Last news in Fakti

25 Януари, 2018 10:54 1 356 1

Ключови преговори между Македония и Гърция

  • гърция-
  • давос-
  • македония

Зоран Заев и Алексис Ципрас преговаряха в Давос

Ключови преговори между Македония и Гърция - 1
Снимка: БТА/AP

Премиерите на Гърция и Македония проведоха двучасова среща в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, съобщи радио „Free Europe”.

Това е първа среща на такова ниво между двете страни през последните 7 години. Основна тема на разговори е била смяната на името на Македония.

Алексис Ципрас и Зоран Заев са изразили готовност да намерят решение на противоречието, което продължава вече 27 години. Смяната на името на Македония е основно условие от страна на Атина, за да бъде допусната страната до членство в ЕС и НАТО.

Ципрас заяви, че при проява на добра воля от страна на Скопие, Гърция ще подкрепи кандидатурата на страната за членство в ЕС и НАТО.

Зоран Заев обеща, че летището в Скопие вече няма да се казва „Александър Македонски. В знак на добра воля магистралата със същото име вече ще се казва „Приятелство“.

В Македония вече са започнали да анализират рамката за преговорите с Гърция. Тя беше предложена от посредника по въпроса на ООН Матю Нимиц.

Нимиц ще пристигне на посещение в Скопие на 31-ви януари. Тогава той ще проведе решаващи преговори с ръководството в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грънци

    1 2 Отговор
    Абе я да си гледат работата тия нагли грънци! Те ли ще решават как ще се казва Македония!!! В тоя ЕС няма ли някой, който да им каже, че се прекалява с гръцкия шовинизъм?!? Смешници мързеливи!
    А Заев, толкова ли елементарно отстъпва пред гърчолята? Явно са сложили на тоя пост изпълнително зайче, за да нямат проблеми от рода на Орбан, който не им цепе басмата!
    Европейски съюз...