Last news in Fakti

11 Март, 2018 10:30 5 240 13

Китай: Търговска война със САЩ ще означава катастрофа

  • китай-
  • сащ-
  • алуминий-
  • стомана-
  • доналд тръмп

Пекин не иска подобен конфликт и няма да го започне

Китай: Търговска война със САЩ ще означава катастрофа - 1
Снимки: БТА/АР

Търговска война със САЩ ще има единствено катастрофални последици за световната икономика, заяви китайският министър на търговията Чжон Шен, цитиран от Reuters, на фона на засилените критики на Пекин към предложените от Вашингтон мита върху вноса на метали.

След натиск от техни съюзници САЩ допуснаха възможността за освобождаване на някои страни от митата, но прицел на гнева на Тръмп е Китай, разширяването на чието производство допринася за световния излишък от стомана. Китай многократно заяви, че ще отстоява легитимните си права и интереси, ако стане мишена на американски търговски мерки.

В изказване в кулоарите на годишната сесия на парламента Чжон заяви, че страната му не иска търговска война и няма да започне такава.

"В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят", каза министърът.

Китай: Търговска война със САЩ ще означава катастрофа

Ще продължим дискусиите си със САЩ по тези въпроси, тъй като никой не иска търговска война, каза Чжон.

Той обаче подчерта, че страната му може да се справи с всякакви предизвикателства и решително ще брани интересите си.

САЩ са най-големият вносител на стомана в света. През 2017 г. те са купили 35 милиона тона суровина, като Южна Корея, Япония, Китай и Индия представляват заедно 6,6 милиона тона.

Китай: Търговска война със САЩ ще означава катастрофа

Китай е най-големият производител на стомана и алуминий, но производството му представлява малка част от американския внос (2,7 процента от стоманата и 9,7 на сто от алуминия), нареждайки го се далеч след Канада, Бразилия или ЕC.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    7 33 Отговор
    Оризарите напълниха гащите като ги гледам.

    Коментиран от #6, #12

  • 2 onq s konq

    5 31 Отговор
    А колко пъти им се каза на китайците да вразумят СК...а те не само че не си мръднаха пръста,а дори гласуваха вето с руснаците за бойкот на санкциите спрямо Ким!И знаят че са кухи и икономическия им растеж се крепи единствено на евтината им работна ръка И ПАЗАРИТЕ НА АМЕРИКА И ЕВРОПА,и пак си размахват китайския...йероглиф:)

    Коментиран от #5, #11

  • 3 ихуахо

    27 3 Отговор
    Предвид факта ,че САЩ и Китай са най-силните и влиятелни държави ,както и най-ценните търговски партнъори ,няма да излезе нищо добро от една евентуална търговска война по между им.
  • 4 onq s konq

    31 10 Отговор
    Китай набират сила и сащ треперат
  • 5 Гост1212

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Четете преди да коментирате и пишете!!!! От бързане даже не виждате по какво изказвате "компетентно мнение"!! Китай внася в САЩ само 2% и малко алуминий и 9% стомана... Колко ги боли за тези мита?!?!?! Канада, Бразилия и ЕС ще го отнесат от митата! Ама пусто бързане да се пише коментар.... Затова сме на този хал-чул недочул- всеки компетентен по всичко!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха ха

    11 5 Отговор
    Глупаците тук пак възприемат предупреждението като страх - Китай могат да смажат САЩ икономически само за няколко дни, само не си го пожелавайте, че точно вие ще сте потърпевшите ;)
  • 8 onq s konq

    0 14 Отговор

    До коментар #5 от "Гост1212":

    Госте 1212,аз разбирам че си заклет русофил маскиращ се като китайофил,но мисля че не е трудно да се сетиш че "ТО ТАКА СЕ ПОЧВА" и тва вдигане на митата е само за загрявка!А че 2% внос на икономически Мощна Америка от Китай че е равен на примерно 20% от износа на Китай...май не го мислиш?!А ако не беше така,щяха ли ТОЧНО КИТАЙ ДА ПРОТЕСТИРАТ НАЙ-ОТЧАЯНО?Е тва го написах бавно както искаш,защото явно и четеш бавно:)

    Коментиран от #10

  • 9 до оня с коня

    19 0 Отговор
    На кво се радваш бе,кон?Атовете се ритат а ти си подлагаш задника!България какво ще спечели от търговска война?Ние и без война едва дишаме,пък ти Америка та Америка,сякаш там ти е с мед намазано!Ами отивай там,защо се мъчиш в тая нашта територия и бълваш глупост след глупост!
  • 10 Гост1212

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Вземи преглеждай малко интернет преди да се изказваш, "компетентен" КОН!! Интернет не се ползва само за плюене... Понеже явно не знаеш английски-да ти преведа малко информация, актуална към 02.03. 2018, писана от CNN. Китай произвежда 49% от цялата стомана в света! Само мнооооого малка част от нея е за сащ-около 2%, както ти казах! Прекалено малка, за да се тревожат, че ще имат проблеми. Но те са много по-далновидни от тъпите американци и знаят, че ще се започне една спирала... от която никой няма да спечели. Но популистчето Тръмпи хвърля яко прах в очите на тъпите си избиратели и поддръжници. Погледни статистиката- САЩ участват само в около 2% от световната търговия с алуминий и стомана ВЕЧЕ ! Мина времето, когато всички разчитаха на търговията с Америка..... Те вече потъват-само заблудените като теб не го виждат !Хайде, със здраве!
    Ако ползваш Гугъл транслейтър-виж тук :http://money.cnn.com/2018/03/02/news/economy/steel-industry-statistics-us-china-canada/index.html
  • 11 Д'мин

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Русия и Китай гласуваха ЗА санкциите срещу СК. Абе ти платен ли си, или така си се родил?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Енчев

    3 0 Отговор
    Затрепераха Петрол насраните гащи на Коран пикльовските кравари в Сирия. Какво правят неканени и без разрешението на ООН, и в Сирия и Ирак и Либия, и Украйна и в Судан?
    YANKEES GO BACK HOME!! - иначе няма живот за вас в €вро-конгломерата, нито на Балканите нито в Азия и близкият изток!
    КОЛОНИАЛИСТА-Англия и БРЕКЗИТката, домакиня-Тереза Мей без да се обърне към международният център за контрол на химически оръжия към ООН и без да спази подписаните условия на Конвенцията за забрана на хим-оръжия, в Женева на 3 септември 1992 г., одобрена от Общото събрание на ООН с резолюция А/47/39, както и без никакви съществени доказателства, позорно и нагло обвини Братска Русия за нещо в което тя няма пръст.
    Задокеанските и Петрол-посрани, Коран-пикльовски кравари, това и чакаха!
    Но Братушката няма да се даде на поредните Нео-Нацистски провокации на БРЕКЗита и на целият в петрол и кръв олян западен капитализъм з прозвището "Western-Neo-Nazism"!
    YANKEES GO BACK HOME!! - иначе няма живот за вас в €вро-конгломерата, нито на Балканите нито в Азия и близкият изток!
    Новите Руски ЩИТОВЕ стражи на МИРЪТ в Света;
    "АВАНГАРД", "ХАМЕЛЕОН“, САРМАТ и "КИНЖАЛ" нямащи аналог, https://www.kp.ru/daily/26801/3836195/
    Направиха съвсем ненужни НАТО и цялата западна, петрол-геноцидна, военщина.
    Светът иска МИР, а единствен страж и гарант за това е РУСИЯ!
    Россия показала самая модерная нанотехнология которой нет аналогов в Мире.
    На авиабазе Хмеймим в Сирии, замечены новейшие ро
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания