27 Февруари, 2018 14:40 5 016 37

САЩ захапаха Турция за С-400

  • сащ-
  • с-400-
  • турция

Възможни са санкции срещу страната

САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на американски ракетни системи С-400, съобщи „Хабертюрк“.

Информацията идва от анонимен източник във Вашингтон. Турция сключи споразумение с Русия за закупуване на системите през миналата година.

Официален американски представител е изразил опасения, че руските системи няма да паснат на оперативната съвместимост на НАТО. Той е заявил, че след приемането на новите закони от Конгреса, САЩ ще могат да наложат санкции срещу Турция.

„Ние искаме да помогнем на Турция да намери по-добра алтернатива, за да посрещне нуждите на противовъздушната си отбрана“, заявява американския представител.

Американски представители и преди са заявявали, че санкции срещу страната са възможни. Турският външен министър вече определи като „неприемлив“ езика на американската дипломация. Мевлют Чавушоглу припомни, че страната му е искала да купи системи от страни в НАТО, но там винаги е имало проблеми.

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха през последните седмици. Причината е и неразбирателството на страните около силите в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американски ракетни

    52 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на американски ракетни системи С-400, съобщи „Хабертюрк“..............................................
  • 2 goni

    64 5 Отговор
    Правилно! Няма смисъл да ги копуват от САЩ!:) От Русия ще им излезе по-евтино!:)
  • 3 Осман

    56 10 Отговор
    Това показва само ,че Ердоган е на правилен път , щом кравите се размучаха чак оттатък океана . Даже трябва да ускорят приемно предавателните работи с руснаците и до края на тази година системите да са в Турция , тогава ще гледаме как ще мучат краварчетата
  • 4 Morgoth

    30 9 Отговор
    Точно в този момент в отношенията им с Турция вкарването на подобен натиск може да доведе единствено да това да получат среден пръст. Виж, ако решат да продадат Гюлен ще има друга реакция, но пък знае ли човек какво той ще изпее ...
  • 5 SAAB

    34 1 Отговор
    Учудващо е ....как ви плащат заплата ? Не четете това ,което сте написали ! НО четете и и триете коментари !.....:)
  • 6 Eee

    45 8 Отговор
    Тези от САЩ само санкции им са в главите,изглежда нищо друго не могат да правят.
  • 7 Гост 1

    35 4 Отговор
    Вече няма Нато, няма ЕС . Има само държавни интереси . Със който съвпадат интересите си вършим работата ..

    Коментиран от #13

  • 8 goni

    16 4 Отговор
    Абе, момчета! Автора е допуснал очевадна грешка! Човешко е! Въпроса е дали е случайно, или нарочно! Как мислите? Кое от двете?!:)
  • 9 Синан

    36 12 Отговор
    Сащ не искат Турция да стават силни... но никой не може да спре Турция когато тя си науми нещо, Турската икономика се развива с бързи темпове, армията й е втората в Нато, и девете в света. Ердоган може да е всякакъв, но не може да се отрече, че постигна много.. Oгpoмни мocтoвe, мнoгoлeнтoви мaгиcтpaли, тpaнcĸoнтинeнтaлни гaзoпpoвoди, тунели под Босфора, канал Истанбул, трето и най-голямо летище в света и мн. др.

    Коментиран от #14

  • 10 късно е

    43 4 Отговор
    тези системи вече са платени и САЩ могат да квичат и плачат и с още санкции -лозунги и заплахи по телевиите, но нищо друго ,тъй като се самоизиларт от все повече държави.Всъщност никой не иска да има взимане даване с този слон на дървени трупчета ФАЩ.
  • 11 Реалист

    35 0 Отговор
    Късно е парите платени системите идват. Руски източник говори за втори договор за доставка:)
  • 12 стоян георгиев

    3 22 Отговор
    та ситуацията продължава да отива в очакваната посока.лошите сащ с лошите долари и гадните геиропеици ще се отдръпнат от турция която ще има руски ракети и руски проблеми.
  • 13 Реалист

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост 1":

    Че то хората отдавна казали интереса клати феса.Така е още от как свят светува та докрая му ще е така:)
  • 14 Сезгин

    14 16 Отговор

    До коментар #9 от "Синан":

    ""Сащ не искат Турция да стават силни... но никой не може да спре Турция когато тя си науми нещо, Турската икономика се развива с бързи темпове, армията й е втората в Нато, и девете в света. ""

    Не само, че САЩ не искат турция да е силна,но и Русия не го иска, както и всички останали големи. Не се заблуждавай,че сега като правите алъшвериша с Русия и вечно ще е така. В момента интереса им е такъв,но утре не се знае и палачинката може да се обърне обратно. Твърдението ти,че никой не може да спре турция,когато тя си науми нещо Е ПОВЕЧЕ ОТ СМЕШНО. Винаги ГОЛЕМИТЕ могат да и секнат мераците. Без тяхно РАЗРЕШЕНИЕ турция нищо не може да направи. Да не мислиш,че турците навлязоха в Сирия ей така на своя глава? Май забрави,че преди това ердо ходи в Москва? За,какво мислиш,че ходи там? Руснаците му разрешиха и едва тогава си позволи лукса да навлезе. Помниш ли,че преди да стоплят отношения турците врякаха,че ще навлязат,но руснаците не им разрешиха и турците си останаха само с желанието? След като им разрешиха едва тогава навлязоха. Третото ти твърдение,че турската икономика се развива с бързи темпове за сега е вярна,но също забравяш,че това не е без западните технологии и финансиране. Ако от САЩ и ЕС решат да им ги спрат и познай какво,става с икономиката им. А без икономика няма и армиятяяяя,с която ти толкова се гордееш сякаш е твоята армия. Те за теб пет пари не дават,защото за тях ти не си никакъв турчин,а най обикновен гяур,а ти тичай още да им цункаш .....

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ХИТЛЕР

    11 19 Отговор

    До коментар #14 от "Сезгин":

    Много силни приказки! Както и да я хвалят турците имат най калпавата армия в света, може да се равнява само с някой африканскa .доказаха го шепа кюрди.
  • 16 Синан

    24 7 Отговор

    До коментар #14 от "Сезгин":

    За някой работи съм съглааен с теб. Но вашата завист към това, че Турция постига много със сравнение със България ви изяжда. Турция вече е на масата с големите играчи, къде се карат, къде се разбират, но важното е, че е там! За това, че Турция не може нищо да направи във Сирия без съгласието на Русия съм сагласен, но и това ще е временно, смисъл такъв, че Турция със всяка изминала година става все по - силна, и ако продалжава със същите темпове, след извесно време няма да говориш така както сега. Между другото, световните сили знаят ли, че България съществува изобщо? Пък това за икономиката, срещу Турция да бягате пак няма да я настигнете в нито една област.

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Kcaniba

    14 2 Отговор
    Къде са икспертити ни от козяшката амбразура, да ни обяснят що така аджаба квичат краварите, нали руското не ставало!!!
    Нали все прототипи били!!
    Ахахахах
    Памперсиии
  • 18 ivan4o

    11 2 Отговор
    мно простo момче си хитлерчо, работата не е бързо да приключиш с военната операция а да седиш колкото се може повече . нали трябва да точи и Турция подземните богатства. иначе до сега да са забравили за операциятя. американците 7ма година там вече Асад е още жив. ако не беше петрола 2012 всичко щеше да приключи. и другия път мислете като пишете коминтаре. официално сащ на ден точат петрол за 15 милиона долара без пари срещу някви си оражейни доставки а не официално колко ли са източили за теа 6 7 годинки
  • 19 Хайдук

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    Синанчо, да спечелиш война означава народа да се облагоденства след победата.щатите правят точно толкова колкото е нужно без много жертви и главоболия и правят пари и стандарт в държавата си докато вие турците все повече си го слагате от...ад.Още малко и арабската пролет ще дойде и у вас ама това ще е заради акъла ви

    Коментиран от #21, #24

  • 20 koпа

    14 2 Отговор
    Има ли в света една държава да се доверяват на краварите,за тях едиствената им цел те да са добре другите държави не ги интересува ,искат целия свят да са под тяхно влияние.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Голям прос

    10 0 Отговор
    Уж не били добри тия ракети, не събаряли Томахоук, както се изразиха в някои новини, а турците ги купуват. Явно са добри, щом страна в НАТО купува от "противник" ракети за ПВО. Американците рипат, защото доларчетата ги прибират другите. Ама на Турция и излиза и по-евтино.
  • 23 не се знае

    3 2 Отговор
    Числото 18 за войни между Турция и Русия ми се струва недостатъчно.
  • 24 Синан

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хайдук":

    Нито Сащ, нито Турция имат изгода да правят война, прекалено са зависими една от друга... същото се отнася и за Русия-Турция, Русия иска Турция на нейна странна, ако не беше така, защо се опитва да я изкара от Нато.. в същото време Сащ непускат Турция защото ще загубят ценен и силен натовски съюзник. Всичко е война на думи и предопреждения..
  • 25 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    Щом си съгласен със Сезгин за някой работи значи има надежда ползваш си донякъде мозъкът. Относно завистта забрави. На турците няма за какво да им се завижда. Нито сте САЩ нито Русия така, че за какво да ви завиждаме на вас? В още по-голяма заблуда си, че турция е на масата с големите играчи. Желанието ти и реалната действителност при теб сериозно се разминават. турция изобщо не е на нивото на големите тя дори не се и доближава до тях. Явно си осъзнал, че турция не може нищо да направи във Сирия без съгласието на Русия и това е добре, но си се заблудил, че няма да е временно. Рано или късно великите сили ще ударят на турция разни санкции и какво ли не и тогава ще видиш, че няма да стане по-силна, а напротив ще се срине, а държава без силна икономика няма как да поддържа голяма, силна и добре въоръжена армия. Относно това дали световните сили, които са Русия, Китай и САЩ знаят, че България съществува мога да предположа, че отговора е ДА поне Русия със сигурност, но това не е най-важното. Ако намекваш, че България е малка държава ще ти кажа, че и Израел не са големи, но пердашиха едновременно всичките си мюсюлмански съседи включително и турските ви военни на корабчето или забрави за това,а? Не ми дреме за икономиката на турция, защото политиците на България рано или късно ще им се наложи да се заемат сериозно с икономиката и колкото по-малка е една страна толкова по-бързо може да се оправи. Ти как мислиш, кой ще се оправи по-бързо 6-7 милиона държава или 80

    Коментиран от #30, #31

  • 26 A3e

    3 4 Отговор
    По-добре малко и скрито грозно, но ядливо картофче като БГ кочинката, отколкото голяма мюслиманска кравешка фъшкия като Турция и всички да знаем колко мирише...
    Всякакви документални филми съм гледал и тия верно живеят 100 г. назад и всички са грозни, черни и брадясали маймуни. Бизнесмените и богаташите що не живеят по ориенталски, а като западняци, и децата си там изучават сиг... Големия мост го гледах по 1 предаване - таксата за преминавахе беше към 50 лв. май, и снимаха от дрон как имаше точно 2 коли на него. Проверете и най-скъпият турски хотел, дето струва към 2 милиарда как стои празен, в огромния басейн имаше точно 1 човек + 1 на шезлонгите, хахах. Като ги почнат със санкциите може и да се освести народа с промитите мозъци... От Арабският свят НИКОЙ не харесва Турция, с кои малки държавици ще се коалират и ще привличат да гравитират? Там сферите на влияние отдавна са разпределени. Няма как да се конкурират с САрабия и Иран, Египет... Пък камо ли да настъпят някой от тях по крака/интересите. Да не говорим как има над 20-30 милиона кюрди, дето мразят Турция и ся точно САЩ ще почват да ги подпират яко. Като изхвърлим Турция от НАТО, БГ ще е много по-сигурна, щото Т ще се явява 3-та страна противник на алианса.

    Коментиран от #27

  • 27 Tr.tc

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "A3e":

    Aбе ти на марс ли живееш ,сложи 500 лева в джоба (сигурно имаш толкова поне)та ела да видиш кой в къде и как живее и престани да говориш глупости.+!!
  • 28 Владо

    4 0 Отговор
    САЩ,Нато договори!!!!.Който не купува от Сащ е "несъвместим"
  • 29 гост

    3 0 Отговор
    Ей така се бори конкуренцията при пазарната икономика - със заплахи и санкции
  • 30 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ":

    Турция не е силна в това си прав ,но Турция има историческата роля да бъде балансьор между Сащ и Русия ...Сащ се превърна в неконтролируема сила ...рекетира Германия,Франция САрабия..напада когото си иска...и това е вредно за човечеството ...Европа трябваше да бъде балансьор и да води независима политика ,но уви превърна се в придатък на американската външна политика..Турция даде рамо на Сащ в Сирия ...а сега подкрепя Русия ...това е бвлансирана политика...
  • 31 Синан

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ":

    Русия много одавна не ви брой за живи (България) когато започнахте да лижите задниците на Сащ, и обърнахте гръб на Русия... Путин защо не иска да идва в България на 3 март, уж нямал време? Пък е всеки месец в Турция, ако не й повече както се казва... Погледни си гащите на задника сигурно са китайски или турски за другото да не говорим. Постигнете малко от това което Турция е постигнала и тогава пишете безсмислени коментари.. или не можете, защото България е най-бедната държава в ЕС.
  • 32 Балкан

    5 0 Отговор
    Я стига не си дерете задните този такъв бил онзи какъв бил теквиса каквито са си една шепа хора сме вместо да си подадем ръце да се уважаваме а ние се дразним един друг. Оставете ги тия и ония днеска се карат утре ще са пак заедно. А ние живеем заедно в една държава като пръстите на една ръка болката на един пръст е болка на цялото тяло.
  • 33 Мустафа

    6 5 Отговор
    И да викате,крякате и да се ядосвате файда няма по всички параметри Турция е на светлинни години напред от най бедната държава в ЕС Булгаристан където и домати внасяте от Македония един домат неможете да отгледате хахахаха
  • 34 ракета

    1 2 Отговор
    Турците са умни знаят какво купуват
  • 35 mediator37

    2 1 Отговор
    Израел е в опасност, ако Турция купи С-400. Опасността се увеличава за Израел от плановете на Турция да направи балистична ракета своя, на базата на секретните данни получени от украинския ВПК за радарите и насочващите системи на балистичните ракети. МОСАД знае всичко. Турците строят АЕЦ Акую с руска техника, ще обогатят уран и ... Израел гитти. Докато обогатяват урана ще си пазят завода от израелската авиация с С-400, да не стане като завода в Иран. Хитър е Ердоган, обаче ония с масурите около ушите и те не пасат трева.
  • 36 ЕрПут

    1 0 Отговор
    Цялата ситуация обективира следното:Създаден е неформален,но естествен тристранен пакт,между Русия,Турция и Иран срещу САЩ
    Тоест трите държави и народи са естествени опоненти и врагове със САЩ.Естествено е че враговете във войната помежду им ще ползват "Дворните си кучета"и дворните тояги..,като такива солидни и възпиращи" сопи"на Русия,Иран и Турция са С 400.Отделно Русия и Турция са маоже да се каже вече и братя,тъй като има над 500 хиляди смесени брака между Руснаци и Турци и тяхното потомство е естествен биологичен мост и спойка между двата народа.
  • 37 Истинската война

    0 0 Отговор
    https://m.fakti.bg/biznes/298182-turcia-iztegli-zlatoto-si-ot-sasht
Новини по държави: