26 Януари, 2018 14:55 7 061 36

Турция използва турски оръжия в Сирия

  • маслинова клонка-
  • турция-
  • армия-
  • сирия-
  • кюрди-
  • оръжия-
  • произведени-
  • хеликоптери

Турските въоръжени сили тестват оръжията си на сирийска земя

Турция използва турски оръжия в Сирия - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турските въоръжени сили използват произведени в Турция оръжия в операцията „Маслинова клонка“, предприета в северната част на Сирия, предаде Анадолската агенция. Турската армия започна офанзива в края на миналата седмица срещу кюрдските бойци от Отряда за народна самоотбрана (YPG), който разглежда като крило на Кюрдската работническа партия. До момента са убити над 340 терористи, посочиха от армията.

Операцията е в ход, а турските войници маршируват редом с бойци на Свободната сирийска армия. Складове и убежища на кюрдите в Африн и околностите са подлагани постоянно на огън – както от наземните сили, така и от бойни самолети на военновъздушните сили. Огромна част от оръжията и бойната техника, която използват турските войници, е турско производство. Такава е самоходната артилерийска установка Т-155 „Фъртъна“ (Буря), която може да поразява цели на 40 километра разстояние. Такива установки бяха разположени в няколко провинции близо до турско-сирийската граница.

Турция залага и на реактивна система за залпов огън Т-122, отново турско производство. Ракетите могат да бъдат изстрелвани при всякакви метеорологични условия и подпомагат наземните части, напредващи към град Африн в Северна Сирия. Въоръжените сили използват бойни хеликоптери Т-129 АТАК, които осигуряват нужната подкрепа по въздух. Армията залага и на бронирали машини с усилена противоминна защита BMC Кирпи, отново турско производство. За първи път дронове, оборудвани с новоразработени технологии, участват в офанзивата.

Турската армия използва и системи за радиоелектронна борба КОРАЛ, с които заблуждава и смущава противниковите радарни системи. По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че армията е започнала военната операция в северната част на Сирия не като окупатор, а за да елиминира терористите. Държавният глава посочи също така, че въоръжените сили правят всичко по силите си, за да избегнат цивилните жертви.

Турция използва турски оръжия в Сирия
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турция използва турски оръжия в Сирия
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    36 57 Отговор
    Да обстрелваш чужда територия си е агресия! Да избиваш населението на Сирия , па макар и наречени кюрди е агресия и тероризъм. Таипчо да не се учудва, ако сирийски ракети полетят към Турция

    Коментиран от #3, #5, #17

  • 2 Хасан

    36 17 Отговор
    Ще има засади маслиново клонче!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Гост 1

    22 10 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Кой ти каза че не летят ? След 18.01.2016 знаеш ли колко ракети са паднали от Сирийска страна ?
  • 4 Маслинов венец

    16 35 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ате ще ви пращат аскера във съндък със маслинов венец!
  • 5 koпа

    33 13 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Нема ли да кажеш нещо лошо за турската техника,кажи че не става за нищо че България има по добра техника,а за да се уверим кажи че краварите или руснаците ще ни покажят деня ,кажи нещо че иначе не мога да спя спокойно.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пуяк

    13 23 Отговор

    До коментар #5 от "koпа":

    Пъпеш я успокой топката.ако знаеш какви оръжия се произвеждат в България няма да се обадиш.питай Николай Гигов той ще ти каже

    Коментиран от #10

  • 8 Батко ви

    12 17 Отговор

    До коментар #6 от "Осман":

    Да бе те щяха бързо да свършат ,ама нещо боксуват на едно място.на приказки са номер едно.но фактите са други

    Коментиран от #9, #12, #18

  • 9 Осман

    36 11 Отговор

    До коментар #8 от "Батко ви":

    Чистят терена от кърлежи нормално е да става бавно пипат нежно и прецизно, както какзах жертвите от цивилното население се сведени до минимум , кърлежите се крият зад тях , но това няма да им помогне всичко е изчислено .
  • 10 koпа

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Пуяк":

    Както каза ако знаеш,впроче трябваше да каже ако знаехте ,такава техника че никой в света не е знае ,толкова е тайна и съвременна че никой не ни взима на сериозно.
  • 11 Осман

    27 13 Отговор
    Има и една група от спецчасти , още не са на терен.Тези от ПКК като ги надушат и слагат роклите и дим да ги няма,има доста клипове в тубата

    Коментиран от #19, #21

  • 12 Гост 1

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Батко ви":

    Ти да не мислиш че умирането е припадане :)
    Там не се играе играта ''CALL OF DUTY'' :)
    Bойна с НАЙ МАЛКО загуба как се прави това показват. При Щит Ефрат тука имаше същите коментари.Но на края какво стана ?
  • 13 Стефан

    30 1 Отговор
    Да погледнем нашата армия - какво е състоянието и? Някой да си спомня след 1989г. да се е провело пълномащабно военно учение но някой от родовете войски? И от около 2500 верижни машини - останахме с около 80 танка. Е президенти - главнокомандващи, министри, парламенти и началник щабове - какво направиха?

    Коментиран от #16

  • 14 геопол

    5 12 Отговор
    До скоро неуспешен преврат.... сега война в чужда държава... а ние ще му бъдем посредници за ЕС... знам че не може да се пази мир...на сила
  • 15 Х....за продажниците

    28 2 Отговор
    В българия винаги е било така не е важно на мен да ми е добре а е важно на неб да ти е зле ,спрете да мислите не си хабете енергията и времето за други погледнете какво се случва у нас ,младото ни поколение все повече са наркомани,гейове,по тв каналите само чалга и простотия,при една евентуална война кой ще ни защити запада ли вечно ще си останем роби ,запомнете безплатен обяд няма ,не се чудете как да си уплътните времето а го използвайте учете на родолюбие ,уважение децата си и близките ви.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 наблюдател

    4 29 Отговор

    До коментар #11 от "Осман":

    Да ама фесовете ги е страх и пускат башибозука да мре щото спец частите на Турция не ги бива много.На тях им дай да палят села и да гонят жени и деца.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    4 21 Отговор

    До коментар #11 от "Осман":

    тва сигурно е някакъв виц?спецчастите не участват в общовоенни операции .струват прекалено много като изграждане за да ги жертват по този начин.те могат да деситват в изолирана ситуация ,но не и в общи боини деиствия.кюрдите са много по-добри сега от турската армия.много по-боеспособни и мотивирани са и тва личи в момента .те прогониха турските милиции от всички завзети позиции независимо от авиационната подкрепа на турската армия.сега ще стане квото стана в ал баб с идил,като видят турските генерали че от наемниците нищо не става ще пуснат турската армия и младите труски момчета ще почнат да пътуват с ковчези.в албаб имаше 1000 идилци които бяха притиснати от свеер от турците ,а от юг от сирииската армия,а в небето работиха американци и руснаци и въпреки това турците бяха поне два пъти разбити и обърнати в бягство от идил.тук ситуацията ще е друга наи-малкото кюрдите са 10 пъти повече само в арфин,а логистиката им е в пути по-добра от ислямска държава.така че турската армия я чакт огромни проблеми и никви митични спецчасти няма да променят ситуацията.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 345tiho

    0 0 Отговор
    Номер 16 пак да си напише коментара, но без нецензурни изрази, за да се прочете.
  • 23 Стефан

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Турската армия с каква численост напада в Сирия?

    Коментиран от #24, #31

  • 24 стоян георгиев

    4 13 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    към монета са с никаква.основно нападенията се извършват от наемници и добороволци от туркмеските и арабски формирования .както писах в друг пост тия подразделения са слабо боеспособни.доказаха го в предната операция в сирия около град ал баб.сега ситуацията се повтаря .навлизат по 3-4 ри км в сирииската зона и въпреки огромната си въздушна и артилерииска подкрепа след като си напраявт по някое и друго селфи бягат през глва обрстно.турция вече дислоцира редовни части от около 100 хиляди човека ,но не се решава да нападне все още ослушваики се за реакцията на останалите играчи.за това и турците не дават реално жертви в операцията ,а мрът предимно наемниците,но и тва ще се промени ако ердоган не завие в обратна посока точно преди да навлезе редовната турска армия.
  • 25 Гост 1

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Не ми говори приказки.Това са цифрите о оператцията Щин Ефрат.
    В оператцията има 67 мъченици 245 ранени Турски войнитци. 2288 идилтци, от ПКК/ПЙД 322 са убити . Общо 243 населени места и приблизително 2015 км2 площ са били под контрола..
    Важен е резултата.

    Коментиран от #27, #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    2 15 Отговор

    До коментар #25 от "Гост 1":

    и кви глупости ти пиша?турците воюваха в ал баб с идил ,които бяха в преса от север от турската армия от юг от сирииската,а от страни от кюрдите.при това турците са дали 300 жертви ранени и загинали ,а милицията с тях още над 1000 ,.освен това при щита на ефрат както писах идил поне на три пъти караше цялата турска групировка да бяга в обратна посока а заловените турски воиници ги гореше живи.по време на въпросната операция на страната на турците бе и цялата нато коалиция със самолети и логистика.и къв е резултата че нещо не се сещам?искам да ми разкажеш къв ще бъде резултата след като турция влезе в арфин.обясни ми как ги виждаш нещата след това?кво положително ще се случи за турци,сириици,кюрди или за когото се сетиш!чакам да ми обясниш!

    Коментиран от #34

  • 28 Болгар тк80

    2 1 Отговор
    https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/
  • 29 Болгар тк80

    11 1 Отговор
    Ние и трактор не произвеждаме вече.
  • 30 Войник от 2002г

    17 1 Отговор
    Едно мога да кажа Турция е толкова напред с материала че няма с какво да сравним в Бг. Кога бях в казармата всички шапкари се напиваха до 3-4 часа с домашно и след това в къщи а цялата техника беше от 60те години руска но здрава а сега ако някой не дай Боже да кихне върху бг незнам какво би се случило.Нека си имаме добри отношения с всички гранични комшийи за да ни пазят границите от терористи и тен рдруги щот ние не сме способни една ограда да опазим за съжалени. Горд българин

    Коментиран от #32

  • 31 наблюдател

    2 14 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    По различни сведения към момента турците са вкарали 6500 аскер и над 20 000 башибозук ислямисти. Кюрдите са 8-10 000.
    Както Стоян каза кюрдите държат здраво и няманапредък на операцията въпреки въздушната и артилерийска подкрепа.

    Преди време някакви помаци тука в сайта се звереха как Турция можела да победи Израел.
    Можеш да се сетиш какво ще им се случи на фесовете срещу израелската армия щом срещу кюрди без авиация,танкове и артилерия не могат да се оправят.
  • 32 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #30 от "Войник от 2002г":

    На тия комшии не можеш да разчиташ.Те финансират партии като ДПС и ДОСТ за да подриват България.Пращат разни турски ходжи да надъхват местното население.Час по скоро трябва да върнем военното обучение в училище и да въведем военно и анти терористично обучение за всички граждани.В Израел дори децата от малки се обучават да гледат за подозрителни хора ,багаж и как да реагират в кризисни ситуации.
    Не мисли че сме толкова беззащитни виж кюрдите колко време задържат турците а в никакъв случай нямат повече оръжие от нас.Нашия ВПК произвежда и изнася модерни оръжия и България може да се въоръжи достатъчно за да даде отпор на външна агресия.
  • 33 Нике

    3 9 Отговор
    Как не ви стана ясно,че това си е геноцид.
    Кюрдите са си от там.Какво ги прочистват.
    Национални интереси.Да им върнат империята,ама сме уж 21-ви век.
    Така Армения е 20% от територията си,за още съседи няма да споменавам.
  • 34 Гост 1

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Твоите жсички писания са напълно измислени, написани за да провокират хората.
    Това е доказателство за моето писане.Какво е твоето доказателство?
    Не пиши напразно, освен ако нямаш доказателство

    http://www.tsk.tr/BasinFaaliyetleri/BN_28

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Гост 1":

    за кое искаш доказателства?и що не ми отговори на въпросите?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания