Last news in Fakti

26 Януари, 2018 06:29 2 125 17

Как в Русия забраниха „Смъртта на Сталин“

  • смъртта на сталин-
  • филм-
  • забрана-
  • сталин-
  • русия-
  • скандал

Руското Министерство на културата забрани английската комедия

След огромните скандали около филма "Матилда" и балета "Нуреев" над главите на просветената руска публика надвисна нов буреносен облак от великодържавна истерия. В Русия бяха забранени прожекциите на английската комедия "Смъртта на Сталин". Тази забрана е важен жалон по пътя към "светлото бъдеще" - така, както си го представят в Министерството на културата. Новият скандал започна да набира страхотна сила. В него се включиха депутати от Държавната дума, висши чиновници, известни комунисти, режисьори, писатели и други псевдопатриоти, или просто опитни и пресметливи циници.

Малодушието на пионките

Миналата есен гледах комедията "Смъртта на Сталин" в Лондон и мога да кажа, че филмът съответства на обещания жанр. Той е роден от комиксите и възприема иронията на този вид изкуство на 20-ия век, с което в руското общество никак не са свикнали.

Да се обиждаш от един комикс, който предлага час и половина забава, е също толкова глупаво, колкото и да се засягаш от вицовете за Щирлиц, Петка и Чапаев или другите майтапи, съдържащи нецензурни изрази. Но работата не е в това, че за депутатите този жанр е непонятен. Ако перифразираме Лев Толстой, демокрацията във всяка демократична страна има своя специфика, докато тоталитарните и авторитарни режими си приличат като близнаци. Тези режими обичат да се обявяват за духовни избраници на цялото човечество, да отричат всичко отрицателно в историята на собствената си страна, за да я представят като колективно житие на светци. Според тези хора, злото идва единствено от чужбина, а тази чужбина поддържа и своята пета колона.

Глобалният страх е заложен в самата същност на тоталитаризма. В английския филм това е показано с помощта на истински професионализъм – в него са ангажирани прекрасни актьори. Но главният герой в "Смъртта на Сталин" не е страхът, нито волята за власт или дори желанието за безнаказаност, а по-скоро малодушието, породено от страха. Малодушието е завладяло цялото обкръжение на Сталин, всички тези незначителни в сравнение с него палачи, които по негова заповед са подписвали хиляди смъртни присъди - Молотов, Маленков, Хрушчов и, разбира се, Берия.

Всички те са карикатурни образи в една черна комедия. Те се страхуват панически и от Сталин, и от неговата смърт, а и един от друг. Филмовите персонажи, разбира се, твърде бегло напомнят за реалните исторически личности. Който започва да се „хваща“ за тези разлики, значи не разбира нищо от изкуство. Та нали по времето на Сталин изпращаха в ГУЛАГ за подобни вицове. Както сполучливо казваше Фазил Искандер, по онова време страната приличаше на детска градина със строг режим.

Най-важната дума: „Не може!“

И Русия отново се завръща в тази детска градина. Политиците за пореден път се превърнаха във възпитатели, които наказват провинилите се в ъгъла, бият ги през пръстите или ги изпращат за превъзпитание в тъмната стаичка.

И най-важната дума в тази детска градина е „НЕ МОЖЕ!“. При това възпитателите ни уверяват, че това "НЕ МОЖЕ!" изобщо не е цензура, а грижа за нравствеността и невинността на населението. В името на тези велики идеи се горят книги, забраняват се филми и театрални постановки. Пълна глупост е да се смята, че в руската детска градина действително се полагат грижи за децата. Истината е друга: плашейки децата, „възпитателите“ се грижат за самите себе си от желание да продължат живота си като „възпитатели“ и от страх да не изпаднат в немилост пред новата неизвестна власт.

Но защо се надигна такъв крясък по повод филма? Твърди се, че филмът обиждал сталиновия химн и останалите атрибути на неговата власт. Крокодилски сълзи ли са това? Бедата е там, че не са. Сталин извърши своето дело. Той създаде особен вид хора, които възхваляват своя палач, като плюят на историческите факти. Той унищожи всички, които бяха замесени от друго тесто – онези, които имаха свое собствено достойнство и разбираха какво е чест. Сталин създаде нов сорт хора, които никога няма да позволят диктаторът да умре завинаги. Те жадуват за неговото възкресение и искат да го видят на историческия престол. И този Сталин сам сe e погрижил за това още много дълго да живее в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    24 16 Отговор
    Това не е комедия-а надсмиване над смъртта на милиони хора. Ако в Англия е прието да си правят шеги и смях над таква трагедия-руснаците имат друг морал-те не се смеят над смъртта на милиони хора..Ако за англичаните избиването на хора е забавление-за руснаците това е трагедия..
  • 2 А стига бе

    21 12 Отговор
    Аууу ще се разплача от "анализа" на Д.Веле. И защо англичаните не направят филм например за Чърчил като комедия? Защо не се посмеят над тяхните жертви-следствие на безумните решения на Чърчил през ВСВ? Удобно е да се лепят етикети и просто да следваш политическата линия както тези смешковци от Д.Веле. Нали точно Дойче Веле беше основан от работещи за пропагандата на Гьринг след ВСВ.Защо точно тях трябва да ни натрапвате постоянно?
  • 3 Българофил

    17 11 Отговор
    "Руската история е като гръцка трагедия. Не умира главният герой, а умира хорът!"-Йосиф Бродски(Нобелова награда за литература 1987)

    Коментиран от #9, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    13 18 Отговор
    Ти раните трябва да се уважават, а масата роби да ги боготвори. Властта в руската кочина винаги е била обожествявана Добре дошли в Средновековието!
  • 6 Брат ми

    14 17 Отговор

    До коментар #4 от "Сибир":

    Само дето,въпросният сталинчо е избил в пъти повече от Хитлер и то предимно Руснаци.Хора от интелигенцията на Русия и новатори.Та въпросният е просто един масов убиец.

    Коментиран от #7

  • 7 Реално

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "Брат ми":

    Тук не става въпрос какъв е бил Сталин-а как англичаните правят една комедия-като се смеят над милиони жертви. Това е проблема. Що се отнася до масови убийци-мога да те уверя ,че американските президенти след Втората Светована не са по-малки грешници от Сталин-примери бол..
  • 8 Kcaniba

    9 8 Отговор
    Империята на злото!
  • 9 Абе Пепинчо..

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българофил":

    Леко с плюсовете-бие на очи.
  • 10 Илия Бешков

    9 13 Отговор
    Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Българофил

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "Илия Бешков":

    Чудесен коментар! Само така можем да си обясним "любовта" към Сталин, въпреки неговата лична вина за огромната социална трагедия , разразила се от 1941 до 1945 г.на територията, която той управлява.
  • 12 Артиста

    12 6 Отговор
    И за къв член точно англичаните ще правят комедия за Сталин. Да си правят там комедии за Адмирал Нелсън. Може да направят и комедия за столетният геноцид в Индия, Африка , Малайзия , ще се получи чудесно , и много смешно , особено в споменатите страни и континенти. Има дълбоко непознаване на "необятната" руска душа. С отказа спасяват живота на театралната трупа. В Русия ще ги запалят заедно с театъра. Да не ги бяхте нападали толкова пъти през , столетията , и да им организирате революции и метежи.
  • 13 Демография

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българофил":

    Точно както в съвременна България .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойче Веле

    3 5 Отговор
    Сталин беше чашата с горчивото лекарство , което руският народ трябваше да изпие ,за да навакса 40 годишното си изоставане , от империалистическият свят , иначе щяха да ги изтрият.Подобно на Петър 1. Сталин пое държава с дървеното рало , и ги направи атомна и космическа държава. Въпреки катастрофалните поражения в хора и индустрия които им нанесе войната с хитлеристка Германия, и ги върна още 20 години назад, но останаха свободни и независими, до като Германия стана Американо-еврейско-мюсулманска полуколония.
  • 17 Съчувствен

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "аве фюрер":

    Там го тачат, защото печели войната, въпреки жертвите и в името на жертвите. А умишлено от години се премълчава факта, че Сталин е виновен за тези жертви. Да предадеш Полша, да си съюзник на Хитлер, да направиш обща граница с Германия, да струпаш 300 дивизии на тази граница, да притежаваш повече от 80 доказателства от разузнаването, че ще бъдеш нападнат от Германия, да забраниш всякаква стрелба при евентуално нападение...Как се нарича това на военен език? Предателство! И какво друго освен жертви да има? Милиони жертви! И на това отгоре да си светец! Изводите всеки може да си ги направи сам!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания