Last news in Fakti

31 Януари, 2018 17:54 2 326 2

Юнкер с ултиматум към Румъния

  • жан-клод юнкер-
  • закон-
  • румъния-
  • правосъдие-
  • ултиматум

Ние сме приятели, добави все пак Юнкер

Юнкер с ултиматум към Румъния - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Румъния, че ако одобри спорното законодателство в областта на правосъдието, не би продължил подкрепата си за приемането на страната в Шенген и за отпадането на механизма за наблюдение. „Ако спорните законопроекти се превърнат в закони, въпросът за прекратяването на механизма и за Шенген ще стои по друг начин“, каза той.

„Имам пълно доверие в правосъдната система на Румъния и в това, че ще се намери решение. Нямам никакво намерение да предлагам задействането на чл. 7 от договора за ЕС, ние сме приятели“, добави той на обща пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис.

„Румъния напредна в установяването на върховенство на закона и не може да има път назад, правосъдната система работи, а това не може да се каже за всички страни в ЕС. Въпрос на национално достойнство е, румънците не заслужават отношение като към втора ръка европейски граждани. Уверих президента за намерението да приключим с механизма до средата на следващата година“, заяви Юнкер, цитиран от БНТ.

„Румъния е проевропейска страна и ще остане такава“, заяви Йоханис. Лично съм убеден, че разговорите за промените в законодателството ще завършат с приемането на подобрени, приложими закони. Независимостта на правосъдната система е най-важна. Ще бъда изцяло съпричастен, ще направя всичко във възможностите на държавния глава, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    8 1 Отговор
    Който се цепи от колектива ,колектива му го цепи...каквото каже Европейското полютбюро...
  • 2 Ранко

    3 1 Отговор
    Абе какъв е тоя Рогач Юнкер ,че да казва на държавите какнво да правят..?Затова сме на тоя хал.Слушаме неграмотните гейове от запада.А нашите министри се превърнаха в подлоги,за парите им..За комисионите по-томно.
Новини по държави: