25 Януари, 2018 13:25 5 419 34

Турция и САЩ може да се сблъскат в Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • сащ

Вашингтон призова Турция да обмисля внимателно всеки свой ход в страната

Турция и САЩ може да се сблъскат в Сирия - 1
Снимка: БТА/AP

Всяко грешно действие на Турция в Сирия може да доведе „ужасни последици“. Това заяви съветникът по въпросите за вътрешна сигурност на Белия дом Том Босърт, цитиран от Блумбърг.

Той подчерта, че САЩ имат военни съветници в арабската държава. Според турски анализатори е възможно съюзниците в НАТО да се сблъскат край Манбидж. Там американски военни съветници подкрепят силите на кюрдските милиции.

„Мисля, че Турция има легитимни съображения в областта на сигурността. Надявам се да не се налага НАТО да се меси в тази борба“, заяви Босърт.

Той призова турският президент Реджеп Ердоган да помисли за възможните последици от действията на неговата страна. Босърт се надява Ердоган да остане ангажиран към ангажиментите си спрямо НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 падналия ангел

    46 10 Отговор
    Взимам кило пуканки и пред телевизора!
  • 2 tost

    53 10 Отговор
    Боже,боже и Нато ша на пази.....те не могат да се разберат по между си........ами ако утре Турция тръгне към нас,кой ще ни защити?

    Справка кипърския проблем между Гърция и Турция.

    Та който е в НАТО,затъва в блато.

    Коментиран от #5, #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Печка

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Не знам дали знаете, но Армения, Азербейджан и някои кавказки републики се дърляха по между си още по времето на СССР.
    То е ясно вече, че Турция поема в друг курс. Въпроса е по кой точно?
    Според мен, не е към сближаване с Русия, а по-скоро да скара двата лагера, а после да оглави антихристиянска коалиция.

    Коментиран от #7, #10, #30

  • 5 куку руку ку

    34 9 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Въпросът не е "дали?", а "кога?"
    И никой няма да ни защити, защото обърнахме гръб на този, който наистина ни защитаваше.
    Сегашните ни "покровители" само цицат природните ни богатства.
    При най-малкият признак за заплаха ще се изметат по терлички като лек метанов полъх из гащи (пр@дни) и ще ни зарежат на съдбата.
  • 6 Бай хой

    9 17 Отговор
    Те грешния ход потуранците го направиха вече. Въпрос на време е някой да ги изплющи. А наоколо желаещи бол. Та джендърите да вземат пуканките и пре телевизора. Аз кат не съм толкова модерен ще се огранича със салатка и ракийка. Сеира е гарантиран.
  • 7 Печено

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Печка":

    Шупето е голям страх, да знаеш! Ама си направо за смях!
    Ти знаеш ли, че преди да влязат в Сирия, шефа на националната сигурност на комшиите беше в Москва и на следващия ден влязоха! Как го четеш този факт? Или четеш само статии по жълтите политически медии...
  • 8 Хасан

    9 17 Отговор
    Сирия ще бъде като Югославия...руска част,турска част и американска...поне ще има мир

    Коментиран от #14

  • 9 българин

    17 4 Отговор
    извода е че като имаш ядрено оръжие не те закачат.
  • 10 Геоплитика

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Печка":

    Това не е по силите на сама Турция. Ако няма поне една велика сила зад гърба си , житието и битието и няма да струват повече от парченце шоколад , настъпано от босо негърче , в градска тоалетна. Но Турция е много важен геополитически играч и за двете велики сили, и Турция умело лавира между тях , и докато в момента едната Св. сила се опитва да си я прибере обратно , посредством военни преврати и оранжеви революции, то другата Св. сила открито я ухажва, и и разперва военен и икономически чадър. Битката за Турция дава и голяма свобода на действие на нейната военна машина. На този етап никой не би искал да я загуби като партньор с непремерени санкции , икономически или военни. Ердо си е направил сметката ,но да видим колко още ще бъде търпян.

    Коментиран от #17

  • 11 Варна

    18 4 Отговор
    Шанса да се сблъскат е малък. - Не невъзможен но малък.
    Турция участва в редица военни проекти на САЩ като например Ф35.
    От друга страна САЩ губят сериозно позиции в близкият изток, а и както върви ще трябва да се местят от военните бази на Турция.

    Така, че ще има известен период на затишие докато Турците си подменят оборудването с ново, което не я поставя в партер.
  • 12 no name no face no number

    20 3 Отговор
    А дано, но не вярвам американците да имат толкова смелост. По скоро ще се оправдаят.

    Коментиран от #15, #29

  • 13 ОБЕКТИВНО

    7 3 Отговор
    Възможно е да ги зкопат някъде , но Ердо се извини предварително за тези дребни грешки . Така че имат още време за размисъл , па кой ся ще тръгне да им проверява паспотите .
  • 14 Тръмпет два цола

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Хасане султанска под.лога такава. Въпрос на време е мечката да ви бие шута.И ще ти кажа защо .Преди да нахлуят турците в Сирия.Кремъл изрично предупреди че турската инвазия ще се отнася само и единствено до прочистването на кюрдските милиции ,което идеално ги устройва защото са подкряни от краварите ,без да закачат цялостта на Сири.А точно това господарят ти е наумил,за което ако посмее да направи и Антарктида ще му се види малка.

    Коментиран от #16

  • 15 Олелеее

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    По скоро ще се изнизват тихомълком поединично , и дум да ги нема. Познавам ги , могат само със самолети и ракети. Но пеши ги нема никак .
  • 16 бай Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмпет два цола":

    Няма безплатен обяд , всичко е разпределено там и всеки знае кво ще получи. В района няма да допуснат чуждо присъствие. Аз тъй виждам картинката.
  • 17 Хасан

    10 12 Отговор

    До коментар #10 от "Геоплитика":

    А защо да не говорим за нов път,нов прочит на събитията,нова гледна точка освен тази на Сащ и Русия?!Европа не можа да стане световен играч и да балансира Сащ и Русия ...нека Турция стане

    Коментиран от #18

  • 18 Геополитика

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Малка ви е чурката за това Хасане. Признавам имате успехи, чудесно развит малък и среден бизнес, добра демография ,липса на престъпност, младо работливо население, възпитано в своя местен патриотизъм, поддържате армия, и имате управници с големи амбиции ,но не можете да скочите повече от сянката си.Ценни сте до толкова,че в един регионален конфликт , можете да осигурите голям брой пушечно месо,голяма трудово работна сила сте, и пазар, държите най-важното място между Европа и Азия с газовите потоци. Но ако реши една велика сила да ви удари , би било много лесно , с високоточни и бързи ракети,изстреляни от хиляди километри, и да не видите един вражески войник. Въоръжението и тактиката на водене на война е на ниво 50-те години. и никой няма да ви позволи повече от това. Нямате тези ресурси и сиво вещество, а щом нямате толкова ще е и респекта към вас.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Геополитика":

    Аз нямах предвид насилие и войни...а дипломация,мека сила,хуманитарна помощ,културен обмен,решаване на световни проблеми като глада,насилието и тероризма

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Геополитика":

    Не е прав този който е силен ,а е силен този който е справедлив..
  • 21 Геополитика

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Хасане, ще ме разплачеш бе човек. Що не вземете тогава пример от нас, 20 000 армия за обоза в Афганистан.Рязане на всичко що е метално, и тактическо. Скоро са повреди и последният Спартан . А вие се въоръжавате до зъби , гърците реват от вашите демонстрации на сила. Нали сте големи "културисти" хуманисти , и дипломати, а държите половин милион армия, ние ли ще ви нападаме с голите ..... ,или гърците.

    Коментиран от #22

  • 22 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Геополитика":

    България и Гърция не са заплаха...Иран е заплаха ...религиозна държава ..а Турция е светска държава....Сирия беше заплаха..Бааски социалисти ..а Турция е прозападна....Пкк е заплаха...комунисти ..искат социалистическа революция

    Коментиран от #25

  • 23 Чичо

    4 2 Отговор
    Интерсно как ще стане фесландските танкове са дефакто Хамериканкски ако УСА ги лиши от , поддръжка са мъртви , Самао Немските , Англииските ,Френските танкиве са Независими
  • 24 Чичо

    5 1 Отговор
    ТУРЦИЯ ако е про западна аз съм Нострадамус
  • 25 Геополитика

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Иран заплаха за вас ли? , айде холан , както казват холандците. Вие сте в един геополитически съюз, имате еднакви проблеми с кюрдите, от една права вяра сте , имате общи интереси в прокарването на газопроводи, малко по- не светски са от вас ,но много малко. САЩ ви се явява общ противник. Ще купувате заедно руско оръжие сега и за в бъдеще. Почти еднакви сте по население и по-сила армии. А такива държави не се нападат един друг , а се съюзяват, че не се знае кой ще е булката.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Геополитика":

    Персийци и турци винаги са се борели за сфера на влияние...шиити и сунити
  • 28 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Геополитика":

    Прочети къде в Европа има най много американски бази и войници ???? Могъща ,развита ,независима Германия
  • 29 русия е джудже

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    САЩ ,ако нямат смелост ,то кой ще има бе ,платен рубладжийски трол ? Не съществува държава която да се доближава дори и малко до САЩ на тема военен опит и участия във воини.Да не ги бъркаш с руските антифризаджии дето турците им свалиха самолета и ги заплашиха с война ,а руснаците се на****ха не смееха да отговорят ?
  • 30 котел

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Печка":

    Напротив, Турция скоростно си прави "енергиен Шлем"/загатвам с лека ирония думите на Първанов/-поне 2 ядрени централи ще се строят и така мечтани "газови хъбове" ще има.Турция с радост става "зависим" от Русия.Защо ли?Защото турците са пресметливи и добри търговци.Че не е ли ясно-бъдещето на Земята ще се определя от Китай, Русия, Индия, Иран, Пакистан.До дни ще има развитие на темата-предстои да се замрази членството на Турция в НАТО, защото ще има фира на американски наемници/сороспиите ше ривът/...
  • 31 справка

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Това което си написал е много евтина и жалка пропаганда! Кипърският проблем по никакъв начин не може да се счита за аргумент за конфронтация в НАТО, защото:
    -Кипър е самостоятелна държава и не е част от Гърция. Гърция има острови на "педя" от турския бряг, които и тогава и сега са си гръцки;
    -преди инвазията на Турция в Кипър, последната бе на два пъти канена да влезе в НАТО, но тя отказа и тогавашния й президент архиепископ Макариос заявява, че ще води неутрална политика, въпреки че се навърта с визити около Москва.
    Направи си ти справки или поискай някаква друга аргументация от началниците си, също и 46-те (засега) други трола, които са ти нацъкали "славни" плюсчета.
  • 32 Аскера

    5 5 Отговор
    САЩ ке паднат в Сирия. Баба Ванга е магьосница и е кукла на ционизма! Аллах да пази Турция. Да живее Турция смърт за терористите!!!

    Коментиран от #33

  • 33 CIA

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аскера":

    Пуйката може и да оживее но с половин територия от сегашната.
  • 34 Кубрат

    0 1 Отговор
    Амин дай боже някои от двете велики сили да натупат както трябва тея турчета таа да спрът да се ерчат вече.