Last news in Fakti

21 Януари, 2018 17:45 2 075 6

Румъния изригна срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • румъния-
  • букурещ-
  • протест-
  • виорика дънчила-
  • михай тудосе

Ръководството на СДП ще се събере, за да определи състава на новото правителство

Румъния изригна срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Националният изпълнителен комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) ще се събере на заседание утре, за да определи състава на новото правителство, оглавявано от номинираната за премиер Виорика Дънчила, съобщава "Аджерпрес".

Източници от партията заявиха, че бъдещият кабинет ще запази структурата на предишното правителство, ръководено от премиера Михай Тудосе, тоест трима вицепремиери, един от които без портфейл, 26 министри и двама делегирани министри. Новият кабинет, както и предишният, ще има 28 членове, отбелязва "Медиафакс".

В новото правителство няма да участват някои министри от кабинета Тудосе, които изразиха подкрепата си към бившия премиер - досегашният вицепремиер без портфейл Марчел Чолаку, министърът на транспорта Феликс Строе и делегираният министър за еврофондовете Мариус Ника, който обяви оставката си.

Румъния изригна срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Евродепутатът Виорика Дънчила беше номинирана да оглави новото правителство след оставката на Михай Тудосе в понеделник, когато СДП оттегли политическата си подкрепа към него. Парламентът ще бъде свикан на извънредна сесия на 29 януари, за да гласува вот на доверие на новия кабинет.

Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града късно снощи, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата.

Румъния изригна срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Румъния изригна срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция. Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе беше принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    3 13 Отговор
    Уж корупцията била само у нас и то САМО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ и изведнъж...съседите "изригват":)Май най-добре е да излизаме час по-скоро от ЕС,щото тия Еврофондове взеха да ни идват в повече.А е казано:ПАРИТЕ РАЗВАЛЯТ ЧОВЕКА!Веднага след това е наложително да се сформират работни правителствени групи които да отидав във ВЕЛИКАТА СТРАНА НА ЛЕНИН за да почерпят опит КАК ТАМ СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМА ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ПУТИН.
  • 2 Седем/двайсет и четери

    4 1 Отговор
    Тази подборка от снимки ме изплаши) кво направихте брей:) знаме наподобяващо френското виси на пръчка, която държи коминочистач? Много зъл оратор със светеща розова уста?
  • 3 Истината винаги боли

    5 1 Отговор
    Румънците за стотен път доказаха че са народ.Не стадо овце,като южните си съседи,които на приказки свалят правителства и променят съдебната система на всеки два часа,а корумпираните политици и съдии са всичките в затвора и голи като пушки!!!
  • 4 Диди

    2 0 Отговор
    Клаус Йоханес няма да подпише тази реформа.Преди седмици той подкрепяше протестиращите против реформата.А госпожата,която заема мястото на подалият оставка премиер,е за промяна на закона в поза на коруптните политици.Респект към румънският народ,който се бори за правата си.

    Коментиран от #5

  • 5 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Е,какво да очакваме от евродепутат?Те имат специални инструкции от Брюксел,които винаги са в ущърб на народа.
  • 6 Ивайло Петров

    0 0 Отговор
    ....ВИЖДАТЕ ли стадо ОФци...виждате ли хората какво правят...,карай да върви нали взимаме по 600лв има и за лебец има и за ракийка...ко ти требе.....,САМО САМО САМО когато бръкнат,ама на дълбоко, в джоба на оФчия българин,САМО тогава ще изревем,Когато хляба стане 3 лв тогава ще излезем.оФчи народ,оФча държава.....
Новини по държави: