18 Януари, 2018 21:20 4 905 3

Търсят дъщерята на Нефертити

  • египет-
  • нефертити-
  • дъщерята

Започнаха разкопки в Долината на царете

Захи Хауас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон - дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон, пише Дарик.

"През януари тази година започнахме собствените си разкопки в т.нар. Долина на маймуните - западната част от Долината на царете. Към момента изследваме района около гробницата на фараон Аи, наследника на Тутанкамон, където радарът ни отчете вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от около 5 м под земята", съобщи археологът в личния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV, съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет. Аменхотеп IV е един от първите хора в световната история, които въвеждат религиозна реформа и е първият монотеистичен владетел на Египет. По време на управлението си той прави опит да замени класическите египетски богове и влиятелните жреци с култ към Слънцето.

Нефертити пък се счита за образец за красота на Бронзовата епоха. Тутанкамон привлича от години вниманието на учените и обществеността заради мистериозната си смърт на 20-годишна възраст и непокътната си "прокълната" гробница. В допълнение към загадката около смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи спорове къде всъщност е погребана съпругата му и полусестра по бащина линия Анхесенамон.

Досега в гробницата на фараона са били намерени няколко мумии на жени, една от които на дъщеря му. За другите две се предполага, че са съпругата му и другата му сестра, но това така и не е било доказано. Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години. След смъртта му се омъжва за бившия върховен съветник на фараона, Aи. Много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Но тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за нейното погребение продължава и до днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mire

    3 1 Отговор
    На петия етаж в нашия блок живее страшно п..е е
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.