Last news in Fakti

5 Март, 2018 17:21 2 687 9

Берлин: САЩ поемат по неправилен път

  • сащ-
  • германия-
  • протекционизъм-
  • сто-
  • еманюел макрон

ЕС трябва спешно да действа, ако Вашингтон наложи мита върху стоманата и алуминия, заяви френският президент Макрон

Берлин: САЩ поемат по неправилен път - 1
Снимки: БТА/АР

Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че САЩ поемат по неправилен път, залагайки на затварянето вътре в себе си и на протекционизма.

Той направи този коментар след заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, насочени към европейския износ на коли, предаде ARD.

Не искаме изостряне на ситуацията и изобщо не искаме нещо, което да се доближава до търговска война, която не би била в интерес на никого, заяви Зайберт на редовна пресконференция в Берлин.

Президентът на САЩ изостри протекционистката си реторика, посочвайки през уикенда в Тwitter, че ще въведе допълнителен налог върху вноса на европейски коли, ако ЕС, в отговор на решението му да наложи мита върху стоманата и алуминия, вземе отметни мерки.

Отхвърляме подобни мерки, които "значително биха засегнали международната търговия, значително биха засегнали нашата промишленост, но също и най-вече работещите и потребителите от двете страни на Атлантика", подчерта Зайберт.

ЕС трябва спешно да действа пред Световната търговска организация, ако САЩ наложат мита върху стоманата и алуминия, заяви и френският държавен глава Еманюел Макрон, цитиран от France 24.

Берлин: САЩ поемат по неправилен път

Макрон допълни, че планираните мерки са равнозначни на "икономически национализъм", а национализмът е война, в която и двете страни губят.

"Важно е в тази обстановка ЕС да реагират бързо и адекватно в СТО, както и уважавайки СТО", каза стопанинът на Елисейския дворец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диди

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ:":

    Д...й го ти.Явно не можеш да мислиш адекватно за какво става въпрос.
  • 3 Kcaniba

    17 2 Отговор
    Окупираните територии нямат право да дават наклон на господарите си!!
    Ша праят, кот им кажат - демокрация!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Диди

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ти в Европа ли живееш?Ако да,тогава ми кажи,финансовите помощи които ЕС дава за развитието на държавата,откъде идват?

    Коментиран от #5

  • 5 Kcaniba

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Казвам веднага.
    НПО.
    Сорос.
    Приятели на България.
    Приятели на Украина.
    Приятели на обединена Румъния...
    От къде са парите ли!??
    Ами виж бюджета на ЦРУ, виж външния дълг на фащ
    И ще разбереш от къде са парите!!
    Парите на фащ са хартишки, но влиянито, властта, и ресурсите които те точат от света са реални!!!
    Не, не живея в Европа, живея като минимум в Евразия!!
    Нещо повече, живея на планета Земя.
    Ти??
    Къде си!??
    Съдейки по редовните ти изципки, си в паралелната реалност...

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Вижте как изглежда Макрон (и Путин между другото,но на снимката е Макрон в момента ), вижте как изглеждат тръмпи и боко. Много често фенотипните признаци са показателни мога да ви кажа. Поинтересувайте се от CVто на Макрон (и на Путин между другото ) и сравнете с тези на тръмпи и боко. И си направете сметката ;)
  • 7 Хасан

    10 0 Отговор
    Крайно време е Европа и Сащ да се хванат гуша за гуша....навремето Сащ изсипа английския чай в океана и обяви независимост от Англия....нека и Европа да обяви независимост от Сащ
  • 8 стоян георгиев

    8 1 Отговор
    тва че тръмп е идиот никои никога не го е оспорвал.и тва дето го иска няма как да стане.тои иска да продава на всички ,а на сащ да продават през мита:)))!!!няма как да стане и американците няма да го позволят,щото тва е лошо за бизнеса независимо от идиотиите дето говори тръмп!
  • 9 Дони

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Изобщо не живееш на земята , а в някакъв твой свят.Ти пътуваш ли из България наред с наистина лошите неща има много промени.От Пловдив за Габрово преди години просто беше ужасен пътя, имаше места където беше страшно, същото беше и Рижкия проход , абе въобще пътищата са доста по добри сега.И всеки вижда , че по Европейски програми се променят доста неща.Аз съм доволен и живея по добре откакто България е в ЕС.Няма друга алтернатива за България.Ти не мислиш ли , че е така?
Новини по държави: