14 Март, 2018 21:25 3 216 39

Македония прие албанския за втори официален език

  • македония-
  • албански-
  • парламент

Това стана след решение на македонския парламент

Македония прие албанския за втори официален език - 1
Снимка: БТА/AP

Македонските депутати одобриха законопроект, с който албанският стана втори официален език в страната, съобщи Канал 5.

Гласуването се проведе днес в македонския парламент. 64 депутата подкрепиха законопроекта. Нито един депутат не е гласувал против предложението.

Предложените от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поправки не са били разгледани.

Бившият премиер Никола Груевски беше ядосан от решението поправките да не бъдат разгледани и хвърли чаша с вода по председателят Талат Джафери.

Поддръжници на опозицията протестираха срещу закона пред парламента. По-рано през годината македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише законопроекта и тох беше върнат за разглеждане от депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Член

    35 6 Отговор
    Тия балъци си вкарват автогол след автогол.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Gost

    15 3 Отговор
    Те тея ще си излезнат чисти българи хахах Бойко ти ли си ? И Извини се бе ...
  • 4 Тито

    28 5 Отговор
    Като не искат да са българи да стават албанци
  • 5 българина

    29 7 Отговор
    щом не са българи, ще ги вземат албанците под егидата на сащ и турция! прости макета! жалкото е че герб ни водят към същото но с турския, днес Вишеград утре и други области! герб са предатели
  • 6 Барчо

    21 1 Отговор
    Днес втори, утре първи, а в други ден единствен. Лека и пръст на макетата. Тяхния идиотизъм ги докара до самоунищожението и.
  • 7 onq s konq

    22 13 Отговор
    Добре е да е ясно:НИКОЙ НЕ ПИТА МАКЕДОНЦИТЕ ДАЛИ ИСКАТ ДА СА АЛБАНЦИ ИЛИ НЕЩО ДРУГО,защото става дума за СУПЕРНАТИСК ОТ СТРАНА НА ЕВРОПА И САЩ и ако трябва не Горна Македония ще станат,а и Долна Каледония.А целта е ясна-изтръгване на страната от ноктите на Русия и немедленото й вкарване в НАТО,след което и в ЕС.И за да се затвърди Западното влияние на ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ,следващата и последна цел е СЪРБИЯ,която вече видимо започна да омеква.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Гост

    15 13 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Абе кон ти си много просто момче. Що не идеш да се отървеш като се метнеш някъде от много високо
  • 9 Д'мин

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Момче, не знаеш телефона ли? 112, може и да ти помогнат.
  • 10 Барчо

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Пиша ти плюс, защото по принцип си прав. Само че макетата ще платят цената или по-скоро християнството там ще е мъртво. Рано или късно тази територия ще бъде придадена към Албания.

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    7 21 Отговор

    До коментар #10 от "Барчо":

    Със сигурност грешиш,защото БЪЛГАРИЯ ЩЕ ДОМИНИРА С ВЛИЯНИЕТО СИ В МАКЕДОНИЯ,както естествено и "европейщината" под формата както на икономика,така и на култура.А на тия двамата "амбреажи" /ном 8 и 9/ ще им кажа ,че драсканиците им са през "скоростния ми лост".
  • 12 Някой си невеж

    11 6 Отговор
    Сега е нашият ред да узаконим турският та Местан и сокола спокойно да си агитират на майчиният си език,без да плащат "солени" глоби за това.Нали сме демократично и толерантно европейско общество,нека се покажем като такива.
  • 13 Някой си невеж

    13 2 Отговор
    Мюсюлманите са катрана,християните млякото.Пуснеш ли капка мляко в катрана нищо но пуснеш ли катран в млякото .... преценете сами резултата.
  • 14 е ми

    14 2 Отговор
    Началото на края на една "нация" !!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОДОРЧЕВ Н

    2 1 Отговор
    Абе не бързайте да я отпишете маседонията, всичко е ясно. Половината част към нас другата е към албания, гъркът духа супата. Верно може да ни вземат кърджлията , но ако е такава сделката? Балканите се променят от време на време, и нищо ново под слънцето.
  • 18 Македонец

    9 2 Отговор
    После ще каже някой че сме братя. Толкова ли не може обикновения българин да намери общо с Македонците? Щом толкова искате македонците да стават българи или мюсюлмани, тогава знаете какво ви чака вас - Калифат в рамките на Турция. Македония на Македонците!

    Коментиран от #21

  • 19 Kiro

    13 0 Отговор
    Като не сакате да бидете бугари ке бидете албанци.
  • 20 Д-р

    12 0 Отговор
    Следваща стъпка - задължително обрязване за всички макета +турска любов !
  • 21 падналия ангел

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Македонец":

    Вместо да отричате общия ни корен а ние да ви се смеем за разваления ви български трябва да сме единни в тези времена! Предсказваш ни бъдеще в турски халифат а не виждаш, че ви чака албански такъв и тези два ще станат общ ислямски. А ние се джвакаме по форумите с изразите-бугари татари и какъв ще излезе от банята мръсния македонец. Историята има един недостатък, тя е като въртящо се колело, събитията се повтарят. Дали ни чака нов 14-ти век? От нас зависи, а сме още разединени!

    Коментиран от #24

  • 22 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Македонците учат в училище,че след турското робство,са попаднали под още по-темно сръбско робство в Югославия .Е,сега ще видят нюансите на тъмата със албанците.Но така е като на всяка цена напираш да бъдеш,,Член,, Ето им НАТО привилегии, още преди да са влезли.

    Коментиран от #32

  • 23 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Македонците учат в училище,че след турското робство,са попаднали под още по-темно сръбско робство в Югославия .Е,сега ще видят нюансите на тъмата със албанците.Но така е като на всяка цена напираш да бъдеш,,Член,, Ето им НАТО привилегии, още преди да са влезли.
  • 24 Македонец

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "падналия ангел":

    Общия корен го отричат българите. Тонове хартия и мастило са похарчени за да се "докаже" че македонците били българи. На македонците не им трябват учебници да си знаят корена - знят си миналото от устите на дедите си. Образователната система в България тази практика на разделение я одобрява и поощрява. На кого му е от полза да знае каква националност са били Кирил и Методий, цар Самуил и тн. когато националните държави, съответно националността, се съзадават в 19 век. Защо велики сили како САЩ, Русия, Англия, Китай и още други 200 страни в света признават етническата македонска национална идентичност? До кога България ще е малада демокрация? Защо в Македония е признато българското малцинство, а в България не е признато македонското малцинство? Защо България има тайни договори с Албания по отношение на Македония и Сърбия? Ще ви оставя сами да се опитате да си отговорите. Европа е създадена въз основата на християнски ценности. Омразата помежду славянските православни народи е толкова голяма че е обречена на пропаст.

    Коментиран от #25

  • 25 падналия ангел

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Македонец":

    Едно си баба знае, едно си баба бае!
  • 26 Дикьоси

    6 3 Отговор
    Да... И за това, Василий II, гърците са го кръстили БЪЛГАРОУБИЕЦ... Защото националните държави са създадени в 19 век!?!?
    За това и сума възрожденци, родени във Вардарска Македония, собственоръчно са писали, че са българи.
    За това, в края на 19 и началото на 20 век, голяма част от дейците на ВМОРО учат във военните училища в България. А по-късно, по време на Балканските войни и Първата световна, служат в Българската армия като командири на роти, дружини, полкове...
    Дядо Ви най-вероятно знае корените на баща си, но не и на прадядо си. Защото за последните 100 години, Сърбите и руснаците направиха всичко, за да ви промият мозъците.
    Халал да ви е Вардарска Македония...
    Искате да сте нация, бъдете такава... Американците също са нация... Поне се смятат за такава.
    Само не лъжете и не съчинявайте история.
    Аре със здраве...

    Коментиран от #27

  • 27 Македонец

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Дикьоси":

    В 10 век във Византийските карти България е на територията на днешна Македония, а Македония, с която управлява Василий II, е на мястото на днешна България. Самият Василий идва от Македонска династия. Доказва ли това че ТИ всъщност си Македонец, а аз съм Българин? Не. Защото националността се ражда в 19 век. Дейците на ВМРО работят по една единствена кауза: Освобождение на Македония, Македония на Македонците, автономна и независима Македония. Защо примерно Левски не е Македонец? Защото това не било неговата борба. Той се борил за България. Дейците на ВМРО всъщност са основоположниците на темелите на днешната Македонска държава. Да се твърди в 21 век че Македонци не съществуват е несериозно. Още повече, нашите проблеми са и ваши. Дано да не стане твърде късно докато го разберете това.
  • 28 Дикьоси

    3 3 Отговор
    Ще прощаваш, но организацията е създадена като ВМОРО. А първото О е за Одринска. Или и в Одринско и Странджа са Македонци?
    Както написах и по-горе, щом искате да сте македонска нация, бъдете... Само не измисляйте нова история... Никой не ви я ще земята. Ние не сме руснаци, за да прекрояване граници в 21 век. Само, че не поглеждайте и вие насам... За да си имаме уважението и добросъседството.

    Коментиран от #29

  • 29 Македонец

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Дикьоси":

    Не са! Това е добър пример как македонци и част от българите, съмишленици са се изправили пред една и съща заплаха - турците. Това не оспорва фактът че македонските дейци са се борили за Македония на Македонците. Доколкото фактологията в българската история която се преподава в учищата мога да кажа само едно: манджа с грозде. Първо са дошли някакви ханове от Централна Азия, пак са вярвали в Тенгри, тюрско племе, чети турци, говорили тюрски език който си е диялект на днешният турски език. Всъщност българите славяни не са единственият съвременен народ който са идентифицира с тези българи. Има и други народи който имат родствени корени с тези древни българи, като: чувашите и татарите за които има и генетични иследвания който съответстват с генетичния код древните българи. Също има и още една държава в рамките на Съветския Съюз с българи. Казва се Кабардино-Балкария, с народ балкари т.е. българи. Българите славяни са "загубили" езика на древните българи защото слявяните са били мнозинство, а българите малцинство сиреч никога и не са говорили тюрко - български. Една от причините да преминат(древните българи и техните ханове) към православието е всъшност това. Значи е останало само името на държавата. Нищо друго. За един македонец е трудно да приеме че дедите му са били ханове, турци, мюсулмани итн. Македонците винаги са били християни. Виж Библията.
    Да признаеш малцинство е далеч от прекрояване на границите. Просто е човешко право. Много ми е жал да прочета т

    Коментиран от #30, #33

  • 30 Македонец

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Македонец":

    Много ми е жал да прочета такива коментари. В 21 век да съществува образователна система с перспективи от 19 век. Напротив, признаването на македонският идентитет отваря възможност за партньорство от типа на ВМОРО даже в по-съвършен и ефективен вариянт. Признаването на ерническият македонски идентитет освен че е демократичен акт, си е и чист български интерес. Защо? Защото България няма да има нужда от партньорство с Албания и Косово т.е. ислямизацията на Балканите ще е контролируема. Грижи се за ценностната система както у дома, така и в непосредствената и близост. Политика на утвърждаване на сигирността.
  • 31 Гого

    2 0 Отговор
    Вече може спокойно да казваме че граничим с Албания.
  • 32 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    ми това е точно така, не турците, а сърбите унищожиха българщината в Македония и създадоха "македонската" нация.
  • 33 така е

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Македонец":

    Това в македонски учебник по история ли го прочете? До 1945 българите са били мнозинство в Македония, поне 70% от населението, от тогава започва югославската окупация и масовото избиване на тези които не искат да се нарекат македонци и така с реки от кръв е създадена днешната държава "Македония" и днешният "македонски" народ. Защо ли? Ами защото преди това Македония е била под сръбска окупация и не са успяли да направят от българите сърби, затова са решили да създадат нова нация, само и само да не са българи.

    Коментиран от #34

  • 34 Македонец

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "така е":

    Разбира се че не е така. За разлика от българите, македонците историята си я знаят от дядовците. Питай се кой изгони Българска фашистка окупационна войска от Македония в 1945 година? Не са сърбите, а етническите македонци. За разлика от българите, сърбите са доста по-развити в демократичните ценности и признават неоспоримият етнически идентитет на македонците. България все още съществува тоталитаризъм от предишната система и нагла корупция както никъде в света. Не само че не признава македонското малцинство, а и българите търпят. Млада, неопитна демокрация.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пак ли ти бе!

    1 1 Отговор
    Абе цял свят знае,Македония е просто югозападна България.
    И винаги ще бъде!!!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Пак ли ти бе!":

    Говориш за собственият измислен свят. Македония и македонците са признати от Америка, Русия, Китай итн. Ще дойде денят когато България ще има деморационно и некорумпурано правителство и ще признае македонското етническо малцинство.
  • 39 Цар Вул

    0 0 Отговор
    Брей големи философи се изкарахте това "македонците"!!Сега след Косово Албания ще лапне и Македончетата!За нас остава "рязания"албански!!Защото сме гъзолизачи/но не народа/а продажника тиквеник-пожарникар Бойко-тиквата и пред ателите около него!!Но има Господ той ще ми въздаде на тоя тъпунгер!!Дано сме живи да го видим!!!
Новини по държави: