18 Февруари, 2018 12:16 2 649 36

Турция се ядоса на Холандия заради арменския геноцид

  • турция-
  • холандия-
  • геноцид-
  • ядоса-
  • привика-
  • османска империя

Холандия възнамерява да признае арменския геноцид

Турция се ядоса на Холандия заради арменския геноцид - 1
Снимка: Shutterstock

Турция привика холандския шарже д'афер в Анкара заради намерението на холандския парламент да признае арменския геноцид, съобщи „Ройтерс“.

Четирите големи холандски партии изразиха подкрепа към предложението на консервативния Християнски съюз да се признае арменския геноцид в пределите на Османската империя през Първата световна война. През следващите седмици въпросът ще се дебатира в парламента в ниската земя.

Предложението наля допълнително масло в огъня на обтегнатите отношения между Амстердам и Анкара. Турските власти са особено чувствителни за думаната „геноцид“, описваща масовите кланета на арменци през 1915 година.

Турция твърди, че по време на войната много арменци са били убити при сблъсъци с турската армия, но отрича да става въпрос за систематични действия и геноцид. Освен това Анкара отрича и цифрите, които посочват някои историци.

Отношенията между двете страни се обтегнаха след отказа на холандските власти да допуснат в страната турски политици, желаещи да проведат митинг и срещи с турците в страната преди референдума през 2017 година. Той даде повече власт в ръцете на президента Реджеп Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салама Алеко- Алекюм Салама

    22 13 Отговор
    Е истината винаги боли, някой ден може и за нас и за гърците да ви подкарат, има ли комшия дето да не е пострадал от вас? Даже живеете в земите на комшията! Само индийциъе тъй се засекват и после казват, то туй е мое!
  • 2 куку руку ку

    21 4 Отговор
    Изгнаници клети, отломка нищожна
    от винаги храбър народ мъченик,
    дечица на майка робиня тревожна
    и жертви на подвиг чутовно велик -
    далеч от родина, в край чужди събрани,
    изпити и бледни, в порутен бордей,
    те пият, а тънат сърцата им в рани,
    и пеят, тъй както през сълзи се пей.

    Коментиран от #9

  • 3 El comandante

    16 3 Отговор
    Много тънко Убидени кривоглавите брей !!!
  • 4 ймгймгймгймгймгймгйлгймгйф

    15 3 Отговор
    ХОЛАНДИЯ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ ИЗРАЕЛ
  • 5 Osman

    22 16 Отговор
    Холандците първо да се обърнат назад и да си видят собствената история. Масовите кланета които са извършили в завладените от тях територии в Африка и островите в Тихия океан. Последното клане за което са отговорни е това в Сребреница през 1995 година
  • 6 Истината е една

    20 22 Отговор
    Холандците са толерантен народ!!Те знаят и преценят,а не като някои други страни !!Да избиеш милион и половина и да казваш че няма геноцид!

    Коментиран от #10, #16, #33

  • 7 Истината е една

    21 15 Отговор
    Холандците са толерантен народ!!Те знаят и преценят,а не като някои други страни !!Да избиеш милион и половина и да казваш че няма геноцид!

    Коментиран от #13

  • 8 Арменец

    16 19 Отговор
    Моите сънародници в Турция имат свои училища, имат свои вестници. Защо в България това е невъзможно?

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Кукареку

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Добри стихове! Това за арменците и в България ли се отнася?
  • 10 До истината, която е една

    15 11 Отговор

    До коментар #6 от "Истината е една":

    Разбира се, че истината е една! Например, избиването на чернокожото население в Южноафриканската Република, от толерантното холандско общество, което отначало идва в южна Африка създава порт за своите логистични цели за корабите отиващи и идващи от Индонезия, която имала честта също да е под "толерантността" на холандците... Но да се върнем към Южна Африка, където постепенно местното население се е превръщало в роби, а де Бурите (холандците) са навлизали все по-север от крайбрежната територия.. злато, диаманти, роби... Твоите "толерантни" холандци са тези, които са създали Апартейда, от който вчера се отърваха хората там, но само де-юре, а де-факто? Холандските и белгийските евреи са тези, които държат диамантеният бизнес в света, надявам се, че не ти казвам нещо ново.. мислиш ли, че те оставят ей така находищата на диаманти в Южна Африка и Белгийско Конго? Така, че не ми говори за холандска толерантност! Истината е една!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ибрахим

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Арменец":

    какво точно нямат бре глупако.няма град в България да няма паметник с табела ОТ ПРИЗНАТЕЛНИЯТ АРМЕНСКИ НАРОД.
    по никъкъв повод на арменците не им е отказано,още по малко им е забранено да имат каквото и да е.самите арменци предпочитат да строят само църкви.
    и последно към арменците никога българите не са се отнасяли по различно отколкото към самите себе си.
    тука мразим само тези които са го заслужили.

    Коментиран от #15

  • 13 Премълчавана истина

    15 12 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е една":

    Ти знаеш ли колко милиона са изколиха в Индонезия от страна на холандците? Чувал ли си за Нидерландската Индия или известна като ост индия? Това няма нищо общо с Индия, това е Индонезия! Става въпрос за Холандия, която по територия е съпоставима с България, е завладяла страна с около почти 2 милиона кв.км. , което е съпоставима с османската империя, но население около 200 милиона. И как става тая работа? С толерантност? Затова индонезийците много, ама много "обичат" холандците! За създателите на апартейда в Африка, където едва ли някой може да каже колко са изклани, колко роби са продадени, а и до ден днешен колко работят като роби, в малко по-съвременен вариант, за каква толерантност може да иде реч? А за изкланите в Суринам, за който съм сигурен, че даже не си чувал за такава страна, въпреки че е колкото България и полувина, дали има някой да каже нещо? Като защитаваш истината, защо не кажеш на Холандците, че Холандия е упражнявала геноцид по три континента? Ще кажеш, ама ще те потупат по рамото, така че ще се разкашляш...
  • 14 До медиатор, с айкю37

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Децата ми учат в арменско училище в Истанбул. Така че по-добре си мълчи! Само в Истанбул са 11 училища, където имат право да учат само арменци и тези, които са одобрени от нашата общност там!
  • 15 Арменец

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "ибрахим":

    Опитах се да създам арменско училище, разрешиха ми само курсове. Много е лесно да говориш без да знаеш, а да обиждаш - още по-лесно.. всеки изплюва такъв материал, от какъвто се състои... имаш много негативен материал ибрахимчо!
  • 16 Фанфан Лалето

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Истината е една":

    Ако си мислиш, че истината е, че холандците са станали богати от производство и търговия на лалета , фанфан ти е работата..
  • 17 Aham

    15 10 Отговор
    Типично за виновните да отклоняват вниманието и да нападат. В момента говорим за арменският геноцид, не за "подвизите" на Холандия. Турците са варварско племе в своята същност, разбиращи само от едно - бой! Сега ще кажат, че и Баташко клане не е имало, както се и опитаха де... Пример от новата история - разстрелът на руските пилоти още във въздуха след катапулт - арпарсалан, много ми е интересно дали руснаците вече го пратиха и него при пилотите.Номпо темата - да имало е арменски геноцид, колкото и да не им харесва на турците.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Осман

    12 15 Отговор
    Арменците в Турция си водят много добър живот даже,българските арменци само могат да си мечтаят за живота на сънародниците им в Турция
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 аве фюрер

    11 10 Отговор
    Истината с нищо не могат да я заглушат тучолята , всички знаят ,че арменски геноцид е имало и това не може да се промени , а когато фактите говорят и гаджалите мълчат ....
  • 23 Хасан

    8 10 Отговор
    И да не забравяме че геноцидът и клането в Сребреница беше направена с мълчаливото одобрение на холандските умиротворителни сили...

    Коментиран от #25

  • 24 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #17 от "Aham":

    Какво общо има руския пилот?отишъл на война и на война понякога убиват..

    Коментиран от #31

  • 25 аве фюрер

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Било е едно много правилно решение на холандските моротворци ...

    Коментиран от #26

  • 26 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "аве фюрер":

    Аве верно ли е че на твоя човек ,фюрера,не му е ставало???..някакво усложнение от сифилис от младини..чел съм таково
  • 27 Българин

    13 7 Отговор
    Е това е добра новина.Още една държава посочва тъпите фесове като изроди извършили първият геноцид през 20 век.
    За нас българите е ясно каква гад е турчина,но важно е да го разберат всички народи.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 батко бугар

    3 4 Отговор
    Милион и половина арменци!!!
    Няма значение, колко от тях са убити, отвлечени, поробени и продадени в робство, това е цифрата. Представете си, колко живота и семейства са били разбити. И всичко това заради парите и вярата на бог, дето шалваросаните толерантни педа.и не го признават! И заради нагона на псетата!
    Чак ми е обидно, как някакви "арменци" единия от тук не могъл да направи училище, другия от истанбул, как имали 11.
    Имате училища в турция, защото наследството на Ататюрк не могат да го изтрият за една вечер!!! Но това много скоро ще стане факт. Така става, като продажни политици, като нашите вземат властта и се опитат да се облажат от нея. Примера го имаме с нашите "......" през последните 30 години.
    А на момчето дето иска да направи училище в БГ, пожелавам му успех, но нали се сещаш, че за да издаваш някаква диплома, трябва да се акредитираш, да постигнеш някакъв минимален праг на знания в учениците. Но пък ти можеш да се жалваш по цял ден. Да не мислиш, че онези верски училища в Родопите дават диплом за завършено средно образование?!?
  • 31 батко бугар

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Общото е, че тогава турция се позова на пресичане на въздушната граница и пусна една ракета по су-то, а сега самите те пресичат границата на сирия и се разхождат и развяват знамето си в суверенна сирия!!! За тях може за другите не! ПРОСТО ЛИЦЕМЕРИ.

    Коментиран от #32

  • 32 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "батко бугар":

    Това за Сирия..значи ако идват ракети ,терористи и милиони бежанци от Сирия ,Турция позовавайки на международното право има право да влезе

    Коментиран от #35

  • 33 Morgoth

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Истината е една":

    Холандците са тарикати които карат другите да са толерантни, но когато опре до самите тях много бързо забравят собствените си идеали. Нали се сещаш защо не сме в Шенген след като сме изпълнили всичките критерии за влизане?
  • 34 Картал

    2 2 Отговор
    На кюрдите им опря яйцето до гъза и се примолиха за помощ от Асад. Асад им каза че ще прати помощ в Африн ако всички бандити си предадат оръжията. Бандитите не са съгласни така че ще ядат дървото. А ако сирийската армия посмее да стъпи там Турция започва тотална война и няма да разграничава цивилни от военни обекти. Аскера ще се бие както си знае. И тази територия ще бъде присъединена към Турция
  • 35 батко бугар

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    То на тебе международно право не може да ти се "проповядва", защото си проMIT мозък, или по друг начин казано MIT г.з!! Горното води до извода, че си лицемер!?!
    Както и друг път ти се мола да ми кажеш адреса си, та да пийнем по ракия, жена ти да направи салата ... и т.н. и т.н.
  • 36 vasik atanasova

    3 1 Отговор
    ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА ВРЪЩА ЗЕМИТЕ НА АРМЕНЦИТЕ
    ЦЯЛ СВЯТ ПРИЗНАВАТ ГЕНОЦИДА
Новини по държави: