Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 08:45 1 216 3

Еквадор: Асандж остава под наша закрила

  • еквадор-
  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • лондон

През 2012 г. Асандж потърси убежище в еквадорската дипломатическа мисия в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция

Еквадор: Асандж остава под наша закрила - 1
Снимки: БТА/АР

Еквадорските власти ще продължат да закрилят основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Това заяви еквадорското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"Министерството на външните работи съобщава, че еквадорското правителство ще продължи да предоставя международна закрила на гражданина Джулиан Асандж дотогава, докато вече няма заплаха за живота му. Това решение се взема в съответствие с конституционните изисквания за защита на човешките права и международните договори в тази област, подписани от страната", заяви външнополитическото ведомство на сайта си.

Правителството още веднъж заявява, че иска да има най-добри отношения с Великобритания и ще продължи да полага усилия да се намери решение, което да удовлетвори и двете държави и чрез което да се постига зачитане на човешките права, посочи министерството.

През 2012 г. Асандж потърси убежище в еквадорската дипломатическа мисия в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където беше издадена заповед да бъде арестуван по обвинения в "принуждаване към действия от сексуален характер и посегателство", както и в изнасилване.

Главното опасение на Асандж беше, че шведските власти ще го депортират в САЩ, където австралийският гражданин е заплашен от до 35 години затвор или смъртна присъда за публикуването на поверителни документи на Държавния департамент. Основателят на "Уикилийкс" отхвърля предявените му обвинения и ги определя като политически мотивирани.

Еквадор: Асандж остава под наша закрила

Вчера лондонски съд не намери основание да удовлетвори искането на Асандж да отмени международната заповед за задържането му. Магистратите отново ще разгледат искането след седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашия

    1 1 Отговор
    Имаше един човек който занесе един с писък с едни имена,в едно посолство.Той каква присъда заслужава ?
  • 2 Пеньо

    0 1 Отговор
    Пак да попитам: някой чувал ли е организацията на този хакер да е публикувала секретни материали от джуджеландия?
  • 3 Дърводелец

    0 0 Отговор
    Тия от Еквадор излязоха по-таша.лии от нас! Браво!