Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 11:40 10 159 23

Ето защо не приемат България в Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • ес-
  • политика-
  • румъния-
  • карлуш куелю

Причините са политически, а не технически

Ето защо не приемат България в Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправи към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, който е докладчик за готовността на двете страни за влизане в шенгенското пространство. По думите му причините България още да не е в Шенген са политически.

„Правилата трябва да се спазват, а те са ясни - ние искаме от членките да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген. Правилата трябва да са еднакви за всички“, заяви Куелю.

Няколко страни членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение. „Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието, т.е. това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен - към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха“, каза още той.

„Двете страни си свършиха работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политически причини и те се проявяват в Съвета, който на практика блокира решението“, заяви Куелю пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеевски Доган

    41 13 Отговор
    Евреите искат главата на Пеевски, т.е. на задкулисието в България, за да яхнат и последната власт, която не им принадлежи - съдебната.
  • 2 Ддрн дрън

    53 11 Отговор
    Правят си със нас каквото поискат .Погледнато от страни сме жалки човечета наречени българи.така ни вкараха във хорото и ще го играем щем не щем.

    Коментиран от #10

  • 3 факт

    77 1 Отговор
    Липсата на доверие в нашите институции е политическа причина.
    Казано по-просто, в България много се краде и никой не е осъден. Пример КТБ. Така, че забравете за Шенген и Еврозоната.
  • 4 Пеньо

    43 4 Отговор
    Нито една държавна ситема не е реформирана! И това, ако не е достатъчно...
  • 5 Българофил

    29 28 Отговор
    Не ни приемат, защото чуждите дипломати добре виждат как голям брой българи дърпат на изток.Дори само FAKTI.BG като четат, ясно се вижда колко народ тегли към Евразия. Това е толкова лесно обяснимо.
  • 6 Радев

    52 2 Отговор
    Какъв шенген с тия айдуци бе!?
  • 7 Гост

    43 3 Отговор
    България е държава умело генерираща хартия и фасадна демокрация. От друга страна е в топ 10 на осъжданите държави в Страсбург. Като се разрови под хартията, мирише, мирише та се не трае. Виж 'матриала можеш да го заблудиш с неуместни шеги и посмигвания, ама немците и холандците не пускат гювеч. Не са глупави хора, напук на всички българе дето викат българите най-умни и най-способни и най-тарикати.
  • 8 ИЦО

    51 4 Отговор
    КОРУПЦИЯТА, КОЯТО Е НА 100% И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СА ПРИЧИНАТА.
  • 9 onq s konq

    13 10 Отговор
    Въпросните "няколко страни - членки" които се противопоставят на влизане на БГ в Шенген БЯХА ТОЧНО 2- ГЕРМАНИЯ И ХОЛАНДИЯ.От германска страна се опъваше един министър/на вътрешните или външни работи беше/,но Меркел при последното си идване у нас твърдо заяви подкрепата си,така че остана само една Холандия.Въпросът обаче колкото "политически" е за нашето НЕприемане,толкова и ТЕХНИЧЕСКИ Е ЗА ЕС КАТО ЦЯЛО:ЩО ЗА ТРОМАВ МОЗЪК Е ПРИЕЛ НАСТОЯЩИТЕ РАЗПОРЕДБИ В ЕС,СПОРЕД КОИТО ПРИЕМАНЕТО НА НОВИ ЧЛЕНОВЕ НЕ МОЖЕ ДА СТАВА С ОБИКНОВЕНО МНОЗИНСТВО/50:50/,НЕ МОЖЕ И С КВАЛИФИЦИРАНО/75%/,А ТРЯБВА СЪС 100% и дори и една костилка да не е съгласна, нещата не се случват?!Това решително трябва да се промени като принцип на работа на целия ЕС ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ДЕЙСТВИЯТА МУ,защото просто съвремието го налага.
  • 10 კავკასიონი

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ддрн дрън":

    нямаш идея колко верно си се осъзнал
  • 11 Спас

    25 1 Отговор
    Направо да ни махнат от съюза,нещат хората мафиоти крадци.Апък ние да се присъедини към някой африкански съюз,където беднотията е на наше ниво.А дали ще се намери малко на съмнява.
  • 12 Оня с канибата

    5 13 Отговор
    Холандите са руски курби.
  • 13 Гого

    25 4 Отговор
    Просто са дипломатични не казват в прав текст че има корупция и няма съдебна система. Все пак имаме мафиот начело на държавата затова сме и на това дередже!

    Коментиран от #14

  • 14 лимонад

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    ами то друг кандидат няма - ти виждаш ли ?
    наркоманчето Слави ли ? преди поне радваше хората с появяването си... сега с постоянните си коментари за политика изгуби доверието на 80% от хората които го гледаха и възхваляваха преди
  • 15 Шенгенец

    19 0 Отговор
    Ние ще сме последните влезли в Шенген ... преди той да се разпадне )
  • 16 ОняСФолксвагена

    17 1 Отговор
    Не ни искат у Шенгеня щото усещат подсъзнателно че това им е краят ! Приемат ли ни и са пътници ! Евала им за 6-тото чувство ! Браво !
  • 17 лилипутин

    13 3 Отговор
    българия блато ,а не държава ,който е бил на запад знае колко сме зле.Този Кенеф няма да бъде приет в шенген.Румъния са 15 години по-напред от нас
  • 18 финдли

    13 0 Отговор
    Шенген е нужен на управляващите за да покажат някакъв успех или с някаква задна,комерсиална мисъл.Не знам, за чий му е на редовия гражданин Шенген.
  • 19 ггггг

    7 0 Отговор
    не знам дали сте наясно че ротрдамското пристанище е най голямото в европа и проблема е заради китайското карго което нашия министър председател се мъчи да пркара през българия.Не случайно през последните десетина години бургаското пристанище беше умишлено занемарено за да може цената му да се срине и хора като домусчиев да вземат скандално ниска концесия а цветелина бориславова да изкупи евтини имоти около пристанището и да направи огромен терминал за контейнери.Ето заради това не ни вземат в шенген не заради друго защото агент буда иска да опъне митото на холандците и да им вземе хляба както прави в българия.
  • 20 Цар Навуходносор

    5 0 Отговор
    Нито шенген ще видим, нито евро ,докато всички не си сменим половете и не станем джендъри, а това НЯМА ДА СТАНЕ. ЕС - туморът на Европа.
  • 21 Slavic Vibes

    3 1 Отговор
    Защо не пускали България в Шенген... 50% от българите, ако не и повече—не искат Шенген. Въобще тия писаници в стил CNN и Дойче Веле не минават тука.
  • 22 Бог

    2 0 Отговор
    Знайте че приемете ли ни, ще ви залеем с цигани , бежанци и всякаква паплач която ще ви каже за що иде реч. Направете си хубава сметка. И за опадъка на ЕС ще спомогнем. НЕ ВИ ИСКАМЕ .
  • 23 сноу

    2 0 Отговор
    Малеи-и ,колко цигун Ша са нат,вари на каруцата и ще си бие камшика .
Новини по държави: