Last news in Fakti

25 Януари, 2018 17:37 2 125 1

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • еквадор-
  • ленин морено

Ние ще се погрижим за Джулиан и ще го защитим, обеща президентът Морено

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност - 1
Снимки: БТА/АР

Еквадор ще продължи да защитава основателя на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж, докато животът му е в опасност, заяви на пресконференция еквадорският президент Ленин Морено, цитиран от ТАСС.

В Еквадор няма смъртно наказание. Ние ще се погрижим за Асандж и ще защитим живота му, каза Морено и увери, че страната му ще продължи да помага на австралийския програмист, който от юни 2012 г. се намира в еквадорското посолство в Лондон.

Президентът образно определи ситуацията с Асандж като "камъче в обувката" за Еквадор и подчерта, че проблемът е наследен от предишното правителство.

Посредничеството е най-добрият начин за решаване на въпроса, каза Морено.

Четиридесет и шест годишният Асандж живее в еквадорското посолство, след като Еквадор му даде политическо убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция, където срещу него се водеше следствие за сексуални посегателства.

Еквадор: Животът на Асандж е в опасност

През май миналата година Швеция прекрати следствието и оттегли заповедта за арест, но Асандж все още се опасява от арест и екстрадиция в САЩ заради публикуваните от "Уикилийкс" секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Наскоро Еквадор даде гражданство на Асандж в опит за излизане от безизходицата. Еквадор поиска от Великобритания да признае на Асандж статут на еквадорски дипломат, за да може той да напусне безопасно посолството, но искането беше отхвърлено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръка

    7 0 Отговор
    Това е хакер, а не някакви пишлегари които точат карти.
    Истински Робин Худ!