Last news in Fakti

17 Януари, 2018 20:14 1 608 11

Президентът наложи вето на закона за езиците

  • македония-
  • зоран заев-
  • георге иванов-
  • закон-
  • албански език

Георге Иванов няма да подпише указа, с който албанският беше обявен за втори официален език в Македония

Президентът наложи вето на закона за езиците - 1

Македонският президент Георге Иванов съобщи, че няма да подпише указа за влизане в сила на закона за употреба на езиците, с който албанският език бе обявен за втори официален език в страната, предаде агенция МИА.

"Вместо да градим мултиетническо общество в духа на диалога и мирното съжителство, чрез справедливи и общоприети закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, с който се фаворизира само албанският език. Затова, предвид моите виждания за несъответствието на закона за езиците с конституцията и с представените мнения на експерти и на широката общественост за противоконституционния характер на закона, и на основание член 75 от конституцията, взех решение да не подписвам указа за влизане в сила на закона употреба на езиците", заяви Иванов в извънредно обръщение към нацията.

Президентът каза, че е изпратил писмо до парламента, в което го уведомява, че няма да подпише указа, и е отправил апел към депутатите да разгледат внимателно приложените възражения.
Законът за употреба на езиците, който бе гласуван на 11 януари в парламента, предвижда официална употреба на албанския език във всички институции на Република Македония.

Президентът наложи вето на закона за езиците

Според конституцията държавният глава има право да не подписва закона, освен ако е приет с мнозинство от две трети. Ако той откаже да подпише указа, парламентът трябва да разгледа отново закона в срок от 30 дни от първото му гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    9 1 Отговор
    И типично по български следващия път ще отхвърлят ветото на президента и законът ще мине

    Коментиран от #2

  • 2 Барчо

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Със сигурност ще се случи нещо подобно. Рано или късно ще прекарат албанския език и тогава дупе и яко на макетата. Злобата и към България и нежеланието и да работят аз побратимяването между двата ни близки народа ги вкара в границите на Велика Албания рано или късно.

    Коментиран от #3, #6, #11

  • 3 Великан

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Кога Албания е била Велика?

    Коментиран от #4

  • 4 Барчо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Великан":

    Великане, явно не си разбрал подмисълта ми. Винаги е имало стремеж за обединение на албанците и разширяването границите на сегашна Албания. Всички албанци тайно и явно искат обединение и приобщаване части от съседните държави с преобладаващо албанско население към Албания. И естествено създаването на Велика. Днес Косово е самостоятелна, утре присъединена. Чат ли си? Днес 20% албанци в Македония с официален език, утре стават 30%, в други ден 70%, а другата седмица ...... опаааа, кво стана!

    Коментиран от #5

  • 5 Македонец

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Барчо много говориш а нищо не разбираш. Албанците се изелвати вече се под 17 %, около 16.9 % да бъдем точни.Няма.я тази раждаемост и всичките се изнесоха на запад. Македония с 2 000 000 жители, годишно се раждат 32000 деца като първите 6 найчести имена са християнски. За сравнение в 7000 000 България годишно се раждат 60000 деца. Албанците са тези които не искат да има преброяване, искат преброяването да е по техни критерии, през skype и с косоварите заедно. Извода прави го сам от 120 депутати в македонското събрание има 20 албанци. А ние като вас излизаме половината да гласуваме, и шиптарите-всичко дето диша. Така че тези от съседните на нас държави, които задружно ни копаете гроба найвероятно първи ще паднете в него.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Сега да ти кажа кой обвиняваш че ви копаел гроба .
    Ако утре албанците ви натиснат , аз и много българи ще се пишем доброволци и ще се бием за вас . И ще се бием не щото сте македонци , а щото сте българи . Целия свят знае че сте българи само вие не го разбрахте още . Разбирам че са ви лъгали комунистите , ама поразмърдайте си мозъците малко .

    Коментиран от #8

  • 8 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Защо си мислиш че имаме нужда от помощ за албанците. Проблема е че ги защитава тях Америка, не виждам как ще ни помогнете в случая. Жалко.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Македонец":

    На мен (и на много като мен) ,Америка не може да ми казва какво да правя .
    Америка ги защитава да е контра на руснаците . Но утре може и да не ги защитава . Каквото и да стане аз знам кой съм и как да постъпя .
    Проблема е че много от македонците още не знаете кои сте .
  • 10 ОЕР

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Македонец":

    маке , не ви щем територията , искаме да ни уважавате и да не ни мразите , че ние първи ви признахме за държава брат !
  • 11 Богдан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Какви близки нации. Това са българи!
Новини по държави: