30 Януари, 2018 14:06 1 384 8

Путин: Само сирийците могат да решат бъдещето си

  • сирия-
  • преговори-
  • сочи-
  • владимир путин-
  • башар асад-
  • сергей лавров

Москва вярва, че има възможност за бърз край на войната

Путин: Само сирийците могат да решат бъдещето си - 1
Снимки: БТА/АР

Сирийците би трябвало да се обединят и да постигнат общо виждане за своето бъдеще, за да преодолеят кризата, която преживява страната им, каза руският президент Владимир Путин, обръщайки се към участниците в мирните преговори в Сочи, предаде ТАСС.

"Налице са условията за обръщане на трагичната страница в историята на Сирия", заяви Путин в посланието си, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров. "Само сирийците могат да определят бъдещето на своята страна", се казва в обръщението.

Лавров заяви, че в конференцията участват представители на различни етнически, социални и политически групи. Той благодари на Турция, Иран и ООН за това, че са подкрепили мирните преговори.

Някои делегати на конференцията се изправиха и апострофираха Лавров по време на изказването му, като обвиниха Русия, че убива цивилни в Сирия с въздушните си удари. В същото време други делегати станаха и викаха в подкрепа на Русия. Първият дипломат на Москва призова делегатите да му позволят да довърши речта си.

Путин: Само сирийците могат да решат бъдещето си

Форумът в Сочи започна с два часа закъснение, след като някои представители на въоръжената сирийска опозиция отказаха да участват в преговорите, недоволни, че на конференцията се използва само на сирийското държавно знаме. Съобщено беше, че Русия и Турция са започнали усилени преговори за уреждане на кризата. Източници казаха, че опозиционни представители чакали на летището в Сочи от снощи.

Москва, която подкрепя сирийския президент Башар Асад, и Турция, която поддържа опозицията, са част от т.нар. Астански процес заедно с Иран, чиято цел е да бъде наложено прекратяване на огъня в Сирия.

Путин: Само сирийците могат да решат бъдещето си

Конференцията, на която бяха поканени около 1600 души, трябва да приключи до края на деня.
Някои ключови въоръжени групи бойкотираха преговорите, но в тях участват представители на умерени организации, противопоставящи се на Асад.

Съобщено беше, че Турция е довела представители на някои въоръжени групи, но те са били блокирани на летището.

Турция не допусна на преговорите да бъде поканена главната кюрдска групировка, а тя заяви, че няма да присъства на конференцията заради турската офанзива в кюрдския район Африн в Сирия. Източник от турското външно министерство каза, че сирийската опозиция е отказала да участва в конференцията и ще бъде представлявана от турската делегация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    4 11 Отговор
    Иска му се на джуджето да отхапе по-голям залък от Сирия, но ще се ограничи само с алевитския анклав идвете бази. докато някой дан не гръмнат доктора и не помолят руснаците най-учтиво да се измитат.

    Коментиран от #5

  • 2 Наблюдател

    16 4 Отговор
    Прав е президента Владимир Путин като винаги мъдро изказване, пожелавам му успех на изборите през Март.
  • 3 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    Путин даде шанс на Сирия кой асад няма да пропусне а именно да задържи Сирия в сегашните граници

    Коментиран от #4

  • 4 Наблюдател

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Знаеш ли колко % от територията на Сирия контролира руската марионетка Асад, та пишеш тези глупости?

    Коментиран от #7

  • 5 ЩО ГОВЕДАРИТЕ ДЕТ СА НАЛАПАЛИ ПОЛОВИНТА

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    СВЯТ МАЙ СА В ПРОБЛЕМ ДА СА ЗАДАВЯТ ВСЪЩНОСТ ТЕ ВЕЧЕ СА УМРЕЛИ ОТ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ КИТАЙ ПЪК КОНКУРЕНЦИЯТА С ПУТИН ГИ ВЪРНА 60 Г. НАЗАД ГАТ СА ПИСАХА ЧЕ ХОДИЛИ СТО ПЪТИ НА ЛУНАТА А ВСЪЩНОСТ ТВА БЕ ПОСТАНОВКА ЗА ПРЕСТИЖ И ГООЛЯМА ЛЪЖА.
  • 6 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    ама кои сириици се пита в задачата?путин иска сирия да се управлява от сектата на асад ,която е около 10% от сирииското население.
  • 7 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Само знам, че голям процент от България се контролира от от САЩ имат си марионетки на ключови местата във власта, които не ги интересува народа стига господаря им да ги потупа по рамото, имат си летища, имат си военни бази и все безплатно. Ние пък си им изкупуваме доста скъп ток като лоявни партньори, те пък ни грабят милиарди от доходите всяка година. Истински приятели!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания