13 Март, 2018 11:26 1 520 2

Лют скандал в Брюксел заради човек на Юнкер

  • мартин зелмайер-
  • жан-клод юнкер-
  • европейска комисия-
  • александер италианер

Мартин Зелмайер стана изненадващо генерален секретар и обеща невиждани екстри за комисарите

"През последните дни в Брюксел се вихри голям скандал около изненадващото назначаване на Мартин Зелмайер, досегашният началник на кабинета на Юнкер, за генерален секретар на Еврокомисията. Досегашният генерален секретар Александер Италианер е пенсиониран две години по-рано. Зелмайер се смята за "сивият кардинал" на Юнкер и решението е на самия Юнкер без консултации с останалите членове на ЕК според сведения на някои от комисарите. Всичко може да доведе до оставката не само на Зелмайер, а и на самия Юнкер".

Мнението е на Стефан Тафров, бивш посланик в Ню Йорк и дългогодишен български дипломат.

Превратът започна на 21 февруари, когато 1000 журналисти получиха мейл, че председателят на Комисията Жан Клод-Юнкер свиква пресконференция. На нея бе направено изненадващото съобщение, че Зелмайер преминава на нова позиция - генерален секретар на Комисията, който ще отговаря за 33 000-те й служители. Никой не знаеше, че позицията е свободна, още по-малко, че Италианер смята да освободи поста си предсрочно, при това без никаква причина.

Големият въпрос е, защо комисарите не се противопоставят на решението на Юнкер да промотира еднолично за високата позиция своето протеже и да му осигури пълен контрол над Комисията. Вероятно отговорът се крие в обещанието на Зелмайер да увеличи екстрите за комисарите, които вече са в края на мандата си и мислят за своето пенсиониране. А според обещанието на Зелмайер то ще изглежда повече от безметежно.

Ако в момента в продължение на две години те взимат по две трети от заплатите си - около 13 500 евро на месец, то германецът планира да удължи този срок на три, дори пет години. Така вместо досегашните 324 000 евро, те ще приберат от 486 000 до 810 000 евро за вярната си служба към Европа.

Зелмайер има и още един подарък за тях. Бившите комисари ще имат индивидуален офис в Комисията, кола с шофьор и двама асистенти. Това означава, че пенсионирането на комисарите ще излиза двойно и тройно повече на европейските данъкоплатци занапред. В схемата на Зелмайер участва и шефът на човешките ресурси в Комисията - Ирене Сука. Въпреки че е в пенсионна възраст, миналият месец нейният договор бе удължен. Както и на съпруга й Доминик Ристори, генерален директор на "Енергетика".

Големият въпрос е защо Зелмайер не изчака края на мандата на Юнкер, който изтича през октомври 2019. Бързането е свързано с амбицията на германците да управляват на практика цялата комисия. В момента те държат три от четирите големи институции, пише още "Спектейтър".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    14 0 Отговор
    Корумпирани негодници! Борбата с корупцията трябва да започне от ЕС!
  • 2 ФАКТ

    11 0 Отговор
    Тия надминаха вече и партийците от БКП по Тошово време-факт...
Новини по държави: