23 Януари, 2018 11:23 1 030 1

Олимпийски дух завладя Корейския полуостров

  • северна корея-
  • южна корея-
  • пьончан-
  • корейски полуостров-
  • мун дже-ин

Южнокорейска делегация посети Северa за пръв път от близо две години 

Олимпийски дух завладя Корейския полуостров - 1
Снимки: БТА/АР

Южнокорейска делегация прекоси границата със Севера за пръв път от близо две години, за да инспектира обекти, където са насрочени прояви, свързани с предстоящите зимни олимпийски игри, съобщи Reuters.

Олимпиадата в южнокорейския курорт Пьончан стана повод за зрелищно сближаване между враждуващите държави след двугодишно напрежение на полуострова поради ускоряването на балистичната и ядрената програма на Пхенян.

Двете Кореи решиха неотдавна, че Северът ще участва в игрите, двата лагера ще дефилират съвместно под знамето на единна Корея и ще се представят с общ женски отбор по хокей на лед.
Сеул ще изпрати освен това скиори в севернокорейски планински център, където да тренират заедно със спортистите от КНДР. Южна Корея ще участва и в обща културна проява със Севера в северната туристическа зона Кумган.

Олимпийски дух завладя Корейския полуостров

Откакто севернокорейският лидер Ким Чен-ун изненадващо обяви на 1 януари, че КНДР може да участва в игрите, на полуострова закипя интензивна дипломатическа дейност. И днес 12 южнокорейски представители влязоха в земите на Севера за тридневно посещение - първото от около две години според сеулската агенция Йонхап.

Сеул отдавна представя своята олмпиада като "игри на мира", включително за да намали междукорейското напрежение.

Но мирните усилия на южнокорейския президент Мун Дже-ин, обявил се за диалог със Севера, не срещат единодушна подкрепа на Юг, където някои се опасяват олимпиадата да не бъде обсебена от Пхенян.
Според тях президентът левоцентрист е стигнал твърде далеч в стремеж да угоди на непредсказуемата съседна страна. Те дори обвиняват държавния глава, че е принесъл олимпийската мечта на спортистите от Юга в жертва на политическия олтар.

Олимпийски дух завладя Корейския полуостров

Вчера протестиращи изгориха на демонстрация в Сеул южнокорейско знаме и портрет на Ким Чен-ун. Това е посегателство срещу достойнството на върховния лидер, извършено от предатели и психопати, възмути се Ри Мион от севернокорейското движение Демократичен фронт за обединение на Корея, цитиран от официалната агенция КЦТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Обединението е неизбежно!
Новини по държави: