21 Май, 2018 19:43 2 153 5

Мадрид vs. Каталуния - война докрай

  • испания-
  • каталуния-
  • мариано рахой-
  • независимост-
  • ким тора

Кабинетът на Рахой блокира новия състав на каталунското правителство

Мадрид vs. Каталуния - война докрай - 1
Снимки: БТА/АР

Испанското правителство призна правомощията на новоизбрания регионален премиер на Каталуния Ким Тора, но възрази срещу избора му на министри - някои от които се намират в ареста - и отказа да утвърди избрания от него екип, предаде Reuters, като се позова на официални документи. Този развой означава, че Мадрид ще продължи да налага пряко управление над североизточната област.

Тора е сепаратист, искаща да възстанови състава на правителството, което обяви независимост от Испания през октомври, и за целта предложи за министри четирима души, които или са в ареста, или живеят в самоналожено изгнание.

Мадрид и Барселона са в продължаващо вече месеци наред противопоставяне помежду си, след като през декември на свиканите от централното правителство предсрочни избори в Каталуния сепаратисткият блок запази мнозинството си в регионалния парламент.

Мадрид vs. Каталуния - война докрай

По силата на извънредното законодателство, позволило да бъде въведено прякото управление над делата на Каталуния, Мадрид трябва да сложи край на прякото управление, щом бъде напълно съставено каталунско правителство с назначени министри.

Централната власт обаче заяви, че номинирането на четиримата, които са обвиняеми за престъпления, вариращи от бунт до злоупотреби с публични средства, представлява умишлена провокация.

Сега вече не е ясно кога ще бъде отменено прякото управление на Мадрид. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че се надява Каталуния скоро да състави жизнеспособно правителство, което да спазва законите.

Мадрид vs. Каталуния - война докрай

"Надявам се скоро да има правителство, което да е жизнеспособно, което да спазва закона и да влезе в диалог с нас", каза той в реч в Галисия. "Да бъде такова правителство, което ще работи за връщане на институционалната и политическа нормалност в нашата страна."

Испанските съдилища постановиха, че референдумът за независимост от 1 октомври и провъзгласената след това независимост от Испания са незаконни, защото противоречат на испанската конституция, в която е записано, че Испания е неделима.

В събота Рахой разговаря по телефона с двама опозиционни лидери - Педро Санчес на Испанската социалистическа партия и Алберт Ривера на формацията "Гражданите", за да обсъдят обстановката и да поиска подкрепата им.

Мадрид vs. Каталуния - война докрай

Миналата седмица регионалният каталунски парламент одобри кандидатурата за регионален премиер на Тора. Тя бе предложена от намиращия се в момента в Германия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Пучдемон изчаква в Германия решението на германския съд, който трябва да се произнесе по искане на Испания за екстрадирането му по обвинения в злоупотреба с публични средства, свързана с организирането на незаконния референдум за независимост на Каталуния, провел се през октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    9 1 Отговор
    Чудя им се на испанците?!:) Те имат пример! Франко! Ного убав човек!:) Не случайно никой не го споменава!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Така е, и аз много му се възхищавам, по негово време в Испания е имало само испанци, не като сега.Испанците ги направиха хора тия "каталунци", и ся искат да се отцепват.Може в Испания да има бежанци колкото в Германия и Франция, ама там им плащат една трета от колкото получава един испанец.
  • 4 Бай хой

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Те западните демокрации всите са така. Га им отърва добре. Га не, не признават избори, правят демонстрации платени, и ако не хване дикиш лървави и военни преврати. Справла от последните години. Украйна, Тайламд, Арюения. Вече и това ако не може започват да преследват диктатори и бомнардировли. Мишиоми жертви.

    А който се поддаде като в милата ни родина тотална разруха. Вижте селата. Разрушеми училища, предприятия и кооперации. Все едно са бомбардирани с атомни бомби.
  • 5 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КАТАЛУНЦИ ,МОИ БРАТЯ АНТИРОЯЛИСТИ, ИЗГОНЕТЕ АМЕРИКАНЧЕТАТА ОТ ЦРУ/КЪРЛЕЖИТЕ НА ЕВРОПА/ И ЩЕ ВИ БЪДЕ ПО-ЛЕКО ДА НЕУТРАЛИЗИРАТЕ ФРАНКИСТКИТЕ ГРУПИРОВКИ ОТ МАДУРКОРИТ !!!!!!
Новини по държави: