Last news in Fakti

1 Март, 2018 14:52 1 583 8

Руският патриарх Кирил: Подкрепяме БПЦ срещу Истанбулската конвенция

  • патриарх кирил-
  • подкрепа-
  • църква

Патриархът е в България по повод 140-та годишнина от освобождението

Руският патриарх Кирил заяви преди визитата си у нас в интервю пред български медии, че се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция. Той изрази задоволство от факта, че Русия не е подписала и ратифицирала документа, предаде БНР.

„Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това“, заяви патриархът на Москва и Цяла Русия. Според него Истанбулската конвенция предвижда съответното отношение към еднополовите съюзи, а православната църква категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения.

Руският патриарх пристига утре за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османска власт. Преди визитата той се срещна в резиденцията си в московския Даниловски манастир с журналисти от БНР, БНТ и в. „Труд“.

Патриархът Кирил вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура и нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура“.

Според него християнството дава възможност на човека да оценява случващото се около него: „Не просто да върви в руслото или, както се казва на английски, в мейнстрийма, в една или друга политическа или информационна мода, а да остане свободен и да оценява случващото се, изхождайки от християнските си убеждения. Ако църквата се справи с тази задача, много ще помогне на съвременния човек да остане свободен. А това означава да запазим надеждата за пълноценен живот, защото материално богатият и духовно несвободен човек не може да бъде щастлив".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eddie

    20 5 Отговор
    Браво на Патриарх Кирил, колко добре е описал, това което ни донесоха евроатлантическите "ценности"!

    Коментиран от #4

  • 2 Хаджи Папурко

    9 8 Отговор
    Това е хубаво, но защо от Факти сте сложили снимката на демонския храм на вещицата Вангелия Гущерова.
  • 3 ХаХа

    2 14 Отговор
    Подкрепят? Имах си хас да не подкрепят, смеят ли да не подкрепят. Но по-вярно е да се каже е налагат. Щото преди две години БПЦ пя друга песен. Точно като БСП и останалите петоколонници. А що не подкрепят за съюза с македонската църква?

    Коментиран от #6

  • 4 ХаХа

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Eddie":

    А Гинка ни обясни какво ни носят путинските ценности
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХаХа":

    МЕСИДЖА Е ДО АВТОРА НА ХА Ха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kawasaki

    3 1 Отговор
    ТОЧНО ТАКА САМО ЧЕ НАШИТЕ ИДИОТИ НАЧЕЛО СЪС ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ БОЙКО Я НАЛАГА