Last news in Fakti

20 Януари, 2018 07:31 3 856 15

20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее

  • холокост-
  • нацисти-
  • третия райх
20 януари 1942 г. Конференцията от Ванзее - 1

На 20 януари 1942 г. в Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос. Тя е известна като Конференцията от Ванзее. На нея се , която дава насоки на практиката на масовото ликвидиране на евреи.

. шефът на обединяващата всички специални служби на Райха Имперска главна агенция за сигурност обергрупенфюрерът от СС Райнхард Хайдрих кани на „съвещание с последваща закуска“ 15 високопоставени чиновници от 6 министерства, от съдебните и партийни структури. Сред тях са и подчиненият на Хайдрих шеф на Гестапо Мюлер и личният помощник на Хайдрих по еврейските въпроси оберщурмбанфюрерът от СС Адолф Айхман.

На конференцията се обсъжда по принцип един основен въпрос: физическото унищожаване на европейското еврейство.

Дебатите се стенографират от познатия със своята съвестност и коректност Айхман. Съставеният по-късно от него протокол на конференцията е разпратен на участници и на други ангажирани служби в 30 екземпляра с най-висока степен на поверителност.

Няколко години след войната се е смятало, че всички копия на този протокол са унищожени. Едва през 1949 г. в забравен архив на един от участниците (иронията на историята се е погрижила неговото име да е Мартин Лутер…) е открито случайно копие № 16. Така на бял свят излиза един невероятен по своята бездънна жестокост документ, издържан езиково в безстрастния, комплексно структуриран стил на традиционната германска администрация.

Погрешно е впечатлението, че на Ванзейската конференция било взето самото решение за Холокоста. Унищожаването на евреите от завладените територии на Изток по това време (1942 г.) вече е в пълен ход. На срещата край езерото Ванзее се решава депортирането на всички граждани от еврейски произход в Европа в трудови и в лагери на смъртта.

Какво е трябвало да се случи с тях там е посочено в самото начало на документа. Целта е: „Окончателното решаване на еврейския въпрос“. Изтънчените елитни администратори от министерствата обсъждат с представителите на службите бройките по държави на подлежащите на „финално решаване“ човешки същества, изясняват детайлно кой влиза в дефиницията „евреин“, уточняват най-ефикасните пътища за транспортирането на изчислените 11 милиона евреи от цяла Европа.

В прегледни таблици са посочени точните цифри на обитаващите всяка от страните евреи, които трябва до един да бъдат депортирани в лагерите на Изток. В графата за България са посочени 48 000. Неутрална Швеция фигурира също в таблицата с 8 000 евреи.

Изтънко се обсъжда съдбата на т.н. „мелези от I степен“ – т.е. на децата от брак на еврейка с неевреин и обратно. Тези „мелези“ по принцип се приравняват „по всички въпроси свързани с окончателното решаване на еврейския въпрос с евреите“. Само по изключение и с одобрението на висши партийни и държавни инстанции „мелези от I степен с особени заслуги“ могат да бъдат освободени от депортацията и да останат на територията на Райха. Условието това да стане е, те да се подложат на „доброволна стерилизация“…

След края на националсоциалистическия режим някои от участниците в конференцията заявяват, че не знаели точно какво се крие зад формулировката "окончателно решение на еврейския въпрос". Което не отговаря на истината - всички държавни секретари изрично са били информирани за депортиранията и изтребленията, а представителите на СС пък са участвали непосредствено в престъпленията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    4 12 Отговор
    не нацистите,а германците.в днешна германия също е опасно да си евреин.отново се горят и преследват евреиски символи.
  • 2 Руските свине

    9 15 Отговор
    Са най-големия антисемити.
  • 3 петър

    3 12 Отговор
    германия отново е тръгнала по много опасен път.отново антисемитизъм,ежедневна антиполска пропаганда.напомна на политиката на третия райх.претенции да командва в ес и постоянни забележки колко непълноценни сме източноевропейските народи.общи икономически кроежи с путинска русия насочени срещу украйна и балтика.ислямизацията на европа също става с германска държавна политика.
  • 4 Човек

    7 8 Отговор
    Всяко ново е добре забравено старо.Лошото е , че не се учим от грешките си и сме обречени да ги повтаряме. За антисемитизма на нацистите всичко е ясно, но колко хора знаят за комунистическия антисемитизъм? Например 1951г.и процесът срещу лекарите в СССР. Темата е дълга и тягостна! Нека да останем човеци !

    Коментиран от #5

  • 5 ВЪПРОС

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    Аз пък друго се питам-Защо вече от хиляди години има този антисимитизъм-защо все и навсякъде има гонения на евреи-? По цялата земя са ги мачкали и гонели и това е от веки -веков...Със сигурност има някаква причина-каква ли е тя???

    Коментиран от #8

  • 6 Брат ми

    8 5 Отговор
    И кое точно е лошото на тази конференция??? Взели са решение да помогнат на всички хора по света,като намалят еврейската популация малко.И в Русия се е случвало същото.Но не е толкова раздухвано от еврейчетата ,по една или друга причина.
  • 7 Kcaniba

    3 1 Отговор
    ..съвестност и коректност - Айхман....
    Дааа, интересни т.актовки и словообороти по отношение на бруталните, циничните , масови убийци
  • 8 Човек

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВЪПРОС":

    Всички книги на тема "Световна конспирация" съм ги изчел. Питал съм се защо тогава сме спасили своите 48 000 евреи? Защото ние българите 500 г. сме били като евреите в собствената си земя. И затова сме състрадателни и сме ги спасили.Сега какво? Отказваме ли се от това? Ами дайте да изтрепем и всички комунисти и леви , защото са засмукали тази еврейска идеология. Нонсенс!!! Не трябва да опростяваме така нещата, защото всичко на този свят се връща с обратен знак! Хубав ден!

    Коментиран от #12

  • 9 КЗЧ

    4 1 Отговор
    На първо място статийката е доста тенденциозно поръчана от израелската креатура в България . А по същество жалко ,че национал социализма не можа да се справи с израелската чума по света . Днес света щеше да бъде по-мирен и по-добър . Някой ден търпението на хората ще свърши и пещите ще пламнат пак.
  • 10 аве фюрер

    5 3 Отговор
    Статията си е поръчкова и тенденциозна . Жалко че национал социалистите не можаха да почистят земята от еврейската чума . Света щеше да е по-добър без тях . Но търпението свършва и пещите ще пламнат пак .

    Коментиран от #11

  • 11 венци

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "аве фюрер":

    Прав си!Рано или късно това ще стане пак!
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    Коментара на #5 беше интересен:
    "цялата земя са ги мачкали и гонели"
    Антисемитизма е наложен дори законодателно на много места по света. НЯМА юридическа защита на ДРУГ етнос в световен или континентален мащаб.

    Отговорът: "Защото ние българите 500 г. сме били като евреите в собствената си земя", няма връзка с глобалноста на поставеният въпрос!

    По статията:
    И все пак си мисля, че не нацистите са идеолозите на избиването на евреите, а просто са били инструмента в ръцете на друг. Да не забравяме все пак кой финансира Хитлер.

    А ако се съмнявате в това някой да върви против собствената си нация и да жертва представителите й в името на собствените си интереси си спомнете Лузитания и 11.09.

    Между другото в последните години все повече се пораждат съмнения в общоизвестните цифри за мащаба холокоста, както и доста цензура по темата.... в този ред на мисли, да видим колко ще се задържи този пост.

    Коментиран от #15

  • 13 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    интересно е що хитлер е напирал да трепа евреите?ами щото е бил комплексар!!!!обявил е немците за голяма работа ,а в австрия 80% от интелигенцията била от евреи.трудно може да обясниш как си ивсша раса ,а получовеците те бият във всичко дето се изисква акъл и то на твои терен!!!тогава излиза вървящата за нискоинтелигентните убавци версия,че евреите са много тъпи ама лукави и хитри и крадат от арииците .самодето не се разбра квое откраднал аинщаин от тях или цялата плеяда немски учени евреи???смяххх!
  • 14 qqqqqq

    2 1 Отговор
    Като гледам децата какви бузки имат, май тази снимка е някаква постановка. Вижте в днешно време африканските деца на какво приличат.
  • 15 Ял Стойневите комплекси

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Специално следях за поста ти - ако беше написал критичен коментар към Антъни Иванов или Григор Димитров, под статия на Стойнев - смятай, че бан от 10 дена с изтриване нямаше да ти стигне! Аз се научих да критикувам, когато ми изтча СИМ-картата на рутера или да пиша от телефоните на съучениците си! Виж каква работа била - после кажете, че някой не прибира едни пари за старание... Бай да Вай - по съвет на адвокат съм почнал да правя скриншотове на коментарите си и също следя, кога са изтривани. Резон Медиа не е всемогъща - все някога ще и натежи от друго Правителство и тогава такива като мене ще забиваме пирони! Утре няма да пиша, че е събота и не съм на училище - иначе тоя телефон може да го банвате )))
Новини по държави: