15 Февруари, 2018 07:33 1 386 3

Президентът на ЮАР подаде оставка

  • юар-
  • президент-
  • оставка
Президентът на ЮАР подаде оставка - 1
Снимка: АР/БТА

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума, който заема този пост от 9 години, подаде оставка. Това става след като Африканският национален конгрес (АНК) поиска той да се оттегли от поста. В прощално обръщение към нацията 75-годишният вече бивш президент заяви, че не е съгласен с решението на партията, но като „дисциплиниран член, ще се подчини на нейното решение”, съобщава агенция Reuters

„Не се боя от процедурите по вот на недоверие или импийчмънт. Реших да се оттегля веднага от поста”, каза той в 30-минутно телевизионно обръщение към нацията.

Временно на поста ще бъде назначен вицепрезидентът Сирил Рамафос. Очаква се той да положи клетва в четвъртък или петък.

АНК даде срок от 48 часа на Зума да подаде оставка. Не получавайки отговор от президента, партията обеща да внесе в парламента предложение за гласуване за вот на недоверие и да се опита да назначени на негово място Рамафос.

В последно време управляващата партия е подложена на натиск от опозицията във връзка със скандал за разхищение на държавна собственост.

Официално президентският мандат на Зума изтичаше през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    5 0 Отговор
    От както в ЮАР тъмнозелените са на власт, всичко там се влачи надолу....
  • 2 Дидо

    7 0 Отговор
    Последователите на нобеловия лауреат Мандела съсипаха най- богатата държава в Африка... Сега имат 15 милиона безработни и неконтролируема престъпност...

    Коментиран от #3

  • 3 Жидомасов Гроб

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дидо":

    Я, излез на балкона да видиш аналогична ситуация...