Last news in Fakti

30 Януари, 2018 12:15 1 488 5

Мъж съди НАТО заради убийството на семейството му

  • нато-
  • съд-
  • либия-
  • жена-
  • деца-
  • бомбардировка-
  • муамар кадафи

При бомбардировка на НАТО са убити съпругата и децата на либиеца

Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 година. Либиецът, чиито съпруга и три деца са били убити при въздушен удар срещу семейното им жилище в околностите на Триполи, търси съдебна отговорност от алианса.

На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена. Неговият защитник съобщава, че предстои делото да бъде отнесено до Върховния съд, за да може националната процедура да бъде изчерпана и случаят да бъде прехвърлен към Европейския съд по правата на човека.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 година, в която в чл. 13 ал. 2 е записано, че действията на представителите на пакта в официално качество се ползват със закрила срещу съдебно преследване. Според адвоката на ищеца НАТО е организация, създадена от едва няколко държави и чийто имунитет не е всепризнат, за разлика от ООН, предаде БНТ.

Според белгийския съд дипломатическата защита, заложена върху НАТО и нейните служители, осигурява закрила от граждански съдебни искове. Съдът допълва, че тази защита дава възможност алиансът да извършва своята дейност.

Ищецът Халед ел Хамеди оцеля на 20 юни 2011 година, когато въздушен удар изби семейството му, но не и баща му, който бил цел на офанзивата. Бащата бил взет на прицел заради това, че е един от генералите, участвали в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 релито е такова

    25 3 Отговор
    Никакъв шанс няма тоя човек-то ако беше така,досега цялото НАТО да беше осъдено-от началниците та до чистачите .....
  • 2 Kcaniba

    28 0 Отговор
    Всички милиони човеци, на които нато и по точно фащ е избило семействата, ако тръгнад да съдят - нато ще фалира!!!
  • 3 no name no face no number

    22 0 Отговор
    Браво!
  • 4 Гост

    24 0 Отговор
    Както бомбандираха Сърбия преди 20 години така и нас може да ни бомбардират
  • 5 Барчо

    9 0 Отговор
    По принцип цялата история е прецедент. Тук никоя юрисдикция не може да се бори. Либия е унищожена в противовес на решението на ООН. Така че няма организация, която да защити правата на милионите невинни жертви. Точно така се ражда тероризма. Точно той е решението на такива казуси и то частично. Предстаям си някоя бомба да избие моето семейство. Със сигурност ще положа в гроба дузина преди да ме гръмнат. И те ще са точно толкова невинни, колкото и семейството ми. Даже няма да се занимавам с безмислени напъни за някаква юридическа справедливост, която знам че предварително е обречена. Все пак му свалям шапка на човека, защото каузата му е голяма.
Новини по държави: