Last news in Fakti

28 Януари, 2018 19:56 1 960 2

Пучдемон иска да се върне

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания-
  • избор-
  • заседание
Пучдемон иска да се върне - 1
Снимка: АР/БТА

Каталунският лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание, помоли Върховен съд да му разреши да присъства на заседанието на парламента на Каталуния на 30 януари. Той се надява сепаратистите отново да го изберат за президент. Информацията за искането на Пучдемон дойде от неговия заместник Хосеп Рул.

Молбата на Пучдемон идва след като в събота (бел. ред. 27 януари) Върховният съд на Испания заседава 8 часа по казуса и забрани на изгнаника да участва в избора на президент дистанционно. В случай, че се върне в Испания има опасност той да бъде арестуван.

Премиерът на Испания Мариано Рахой оспори повторното искане на Пучдемон да се кандидатира за лидер на каталунския парламент. Искането имаше частичен успех, тъй като съдът заяви, че кандидатурата на Пучдемон не е напълно незаконна, но за да участва в изборната надпревара трябва да присъства лично на заседанието на каталунския парламент.

Според анализатори не е ясно какви са точно в момента исканията на Пучдемон – дали да бъдат свалени поне за известно време обвиненията срещу него или да има възможност за виртуална кандидатура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Домев

    3 3 Отговор
    Опел вече отказаха да произвеждат новата Корса в завода във Фигеруелас, Барселона, явно този Паун ще съсипе икономиката
  • 2 До#1

    4 2 Отговор
    Завода е в Сарагоса, провинция Арагон и собствениците на Опел които са вече Пежо искат да преместят производството тъй като новият модел ще се прави на платформата на 208-цата.