22 Януари, 2018 18:20 1 182 4

Европейският съюз подкрепи Махмуд Абас

  • ес-
  • федерика могерини-
  • махмуд абас-
  • палестина-
  • израел

ЕС иска мирно разрешаване на конфликта

Европейският съюз подкрепи Махмуд Абас - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси Федерика Могерини увери на среща в Брюксел палестинския лидер Махмуд Абас, че ЕС подкрепя неговите амбиции Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата палестинска държава, съобщи „Ройтерс“.

Абас призова 28-те страни от ЕС да признаят незабавно държавата Палестина. Той увери, че това няма да попречи на преговорите с Израел за намиране на мирно решение за конфликта.

„Ние смятаме Европейския съюз за истински партньор и приятел и затова призоваваме страните членки да признаят бързо държавата Палестина", заяви палестинският президент. Абас каза, че ако ЕС признае държавата Палестина, ще вдъхне на палестинците надежда за мир.

Могерини заяви, че само спазването на принципа две държави със столица в Ерусалим ще позволи намирането на решение на близкоизточния конфликт, до което може да се стигне чрез преки преговори. Напрежението в региона се увеличи, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Американците обявиха, че ще преместят американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Българският министър на външните работи Екатерина Захариева участва в първото за годината заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. Водеща тема в дневния ред на първите дипломати на 28-те бе Близкоизточният мирен процес и ролята на ЕС в подкрепа на възобновяването му. „Смятаме, че е изключително важно ЕС да има единен подход спрямо Близкоизточния мирен процес - подчерта министър Захариева по време на обсъждането. - ЕС следва да играе активна роля, включително и в процеса на вътрешнопалестинското помирение.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    4 8 Отговор
    ЕС много бързо клекнаха

    Коментиран от #3

  • 2 Aham

    2 5 Отговор
    Бързо, ама бързо ме признайте... Не става така Махмуд. Само потупване по рамото получаваш веднага и отблъскващата мазна фраза "с вас сме"
  • 3 Дон Тони

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпион29":

    Точно обратното, Чадо, това е Първото сериозно изправяне на ЕС и Първо опълчване на САЩ, радвам се за което !!!
  • 4 Лошо

    2 3 Отговор
    Страшно е, че върхушката на ЕС е част от черната ложа. Тези хора се правят, че работят за благото на европейските нации, а всъщност са там за да направляват световното развитие в интерес на тях самите. А обикновеният европеец бива газен, екзекутиран и намушкван от братята мюсюлмани.
Новини по държави: