17 Януари, 2018 15:48 1 442 4

Време разделно за Атина и Скопие

  • македония-
  • гърция-
  • оон-
  • матю нимиц

Посредникът Матю Нимиц има готово решение с термина "Македония" 

Време разделно за Атина и Скопие - 1
Снимка: Shutterstock

Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието на бившата югорепублика, сочи посредникът на ООН Матю Нимиц по въпроса за името на страната с оглед на започващите в Ню Йорк преговори между представителите на Атина и Скопие, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

В интервю за гръцката телевизия "Антена" специалният посредник на ООН каза, че "в момента името на страната в ООН е Бивша югославска република Македония, следователно терминът "Македония" е част от името и Гърция е признала страната с това име".

"Над 100 страни са признали държавата под името "Република Македония", следователно думата "Македония" за тях фигурира. "А това означава, че тя е свързана с тази страна", посочи Нимиц, изказвайки надежда, че "в рамките на преговорния процес може да се намери решение, което да задоволява амбициите и на двете държави".

Наред с това Матю Нимиц изтъкна, че "ако чакаме още 25 години, проблемът ще стане още по-лош", пояснявайки, че "предложението ще е ново, защото конюнктурата е нова. Някои идеите бяха разисквани дълги години, но магическо решение няма", допълни той, избягвайки да разкрие по-нататък своите карти.

Време разделно за Атина и Скопие

Посредникът на ООН подчерта още, че "в Гърция цари мнение, че страната трябва да играе по-значима роля в региона и че сега, когато свърши икономическата криза, мнозина очакват от Гърция да изиграе тази роля. Един от начините, за да стане това, е Гърция да реши проблема със своя северен съсед", поясни той.

Матю Нимиц каза още, че "в Скопие доминира схващането, че някои от идеите в миналото не са били обезателно благоприятни и че е настъпил моментът да се реши този въпрос и те да се заемат с европейския и североатлантически път на страната".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиптър

    9 4 Отговор
    След 25 години името ще е Източна Албания или Южно Косово, Кво толкова се разправят: :)

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Истината винаги боли

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шиптър":

    Може,ама не вярвам,дали Косово ще го има?????
  • 3 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шиптър":

    Западна България най ще им отива.
  • 4 аве фюрер

    3 0 Отговор
    Новото име ще съответства изцяло на държавата , просто ще се казва МЕК. МАК. ЛАЙН. и звучно, и образно значи.
Новини по държави: