31 Януари, 2018 07:28 4 859 9

Офанзивата “Тет” - един американски кошмар във Виетнам (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • виетнам-
  • война-
  • сащ

Ричард Никсън обаче продължава войната, залагайки на нейната "виетнамизация"

Преди 50 г. отрядите на комунистическия Северен Виетнам нападат Юга и съюзниците му от САЩ. Настъплението е по всички фронтове. Офанзивата “Тет” сварва американците неподготвени и маркира началото на края на тяхната авантюра във Виетнам.

Втората Индокитайска война, която във Виетнам наричат "Американска война", бушува вече от 13 години без изгледи за някакво решение.

Нито изсипаните милиони тонове бомби,

нито 500-хилядната американска армия успяват да наклонят везните към победа на Юга. Американската стратегия да се избива противникът по-бързо, отколкото той е в състояние да възстанови загубите си, претърпява пълен провал.

Тогавашният комунистически лидер Ле Дуан нарежда офанзивата да започне въпреки съветите на някои от висшите генерали. Елитна бойна част от Виетконг щурмува американското посолство в Сайгон и успява да убие петима американци. Но като цяло атаката е неуспешна.

Ле Дуан е смятал, че офанзивата ще мобилизира хората в Южен Виетнам, които ще се надигнат и свалят омразния "марионетен режим" на Юга, както и "американските империалисти". Той обаче се заблуждава:

умореното от дългата война население остава пасивно,

а изненаданите от нападението сили на Юга и техните американски съюзници бързо се окопитват и формират редиците си наново.

Само за няколко дни атаките са отблъснати почти навсякъде. Северновиетнамската Народна освободителна армия и комунистическите отряди в Южен Виетнам дават големи жертви - предполага се, че по време на офанзивата са загинали 17 хиляди войници, а други 20 000 са били ранени.

Комунистическите отряди успяват да се задържат единствено на цитаделата Хюе, Централен Виетнам. В града те избиват около 2 800 цивилни граждани, които обвиняват в колаборация с южновиетнамския режим. Сраженията продължават 25 дни. От чисто военна гледна точка, офанзивата Тет е пълен провал за комунистите.

В началната фаза на операцията Тет загиват над хиляда американски войници. Имената на жертвите - по време на офанзивата, както и през цялата виетнамска война - са издълбани в Мемориала на ветераните от Виетнам, намиращ се във Вашингтон.

Офанзивата Тет показва нагледно на американската общественост цялата бруталност на войната.

Символ на тази бруталност става снимката на Едуард Адамс, показваща как полицейският началник в Сайгон генерал Нгуен Лоан разстрелва на улицата офицер от силите на Виетконг.

Подобно на предшествениците си, президентът Линдън Джонсън не казва цялата истина за хода на войната във Виетнам - обществото е залъгвано, че американците печелели военни победи и скоро войната щяла да свърши. Офанзивата Тет доказва тъкмо обратното. След нея много американци вече мислят само за това как по-скоро да бъде сложен крaй на безсмисленото клане.

Джонсън не се кандидатира повторно. Както казва самият той, Виетнам го е съсипал. Наследникът му Ричард Никсън обаче продължава войната, залагайки на нейната "виетнамизация", т.е. на хвърлянето в нея на повече сили на Южен Виетнам. Но той успява само да отложи поражението. Войната продължава още цели седем години - до април 1975 година, когато и последните американци напускат панически Виетнам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    41 6 Отговор
    Виетнамците разстреляли 28000..
    Виетнамците са се избивали помежду си...
    А милиони тонове бомби и напалм, пуснати от америкосите!??
    А 500 000 америкоси??
    Мирно и хуманно не убили никой!??
    Те по двама висели до всеки виетконговец и фиксирали дзверствата!!!!
    Тази поръчкова статия дава едностранчива и подвеждаща информация!!
    Нула цифри за американските загуби и най вече колко хиляди села са изпепелили.
    Тактиката за скорострелното избиване на виетнамци, преди те да сформират нови армии..звучи като геноцид!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Айде истиския Kcanin къде си!?!":

    Юристката, диде и сиргей ли е истинският за теб???
  • 5 mediator37

    8 0 Отговор
    Не трябваше ли за Хитлер да е статуята.
    Вече втори ден никаква простотия не пускат за Хитлер. Какво става?
  • 6 Сссссерем е новият Kcanin!

    7 1 Отговор
    Всички да знаят кой е !още малко да се наспи ,че е препил с Хамерикански превод и ще се активизира!
  • 7 Респект

    20 2 Отговор
    Към трите нации които са доказали генетично , че могат да воюват Германци , Руснаци , Българи, спокойно може да се причисли и народа на Виетнам. Първо попиляха и изгониха франсетата , и веднага след това изгониха и САЩ и ,така постигнаха своето обединение. Не знам друг народ способен на това.
  • 8 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    тая статия е с поредното несъответстващо заглавие.американския кошмар при тая операция е че разгромява северновиетнамците .интересно кво щеше да е ако бяха загубили????
  • 9 Stefan

    2 1 Отговор
    Реално тази война се превърна от колониална в противопоставяне между комунизма и капитализма. Виетнамците бяха сериозно подкрепени от Съветския съюз и Китай. Иначе нямаше да победят. Доколото знам те нямаха заваоди за производство на оръжие, кой им даваше оръжието?