" във връзка с островите и да предприеме реални стъпки за подобряване на двустранните отношения.

"Китай настоява Япония да не измисля инциденти по въпроса с островите Дяоюй и в духа на постигнатия през 2014 г. консенсус от четири точки между двете страни да предприеме съвместно с Китай реални усилия за подобряване на двустранните отношения", каза говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

Според версията на Пекин два японски военни кораба са влезли в североизточните води близо до остров Чивейюй, след което китайските военноморски сили са започнали да "проследяват и контролират" техните действия.

"Островите Дяоюй и прилежащите към тях острови са изконна китайска територия. Суверенитетът на Китай над островите Дяоюй е напълно обоснован исторически и юридически", заяви говорителят.

"Съответните действия на Япония не могат да окажат ни най-малко влияние върху обективния факт на принадлежност на островите Дяоюй към Китай, а също така по никакъв начин не могат да разколебаят решимостта на Китай да защитава териториалния суверенитет над архипелага", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: