Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 21:30 3 103 29

Съдбата на турските деца е нерадостна

  • турция-
  • деца-
  • мъченик-
  • реджеп ердоган-
  • момиче-
  • съдба-
  • нерадостна

Ердоган разплака едно 6-годишно дете

Съдбата на турските деца е нерадостна - 1
Снимка: БТА/ AP

На сбирка на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието в Югоизточния Анадол партийният лидер Реджеп Тайип Ердоган изкара на трибуната едно момиченце, облечено във военна униформа. Когато президентът попита детето дали е готово да стане мъченица, 6-годишното момиченце избухна в сълзи - очевидно от притеснение. Но Ердоган го скастри: "Войниците не плачат. Когато паднат в бой, ние ги покриваме с националния флаг."

"Това не е държава, а капан за деца"

Изявата на Ердоган предизвика остри реакции в социалните мрежи. "Държавата не съществува, за да убива децата си, а за да им осигури по-добър живот", пише един от участниците в дебата. Друг критикува нерадостната съдба на децата в Турция: "Женят ги още като малолетни, убиват ги, насилват ги, превръщат ги в мъченици. Това не е държава, а капан за деца." Трети пък се възмущава, че в Турция децата биват употребявани за политически цели: "Има хиляди начини да злоупотребиш с едно дете. Но най-отвратителният от всички е, когато автократи използват деца за собственото си политическо шоу, а родителите го позволяват. Една част от турските избиратели ще влязат в историята като покровители на злоупотребите с деца."

Привържениците на Ердоган обаче също са активни в мрежите. Един от тях пише в Туитър: "Вижте, идиоти такива, любовта към Ердоган не може да бъде купена с юфка или с дървени въглища. А децата пък изобщо не могат да бъдат подкупвани с пари." Друг нарича Ердоган "велик мъж".

Децата като средство за пропаганда

Това съвсем не е първият случай в Турция, в който деца биват използвани за пропаганда. Само ден преди случката с Ердоган и момиченцето, държавната телевизия TRT помести на интернет-страницата си едно видео, в което друго дете - 6-годишният Иса, отправя следното послание: "Баща ми и другарите му от Свободната сирийска армия се бият рамо до рамо с турските войници срещу сепаратистката терористична организация ПКК. Нека Господ пази нашите бойци, за да победят. Благодаря на нашия президент, който ми е като дядо. На него и на Господ дължа това, че мога да ходя на училище и да се чувствам защитен. Дано Бог му се отблагодари - на него и на турския народ." Видеото завършва с това как шестгодишното момче разглежда на лаптоп заедно със свое приятелче снимки на баща си във военна униформа.

В тази връзка адвокатката Седа Билен, специалистка по правата на децата, припомня, че Турция е подписала редица международни спогодби. "Тези международни документи забраняват въвличането и рекрутирането на деца за нуждите на въоръжени конфликти. Но понеже те не се спазват, децата се превръщат в най-големите жертви на войни. За тях няма нищо по-опасно от войната. Затова всеки възрастен трябва да пази децата от войни и въздействията от тях, включително когато това не е закрепено със съответната спогодба", казва Билен пред Дойче Веле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салама Алеко

    22 11 Отговор
    Браво другарю ердоган, за всичките си поданици намираш приложение! С последното ти мисля да почна да произвеждам турски знамена, виждам че ще се търсят бая! 80 000 знамена като първа поръчка с предварително плащане, ако може да ми предложите, другарю ердоган! Знамето за вас ще го изтъчем безпкатно!

    Коментиран от #3, #6, #23

  • 2 Сенко

    26 7 Отговор
    Рано или късно ще го разберат турците какво им предстои. Още са в псевдоеуфария.
  • 3 Алекюм Салам

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Салама Алеко":

    Кво си играеш, да плащат за 40 милиона, с кюрдите ще се договорим за другото знаме!
  • 4 ххх

    19 12 Отговор
    Много завиждате на Турция,няма ден в който да не се публикуват"новини"за тях.България се разграбва на огромни порции,а вие се занимавате с чужд президент на чужда страна, с чужда култура и религия!Нека погледнем ,какво става в нашата страна,а не грешно интерпретираните думи на чуждия президент,които по -никакъв начин не засягат България!!!
  • 5 Марони

    17 10 Отговор
    Поредния диктатор-психопад!Болни амбиций,за които живота е разменна монета!Тъжно!
  • 6 Реалист

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Салама Алеко":

    Ще окичиш цяла България:) остави и за мене едно от най-големия размер;)

    Коментиран от #8, #18, #20

  • 7 Dfg!

    12 9 Отговор
    Тоя е за лудницата!Ще побърка и децата .То бива бива но това вече минава всякакви граници!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    15 3 Отговор
    Не мислете за Турция и турския народ,а за нашата България на къде отиваме и да ли остана на управляващите какво да крадат
  • 10 Хасан

    7 7 Отговор
    Бой по комунистите
  • 11 Бай Ганьо

    16 3 Отговор
    Турския народ си има държава,а ние мафиоти.Нее ли жалко за нашите деца че нямат бъдеще
  • 12 Yavuz

    15 8 Отговор
    В Сирия армията на Асад всеки ден убива деца,никой нищо не споменава, при Ердоган по време на митинг на трибуната се качи дете и в трагедия го превърнаха. Ердоган откакто е на власт средствата които отпусна за училищата и въобще за децата никой преди него не е правил.
  • 13 Хасан

    13 9 Отговор
    Западната преса се чуди как да очерни Ердоган...не може да му наложи своето мнение и сега само клевети

    Коментиран от #21

  • 14 Ко речи?

    14 10 Отговор
    Няма ли кой да го утрепе този изрод. И после да го хвърлят на кучетата. Такъв боклук и гроб не заслужава даже.

    Коментиран от #22

  • 15 Бай Ганьо

    13 1 Отговор
    Трябва някой наще да утрепе
  • 16 vasik atanasova

    10 5 Отговор
    ще дойде и неговия ред
  • 17 Васил Левски

    14 6 Отговор
    Турците да си ходят в турция
  • 18 Салам Алеко

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Нямаш проблем, ще те покрива целия!
  • 19 Българина

    7 2 Отговор
    А уж са подписали ИК! Защо бхк не риве, или амнести или не знам кой си олигофрен още? Долу лицемерния ес
  • 20 Дебър

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Не разбра ли от др коментари че си асимилиран българин ти не можеш да направиш нещо за държавата ако първо не направиш за себе си
  • 21 ДОМУС

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Ти асене тълкуваш всичко както ти отърва, преди години по време на възродителния процес, всички Българомохамедани слушахте дойче веле и свободна Европа, и им вярвахте"" БАШ ТАМАН"" сега това което е останало от малките ви мозъчета, е зомбирано от турската пропаганда, утре ердомуз ако каже че трябва да се избият всички Български турци, ти пак ще кажеш БАШ ТАМАМ

    Коментиран от #24

  • 22 До ко речи

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ко речи?":

    За утрепване са тези, които интерпретират фактите по абсолютно противоположния начин! Очаквано е да има черен пиар за държавата, която създава бурна икономика след изгонването на паразити като фонд сорос и други подобни, страна с невиждани успехи в инфраструктурни инвестиции, които са в мащаб на промени дори на геоикономиката! Например строителството на най-голямото летище в света, което обезсмисли проекта за разширяване на летището във Франкфурт и немците спряха своят проект! Нормално е дойче ти веле да прави черен пиар, но чак пък толкова!!!!.. мръсна работа..
  • 23 касапина

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Салама Алеко":

    40 Милиона ще стигнат,Кюрдите засега няма да ги закачаме ,нека да си свършат работата .

    Коментиран от #25

  • 24 КолБас

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "ДОМУС":

    Много си далеч от истината, Прасчо!
    По онова време, всички слушаха и вярваха в тези медии, защото казваха нещо различно от тогавашните наши натъртени до безобразие комунистически медии. Ти не ги ли слушаше?

    Коментиран от #26

  • 25 До касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "касапина":

    Пази Боже сляпо да погледа!
  • 26 ДОМУС

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "КолБас":

    А на кого да вярвам на турската телевизия ?чиято цензура е по жестока от нашата по татово време ,и пълни главите на малоумниците с дезинформация.
  • 27 Саламa Леко!

    4 0 Отговор
    Кучетата си лаят, кервана си върви.
  • 28 КолБас

    2 2 Отговор
    Освен да гледаш телевизия, вземи и отиди в държавите, за които пишеш! Това, че те се развиват, генерира косвено бенефити и за България дори! Пример? Ето:
    https://money.bg/economics/kak-novoto-letishte-na-istanbul-shte-zasegne-balgariya.html
  • 29 Slavic Vibes

    3 1 Отговор
    Хаахах, кефи ме как всичко се обръща на политическа основа. Има просто хора, които не са добри с децата, не са тактични, и говорят глупости. Това обаче не ги прави лоши политици, даже обратното. Прави ги ХОРА. Хората грешат. А онези, които говорят от листчето заучени работи, те не грешат. Те много внимателно премислят, с 50 помощници, какво да кажат, какво да не кажат, за да МАНИПУЛИРАТ народеца. Визирам Меркания, Манглия, ФАЩ и Израхел.
Новини по държави: