22 Януари, 2018 09:16 1 613 4

Няма как Македония да отнеме гръцката идентичност

  • македония-
  • солун-
  • гърция

Кметът на Солун е недоволен от протестите

Няма как Македония да отнеме гръцката идентичност - 1
Снимка: БТА/AP

Кметът на Солун се разграничи от протестите срещу правото на Република Македония да използва името „Македония“, съобщи БТВ.

През вчерашния ден десетки хиляди протестираха в гръцкия град. В момента се водят преговори за смяна на името на страната. Протестиращите обявиха, че запазването на името „Македония“ ще значи отнемане на гръцката идентичност.

„След 25 години на спорове за това име, ние сме в същата позиция. Психологията и отношението на много гръцки граждани не са се променили. Някои си мислят, че Македония ще отнеме нашата идентичност, а това няма как да стане. Хората са слабо информирани, а това е разочароващо. Всички тези представи, че ще ни отнемат идентичността и историята са абсурдни. Няма как да ни превземат“, заяви Янис Бутарис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гръцките граждани да преценят кое е добре за националния интерес. Според него приемането на името Македония не е абсурдно и то засяга географско разположение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    5 3 Отговор
    "че Македония ще отнеме нашата идентичност, а това няма как да стане" да бе вижте България ги признахме и изобщо не са отнели от идентичността ни......хахахахахха освен няколко царе, писатели, революционери, светци и тн.......Браво на Гърците не са мършав народ като нас имат нация а не са просто сбирщина хора като нас.

    Коментиран от #2

  • 2 бюрм

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    македония е измислена държава, откраднаха ни езика, песните, царете - всичко което нямат. но никой не ги признава за нищо повече от бивша югославска провинция създадена от комунисти през 40-те години.

    Коментиран от #4

  • 3 незнайко

    4 2 Отговор
    Всички говорещи диалектен български са произлезли от БЪЛГАРИЯ ! Лошото е, че македонците са неблагодарна прослойка ! НЕ НИ ТРЯБВА "ДРУЖБА" С ТЯХ !!!
  • 4 Темида

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "бюрм":

    България първа в света признава новата държава на 15 януари 1992 г. под конституционното ѝ име и успява да убеди и Русия да стори същото........Не е като да не сме ги признали!!!!!!! Ама както казах ние сме си мърши и мислим само за г...си а не за нацията си (която отдавна я няма) Който се съмнява да провери значението на думата нация в тълковен речник и да се замисли в БГ има ли нация (освен тази на братята)............
Новини по държави: