22 Януари, 2018 07:29 4 079 21

Януарското въстание в Полша срещу Русия

  • полша-
  • русия-
  • въстание

С идването на власт на цар Александър II и поражението в Кримската война в Руската империя настъпва време на обществени и икономически реформи

На 22 януари 1863 г. избухва поредното въстание в Полша през XIX в. срещу руския царизъм.

Победата срещу Наполеон служи за експанзия на Русия в Европа.

Така в резултат от Наполеоновите войни и Виенския конгрес Русия затвърждава властта си над голяма част от някогашната полска държава, поделена с Прусия и Австрия още в края на XVIII век. Териториите на Жеч Посполита в днешни Украйна, Беларус и Литва са присъединени пряко към империята. Останалите пък са обособени под формата на „Полско кралство“, която е известна и като „Конгресна Полша“, която се слави с либерална конституция и собствени войска и парламент, но поставена под върховенството на руския цар. Полското самоуправление е практически унищожено от цар Николай I в отговор на въстанието от 1830–1831 година. Отмяната на конституцията и разпускането на сейма са съпроводени със закриване на полските университети и стриктна цензура върху печатните издания. Положението на селското население е не по-различно от това в останалите части на Руската империя – с указ от 1807 година земеделците получават лична свобода, но земите, които обработват, остават собственост на относително малко земевладелци.

С идването на власт на цар Александър II и поражението в Кримската война в Руската империя настъпва време на обществени и икономически реформи.

Царят дава амнистия на въстаниците, заточени след 1831,

въвежда в действие Органически статут на Полша, възстановява полската медицинска академия и създава висша школа за административни кадри, вдига забраната върху събранията и допуска създаване на съсловни организации на полски земевладелци и индустриалци. Ефектът от либерализацията обаче е засилване на патриотичните прояви под формата на многолюдни демонстрации и покушения срещу представители на властта, които предизвикват ответни репресии. Вълненията излизат от контрол през април 1861 година, когато полицията избива сто демонстранти насред Варшава. През октомври същата година е въведено военно положение, при което са арестувани хиляди поляци. Същевременно се образуват и набират влияние тайни бунтовнически организации. Съзаклятниците се поделят на два лагера: радикален от така наречените „червени“ в лицето на Игнаци Хмеленски, Аполо Коженьовски, Ярослав Домбровски, които са за въоръжена борба, социална реформа и пълна независимост от Русия. Другите са умерен или „бели“, ръководени от Леополд Кроненбург и Анджей Замойски. Те държат на пасивна съпротива и са склонни компромис с царя. През 1862 „белите“ успяват да се наложат, пресичайки плановете на „червените“ за открито въстание.

Предугаждайки подготвяното голямо въстание, в началото на 1863 година руските власти струпват в Полското кралство над 100-хилядна войска. На 14 януари по нареждане на наместника на руския цар Александър Вельополски започва набор на полски младежи в армията, с което се цели лишаване на съзаклятниците от жива сила. В отговор, на

22 януари бунтовническият централен комитет издава манифест

за бунт срещу царската власт. Още същата нощ са извършени нападения срещу руските гарнизони в различни части на Кралството. Повечето от тези атаки са отбити. Не сполучва и планът за превземане и превръщане на Плоцк в столица на свободните територии. Поради концентрацията на руските войски в големите градове и недостига на въоръжение и обучени кадри, въстанието придобива характер на партизанска война, която обхваща цялото Полско кралство, а през пролетта се разраства в съседните Вилненска и Гродненска губернии (в днешни Литва и Беларус). За да привлекат на своя страна масата от населението, въстаническите водачи обещават безплатна земя на всички, които ги подкрепят.

Този призив не среща отзив в бившите полски владения в Беларус и Украйна, където метежниците са бързо разгромени. Най-интензивни са сраженията в южната част на Полското кралство (областите на Келце и Люблин), както и в районите по границите с Австрия и Прусия, откъдето прииждат хиляди доброволци

Във Варшава, която остава под руски контрол, е сформирано тайно правителство

с добре развити куриерска и контрабандна служба, разузнавателна мрежа и система за отчасти доброволно, отчасти принудително събиране на данъци. В началото на въстанието надмощие имат „червените“, но през март 1863 те са принудени да отстъпят властта на „белите“. За по-дълго начело на тайното правителство се задържа Карол Майевски.

Борбите между двете фракции продължават до октомври, когато е създадена диктатура начело с Ромуалд Траугут. Траугут прави опит да централизира и подобри организацията на въстанието, но това става в момент, когато усилията на полските емигранти да издействат интервенция на западноевропейските държави пропадат. Прусия, а след първоначалните си колебания и Австрия, оказва активно съдействие на Русия за потушаване на въстанието.

От своя страна, царската власт струпва в Кралството и прилежащите му райони 340 000 войници, които превъзхождат въстаниците десетократно на брой.

Въстанието е обезглавено на 11 април 1864 година,

когато, в резултат на предателство, руската полиция залавя Траугут и главните му сътрудници. Партизанските действия продължават до края на същата година със залавянето на последния въстанически предводител в Подлясия.

Още до окончателното потушаване на въстанието, през март 1864 година, Александър II издава указ за дълго протаканата земеделска реформа, като на практика изпълнява обещаното от въстаниците еманципиране на крепостните селяни от поземлените господари.

Непосредствено след въстанието хиляди поляци са заточени в Сибир. Извършена е пълна чистка на поляците от администрацията и училищата. На мястото на Полското кралство е създаден така нареченият „Привислински край“ на пряко подчинение на Санкт Петербург, а на мястото на полското Главно училище – руски университет.

Полша остава под руска власт до Първата световна война. Руските репресии предизвикват поредната вълна от полска емигранти из Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жщг

    24 29 Отговор
    От край време са си агресори смотаните чибурашки! И сега само чакат Европа да се разсее и са готови да нападнат!

    Коментиран от #7

  • 2 кирил

    15 27 Отговор
    западането на руската империя започва в периода на кримската и руско-японската войни.разпада започва с първата световна и продължава с разпада на ссср.остатъчната част,сегашна русия,също е в процес на разпад.огромни региони не желаят да имат нищо общо с москва.за тях,москва е олигархична експлоататорска и паразитна

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ксaniba

    38 14 Отговор
    Ако не бе "западащата" Руска империя, на турски щяхте да пишите тук, а турците от време на време да навлизат не само в източен Курдистан, но и в северен Булгаристан!!!
    Та Русия е била агресор!?!?!
    А Наполеон кой беше простете, някакъв готин и модерен французин предполагам!??
    И що не е освободил робските ви души , този неагресор и освободител!?!?!?!

    Коментиран от #10

  • 5 учен

    17 11 Отговор
    Ген Гурко за поляците е като Ахмед ага барутанлията за нас българите
  • 6 падналия ангел

    34 4 Отговор
    По времето на Смутните времена в началото на 17в. Жечпопсполита на два пъти е навлизала в Русия и " в периода 1605-1610 г. поляците два пъти окупират Москва и открито посягат към руския трон."
    Да не плачат, като не са успели а им се е случило обратното.

    Коментиран от #9

  • 7 Кой е агресора

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "жщг":

    Ако не можеш да осмислиш прочетеното по -горе. Първо действие- Агресора Наполеон напада Русия и с помощта на Полша. Второ действие-Руснаците гонят интернационалната армия по петите , и плаща и съюзника на Наполеон -Полша. Причина- Следствие-Взаимовръзка.
  • 8 Румяна Костова

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "кирил":

    Кои са огромните райони в Русия,които искат да се оттегля т?Айде,малко факти дайте,а ние ще ги проверим.Или старата песен се пее,ушанки,агресор,ала,бала?
  • 9 Кcaniba

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "падналия ангел":

    именно!!
    Дори нещо повече!
    Когато народите на Русия се вдигат на възтание, паляшките к.ви, разбирайки, че няма да удържат руския трон, опожаряват Москва!
  • 10 OMG WTF

    12 24 Отговор

    До коментар #4 от "Ксaniba":

    Ти БЪЛГАРИН ли си? Защо всички форумни рублороби говорите за българите в трето лице, мн. число? Оня бурсук Язовеца и той същата работа. А любимите ти рушняци като са били толкова добрички и като са ни освободили от турско робство, защо са поробили от своя страна православните и славянските си братя - поляците? И защо са били против Съединението? Защо обявиха война на България след него? И в другата новина за войната на инвазията на турчолята в Сирия, те са ти първи приятели, а сега били гадни поробители? Има ли по-жалко нещо от платен руски роб без собствено мнение? :)

    Коментиран от #11, #12, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай хой

    22 5 Отговор

    До коментар #10 от "OMG WTF":

    Аве ти от неграмотност ли не можеш да си напишеш името на Кирилица та трябва да ти гледаме шльокавицата? И имаш наглостта да говориш за България.
    Да наистина Русия освобождава България. Тя е била задължена и гарант за наложения от евроатлантическите ни партньори берлински договор. Била е длъжна да нахлуе и да го възстанови. Но не го е направила. Факт. Само е изразила протести и е рискувала война с Англия и Франция. Това май е неудобно зда се признае от продажниците.
    Как само пропускаш фактите че поляците първи нападат Русия и дори опожаряват Мослва. Пропуслаш и факта и че с наполеоне бонапарте нападат Русия и опожаеяват Москва. Но как само ривеш че в крайна сметка са си получили заслуженото.
    А ся пак поляците са си намерили дружка и пак трупат войски покрай руската граница. Факт. Резултата е обусловен от историческите факти. Който не се поучи от историята рискува да я повтори.

    Коментиран от #13

  • 13 OMG WTF

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Като ще говорим за неграмотност... Язовец, ти ли си? Колко ника имаш бе момче? :) А и виж първо името на "българина" Kcaniba. На него няма ли да му направиш забележка??? :)
  • 14 Справедлив

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Историята е най опасната химия на интелекта! Стига повече с Русия, анти-Русия ,чебурашка, мурзилки. Забравяте крокодила Гена и сладоледа"Ескимо".Стига и с тези соросоиди и т.н.Това само разделя нас и хабим национална енергия.Дайте да правим пазарна икономика.Да правим лично и национално щастие. Тогава ще ни уважават другите народи. Социализмът беше грешка! Веднъж завинаги да се опомним и да се обединим около истинската пазарна икономика.Социалните успехи идват по-късно!

    Коментиран от #15

  • 15 Бай хой

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Справедлив":

    И колко късно ра? Той един живот мина. А нищо добро не се случи. Пазарната икономика на разкости. Тия с по големите па ари лапнаха и издърпаха производствата и за нас огризки. Четвърт век сме на мускули за да подкрепяме бизнеса. Ние обедняваме, бизнеса богатее и изнася, и има наглоста да твърди че се преработва.
    Данъци долу 40-50%, корпоративе данък под 10%. Който е със властта краде ддс който не е плаща.
    Банки, търговски вериги, добив и т.н. чужди и изнасят печалбата.

    Коментиран от #16

  • 16 Монго

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Ей станимаклията, издаваш се с това РА.

    Коментиран от #17

  • 17 Бай хой

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Монго":

    Не ра. От изток съм. Ама съм пътувал повечко. А някои са ми и харесали, а някой тук се мислят за голяма работа и забравят от къде са тръгнали.
    Една глупост конлкото и умно да я кажеш си остава глупост. И обратното. Някои дават луди пари за стаилинг, курсове по етикет и дикция ма цървула си понамирисва отдолу. Нека си мислят че са се пооцапали от така наречената западна цивилизацион.
  • 18 русофилофоб

    10 0 Отговор
    Оставам с впечатлението че Хитлер най правилно се е изказал за Полша-държава създадена на далавери.
  • 19 Кcaniba

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "OMG WTF":

    за всички анти българи в трето лице или нищо
  • 20 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Било е !
    Защо въстават срещу Русия? На практика Полша е поделена между Прусия, Австрия и Русия!
    И до ден днешен поляците се ДЗВерят на руснаците / и има защо /.
    Но е загадка за мен ,защо не роптаят срещу Австрия / с нейните сателити в онова време:Унгария, Словакия / Хитлер през ВСВ избива толкова полски граждани, колкото никой друг, по никое друго време!! Не съм чул поляк да каже някаква лоша дума, нещо осъдително , против немците Още по-малко против Франция и Англия - "мълчаливите" свидетели на завладяването от Хитлер на цяла средна Европа !!??
  • 21 9 май

    0 0 Отговор
    И руснаци и поляци трябва да са рупор на славянството в Европа. Като при всички съседни страни и те помежду си са имали множество войни и вражди. Нека поляците си спомнят за това което направи Ленин за Полша веднага след Октомврийската революция. Нека си спомнят за бойната дружба между Армия людова и Червената армия през Втората Световна Война, която спаси милиони поляци от физическо унищожение и отвори пътя на мирния живот.......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания