Last news in Fakti

6 Февруари, 2018 08:30 4 281 81

САЩ въоръжават Финландия с ракети срещу Русия (ВИДЕО)

  • сащ-
  • харпун-
  • финландия-
  • ракети-
  • калининград

Сделката между Вашингтон и Хелзинки се оценява на повече от 700 милиона долара

САЩ въоръжават Финландия с ракети срещу Русия (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

СAЩ одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, предаде Reuters.

Ракетите, на стойност над 700 милиона долара, са земя-вода "Харпун", предназначени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна отбрана на брега, и ракети "Сий Спароу", предназначени за бойните кораби от ново поколение, които Хелзинки ще придобие през 2020 г.

За първи път Финландия купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент.

Продажбата на ракетите на Финландия - страната от ЕС, която има най-дълга граница с Русия, става в момент, когато отношенията между Москва и Запада са в най-ниската точка след Студената война.

Литва обвини Русия, че е разположила в анклава Калининград ракети, способни да носят ядрени заряди.

САЩ въоръжават Финландия с ракети срещу Русия (ВИДЕО)

Президентът Далия Грибаускайте каза пред журналисти, че "ракети "Искандер" се разполагат за постоянно в Калининград, докато ние разговаряме". Тя заяви, че тези ракети са заплаха не само за Литва, но и за половината страни в Европа.

Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заедно с Грибаускайте посети войските на НАТО в литовския град Рукла, каза, че ако съобщеното от президента е вярно, "това е много сериозен проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    106 24 Отговор
    САЩ създават конфликт или интрига и после продават оръжията си.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Kcaniba

    35 85 Отговор
    Браво на нашите приятели от САЩ. Империята на злото и лъжата трябва да бъде възпирана по всякакъв начин. Мужиците трябва да си седят в Сибир и да освободят света от присъствието си!

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 OMG WTF

    29 81 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    САЩ ли разположиха руските ракети в Калининград ве ватенка проста?

    Коментиран от #8, #9, #12, #43

  • 5 Кики

    25 74 Отговор
    Империята на злото и лъжата, най-агресивната страна на света!Сто години руски терор над света!Дрънкане на оръжие,смазване на опозицията, глад,мизерия,пиянства ,убийства,това е реалността в Русия!
  • 6 Чук и Гек

    75 15 Отговор
    По-правилно заглавие би било " Краварите ПРОДАВАТ на Финландия..." , защото колкото и да я въоръжаваш Финландия не може се изправи срещу Русия. Това е и целта на раздуханата кампания срещу Русия - да се продават железата на мисирчоците. Бай Дончу трябва да се отчете на хората дето го издигнаха на този пост.

    Коментиран от #66

  • 7 Наблюдател

    19 54 Отговор
    Заглавието е пример за руската хибридна война. Ракетите не са СРЕЩУ Русия, а срещу евентуален агресор срещу Финландия. И ушанките преди да коментират, да си спомнят как радостно квичаха за руските Бастиони, с които задръстиха Крим. Всяка държава има право да укрепва отбранителните си сили.

    Коментиран от #11, #70

  • 8 Да си знаеш

    60 13 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Да САЩ разположиха до границата на Русия ракети-факт. Та по-полеко с изводите троле соросоиден..-или просто си много "умен"...

    Коментиран от #34

  • 9 Трол

    69 13 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Калининград е руска територия, краварска подложке, ще си разполагат каквото си искат!

    Коментиран от #33, #48

  • 10 Kcaniba

    14 57 Отговор
    Финландия купува отбранителни оръжия,а и руснаците едва ли са забравили боя който са яли от скиорите,но те са като тъпана, колкото повече го удряш, толкова му е по-добре,ха-ха-ха,пияни мужици!

    Коментиран от #14

  • 11 Тимур

    55 11 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Промити мозъци, помнете Виетнам, Лаос, Камбоджа, Никарагуа, Либия сега Сирия , всичко започва от краваристан с изпробване и продажба на оръжие не с някаква отбрана. Ама като имаш излишни пари може и така да се каже - отбрана срещу хипотетичен враг ?

    Коментиран от #15

  • 12 един там

    65 11 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    От години ФАЩ трупат оръжие и войски по границата с Русия бе оли. Ти не четеш ли, не се ли интересуваш. Я пусни търсачката да видиш само миналата година колко войска са струпали в Полша и Литва. Да не говорим, че наливат милиарди в Усрайна за въоръжение, инструктори, купуване на политици, премахване на неудобни и логистика. Държат ги в будна кома, както нас и други, за да сме пушечно месо при евентуална война, която краварите, а не някой друг ще разпали. Руснаците са си на тяхна територия и могат да дислоцират където си искат и каквото си искат. Краварите обаче какъв го търсят все покрай границите с Русия ми кажи. Накрая какъвто го търсят, такъв ще го намерят. Направо се чудя на търпението на Путин. Ако беше някой по-кибритлия да ги е подпукал до сега. На зло куче, зъл прът му трябва.

    Коментиран от #16, #20, #23

  • 13 Кcaniba

    40 8 Отговор
    Империята на злото - фащ!!!!
  • 14 Тъпан

    44 12 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Какъв бой са яли Русия от Финландия бре тъпан!Я виж на картата къде са ги навряли Тиа твои любимци.тъпан си да знаеш Русия няма загубена битка срещу никой!Панятна тъпан!

    Коментиран от #17, #26

  • 15 Наблюдател

    12 46 Отговор

    До коментар #11 от "Тимур":

    Вярно е, че русофилите до едни сте с промити мозъци. вярно е и, че единствено оръжието не е достатъчно. Затова Финландия се замисля сериозно дали да влезе в НАТО и има тесни връзки с алианса. НАТО е гаранция срещу реската агресия. Ако Молдова, Грузия и Украйна бяха членове на НАТО, руската кочина никога нямаше да им отнеме територии.

    Коментиран от #19

  • 16 Фащ мафия

    38 9 Отговор

    До коментар #12 от "един там":

    Браво пич ти им го каза ясно и точно!Браво за коментара!Как може във бг да има толкова хамерските отрепки .

    Коментиран от #28

  • 17 Наблюдател

    14 30 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпан":

    Фините са били алкашите като маче у дирек. Прочети само колко танкове са загубили руснаците. Посрещали са ги с коктейл "Молотов", фините са го измислили и са го кръстили на името на руския министър на външните работи Молотов, който на въпрос защо бомбардират жилищни квартали в Хелзинки, отвърнал, че тва не са бомби, а кошници с хляб.

    Коментиран от #67

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Титу

    19 8 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    Кат си наблюдател що мевиде вчера къкъ ти го отпериха трима беженци от африка ?

    Коментиран от #22

  • 20 Наблюдател

    9 34 Отговор

    До коментар #12 от "един там":

    Знаем ги митовете за Русия като обсадена крепост. Но фактите са много по-различни от пропагандните ти изявления. Стига си ръсил руски лъжи и инсинуации.

    Коментиран от #29

  • 21 Наблюдател

    6 21 Отговор

    До коментар #18 от "Бико":

    Ти ли ще го положиш там, бе "мъжки"? Бегай да се скриеш при мама!
  • 22 Наблюдател

    6 23 Отговор

    До коментар #19 от "Титу":

    Коментара ти е в типично русофилски стил. Затова ли си харчат парите от посолството на Путинистан? За простотии и вулгаризми? Нямат ли по-грамотни и възпитани кадри или вече единствено отрепки могат да наемат за тролове.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Левент

    8 29 Отговор
    Тъпото кремълско джудже не само ще върне Крим, а и ще си изнесе наглия изтънял от глад задник от Донбас, Молдова, Беларус и естествено от Кьонигсберг. Така ЕС ще постигне естествената си география, а североазиатската кочина ще си гъгне някъде далеч на изток.

    Коментиран от #52, #80

  • 25 Политолога

    8 17 Отговор
    Всички русофили, социалисти, комунисти, приятели на Русия, задължително трябва да прочетат книгата на руския-съветски писател полк. Виктор Суворов "Аквариумът". Четете и после ще говорим
  • 26 Kcaniba

    11 20 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпан":

    Прочети за битката край завоя на река черна в Македония,за битката в Добрич...Колко бой са изяли от българската армия руснаците!Четете бре мужици, четенето не убива,а ПИЕНЕТО, поняли ватници!
  • 27 запасняка

    10 10 Отговор
    те с това ли ше плашат рашките Харпуни ха ха те им ослепиха Томахоците а тия Харпуни сигурно ще изпадат до корпусите на техните им кораби въх Харпуни лелеее !
  • 28 Ммм

    17 6 Отговор

    До коментар #16 от "Фащ мафия":

    И аз се питам същото Как може някой да харесва тази малоумна държава която иска само война
  • 29 Ммм

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    И ние знаем митовете за непобедимата сащ,ама реално армията им са само педали и наркомани вайната в реалния живот е много различна от холивудски филм

    Коментиран от #36

  • 30 Сссерем

    8 14 Отговор
    Обръчът се затяга,не остава много време за малкия пигмей,и нервите му вече не издържат скоро ще направи някоя простотия от която най много ще си изпати обикновения мужик който и сега живее на прага на оцеляването.

    Коментиран от #51

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Kcaniba

    8 12 Отговор

    До коментар #18 от "Бико":

    Много православно и християнско от твоя страна, няма що. На такова праславие ли ви учат в матушката ти? Такъв вид говорене повече би подхождал на главорез от ИД, а не на вярващ православен християнин. Любовта на бащицата ви към ислямиста Асад обаче е промила мозъците ви. Хем трябва да сте православни, хем трябва да се кланяте на Аллллах по 5 пъти на ден. И вашата не е лесна ей!

    Коментиран от #61

  • 33 OMG WTF

    15 13 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Ами и Финландия е финландска територия руски робе. Ще си разполагат каквото си искат. :)

    Коментиран от #45

  • 34 OMG WTF

    12 15 Отговор

    До коментар #8 от "Да си знаеш":

    Разполагат ги, защото им трябва защита от пияните мужици. На пиян мужик вяра не може да имаш. Договорите, подписани от тях струват по-малко и от хартията на която са написани.

    Коментиран от #50

  • 35 Петър

    11 17 Отговор
    Браво. Всички русофилчета с малки чурки да отидат да поживеят в скапаната русия и после да приказват. Поняли пацанчета. Я вам по жопу дам. Досвидания облюдки мерзкие.
  • 36 Наблюдател

    9 15 Отговор

    До коментар #29 от "Ммм":

    Според мен руските в руските митове преобладава лъжата и пропагандата. Изобщо руската история е една голяма фалшификация.

    Коментиран от #39

  • 37 Армия

    11 1 Отговор
    Това което купуват е подмяна на наличните стедства и е с тактическо предназначение.Иползва се от и срещу кораби.По никакъв начин не заплашва съседните държави.Русия има достатъчно други стратегически средства.

    Коментиран от #44

  • 38 САЩ империята на свободата

    13 16 Отговор
    Даже традиционно неутрални държави ,като Швеция и Швейцария разбраха от къде идва Злото .
    Всички взимат мерки -Швеция вече иска да е член на НАТО.

    Злото няма да мине, ще бъде победено, ще бъде смазано.
  • 39 Белчо

    10 10 Отговор

    До коментар #36 от "Наблюдател":

    Ако си събереш минусите ,от всичките никове с които пишеш, ще се наложи да се самоизтриеш.

    Коментиран от #40

  • 40 Наблюдател

    13 13 Отговор

    До коментар #39 от "Белчо":

    Руските тролове имате навика да пишете под различни никове за да симулирате масовост. А колкото до минусите, отново руските платени тролове и руски гниди на доброволни начала заливате формите от сутрин до вечер, за да защитавате интересите на руската кочина.

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Наблюдател

    9 14 Отговор

    До коментар #41 от "1234":

    Господ ако си гледаше работата първо на Русия щеше да вид сметката!

    Коментиран от #60, #62

  • 43 Фриман

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Тебе ти забравиха да питат, къде да располагат ракети на своята территория! Осъзнай се!
  • 44 СссереМ

    11 10 Отговор

    До коментар #37 от "Армия":

    Да знаем ги тези ултра супер мега точни оръжия на въздушно галакническите космически сили дето разрушават болници.

    Коментиран от #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 NEGAR

    8 8 Отговор
    Финландците са руснации
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 знайко

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Калининград - до 45 година се казва Кьонигсберг и е административен център на Източна Прусия

    И това е крадено , както и много други земи

    Коментиран от #54

  • 49 Белчо

    11 5 Отговор

    До коментар #40 от "Наблюдател":

    Извинявам се, ако съм засегнал самочуствието ти. Не знам, как разбра , че съм "руски тпол", но явно не си пиеш хапчетата. Много злоба и просташки език, излъчват писанията ти. Ако толкова много мразиш, накрая злобата ще те унищожи.
    Заради такива платени драскачи като теб, аз и много други хора, започнахме да симпатизираме на рашките.
    И да ,не ги харесвах , до скоро!
    Жив и здрав бъди!
    А, и не ми отговаряй , няма нужда!

    Коментиран от #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Трол

    7 6 Отговор

    До коментар #48 от "знайко":

    И къде е тая Източна Прусия за да и върнат Кйонинсберг руснаците? Щото да не те питам теб от кой град си и ако е имал римски град да не го връщаш на Италия! Само не се опитвай да ми преподаваш история!
  • 55 Армия

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "СссереМ":

    Оръжията се насочват от хора.Това по което са насочени също се именува от хора какво е бункер, болница училище и паркинг.Тези хора които го именуват са разузнавачи.Едните са на терен и го виждат като го облъчват с лазер Този който лети вижда лъча и пуска съответното средство което има отклонение0,8метра или по малко колкото е прозорец или комин.След това се прави оценка на поръженията и се включва хибридното оръжие ,съобщение в медиите,а те са:Унищожиха казарма склад команден пункт на терористи от тези които са стреляли ,а от друата страна твърдят че са убити деца в училище болница. Дали е така никога не се знае защото е война. Това правят всички Русия,САЩ,Изрел,Сирия,Саудитска арабия Иемен. Разликата е че само американците си признават като ударят цивилни и има последствия за някой командир.
  • 56 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Много хубаво, тъкмо няма да сме първо ние на мушка :D
  • 57 знайко

    6 4 Отговор
    Колко микрограма е мозъка на един рублофил !!!



    Източна Прусия е област в Германия както например Хасковска област.

    Коментиран от #59

  • 58 СссереМ

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Абе ти:":

    За него/нея не знам ама ти здраво го гризеш.
  • 59 Трол

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "знайко":

    Като самостоятелна държава Кралство Прусия съществува от 1701 г. до включването му в Германската империя през 1871 г., в която кралят на Прусия е и германски император...
    Казах ти да не ми се правиш на умен!

    Коментиран от #68

  • 60 някой

    12 2 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    Веселяк си ти ...да те питам само...колко време ще оцелее любимата Америка ако я няма Русия??? С какво ще плашат собствения си народ и Европа???? Срещу кого ще продават оръжия?????Как ще върнат парите на европейците взети назаем за борба с комунизма?????? Защо не се бориха с комунизма преди ВСВ???? Защо създадоха тероризма след разпада на соцлагера???

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 jpower

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    Кой Господ, мюсюлманския или твоя еврейски????

    Коментиран от #65

  • 63 Наблюдател

    3 10 Отговор

    До коментар #60 от "някой":

    Засега единствено руската кочина плаши крепостните си селяни със САЩ и лошия Запад, които искат да ги нападнат и завземат ресурсите им. В Америка , а и на Запад никой нормален човек не обръща внимание на Руската кочина и не се интересува от нея. А за тероризма е по-добре да попиташ твоите господари. защото именно те го използваха от 70-те години на 20 век като средство за борба срещу Запада. ИД също е руско творение, създадено от офицери на Саддам, учили във военни училища в Русия и 100% руски агенти.
  • 64 Наблюдател

    5 10 Отговор

    До коментар #49 от "Белчо":

    Ти на рашките симпатизираш по рождение, не са те накарали моите или нечии други писания. И ми дай пример за просташкия ми език. А колкото до злобата и ненавистта-тя е призната характерна черта на русофилите. Прочети само русофилските "съболезнования" по повод смъртта на едно четиригодишно дете и ще се увериш. Самата русофилия е форма на неграмотност, злоба и псевдоправославие.
  • 65 Наблюдател

    4 11 Отговор

    До коментар #62 от "jpower":

    Неуспешен, жалък и неуместен опит за ирония.
    да вземем само три от Божиите заповеди
    "Не кради"-кой открадна Приднестровието от Моллдова, Южна Осетия и Абхазия от Грузия и Крим, Донбас и Луганск от Украйна?
    "Не лъжи"-руските политици с путин постоянно и по всякакъв повод лъжат, както собствения си народ, така и целия свят.
    "Не убивай"-само в Украйна убитите вследствие руската агресия са над 10 000, а в Сирия, убитите жени и деца от руснаците са над 5000.
    За заповедите на този Господ става дума, русофилче!
  • 66 Биг Дик

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Чук и Гек":

    Дали не могат глупоторетник русофилски, я малко чети колко крепостен ватник е изтребен през всв.
  • 67 Бай хой

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

    Коментиран от #69

  • 68 знайко

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "Трол":

    Е ти си умния , ето -даже Гугъл си успял да отвориш „

    И ми даваш справка за историята на Източна Прусия за 18 и 19 век.

    Ама за какво ми го даваш това ??? Сигурно и ти не знаеш -да вържеш бюджета с 12 рубли.

    Аз нали ти казвам , че не мисловните процеси не ти се удават

    Коментиран от #72

  • 69 Наблюдател

    3 11 Отговор

    До коментар #67 от "Бай хой":

    По колко руснака на квадратен километър са платили, знаеш ли?
  • 70 селянин

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    А бе хибрид ти се изтърка с този Крим,с договор той е руски от 1774г.Хрушчов го подарява на Украйна през 1954г. да,,слушкат,,но Путин не обича индиански игри и си го взима..Финландия колко и ракети да вземат все тая..Карелия и Виборг не могът да върнат..А и помнят 100г.руски ботуш..Добре че беше Ленин та ги освободи..

    Коментиран от #71

  • 71 Наблюдател

    4 12 Отговор

    До коментар #70 от "селянин":

    Хибридната война е руска направа, така, че вие, руските тролове имате честта да бъдете хибриди. Путин какво обича или не обича в случая не е от значание. От значение, че при отделянето на Украйна от СССР Крим остава за нея като автономия, без Русия да предяви някакви претенции. Когато Украйна предава 17 000 ядрени бойни глави на руската кочина, кочината се задължава да съблюдава ТЕРИТОРИаЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА! Подписва се и специален меморандум-Будапещенски меморандум през 1994 г., на който меморандум стои подписа на Русия. Т.е. руската кочина на два пъти нарушава подписани от нея международни документи. Все едно аз да съм ти продал през 1994 година селската къща с нужника, в който живееш, а през 2014 година да ти ги взема, защото те са изконно мои и никога не са били притежание на СЕЛЯНИНА. разбра ли ме селянино?

    Коментиран от #73

  • 72 Трол

    10 6 Отговор

    До коментар #68 от "знайко":

    Ще си отварям к'вото си искам, важното е че не ръся мозък като теб! И пак питам, къде е Прусия да и върне Русия Кьонигсберг? А не да ми се обясняваш, че Прусия е била само област в Германия, като Хасково! Смешко! Къде е другата част от Прусия бе умнико? Знаеш ли колко от нея е в Полша? Кой на кого, какво и как трябва да връща! Путин к'вото трябва си връща, пример-Крим.

    Коментиран от #77

  • 73 селянин

    9 6 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    Чвора си остава чвор ,дори когато спи..

    Коментиран от #74

  • 74 Наблюдател

    7 9 Отговор

    До коментар #73 от "селянин":

    Така сте вие, селяните, особено селяните русофили!
  • 75 Британи Мърфи

    6 9 Отговор
    Мужиците трябва да бъдат оградени и държани само я кочината си !Добре че са САЩ и Великобритания !
  • 76 555

    4 0 Отговор
    Като видях тази ракетна установка ,,Харпун "..в началото помислих че е Руска ...Ами тя 1 към 1 си прилича с Руските...и по цвят и по тръби ..и по какво ли не ...
  • 77 знайко

    1 6 Отговор

    До коментар #72 от "Трол":

    Пий хаповете ,трол
    Или и за това не стигат копейките.

    Коментиран от #78

  • 78 Трол

    6 2 Отговор

    До коментар #77 от "знайко":

    Изпускаш си нервите, но няма да плачкаш, нали? Дръж се, като мъж...е, или почти като мъж 😚
  • 79 ЧебуРашка

    2 6 Отговор
    Ха,ха....едно известно Жуже се е подмокрило!
  • 80 Загрижен

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Левент":

    Сподели ли с психиатъра този твой цветен сън.
  • 81 Вили

    0 0 Отговор
    Руснаците забравиха за ракетите Пършинг-2.