23 Май, 2018 07:46 1 606 7

Незаконен износ на талк финансира войните на "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • афганистан-
  • талк

Голяма част от продукцията стига до САЩ и Европа

Незаконен износ на талк финансира войните на "Ислямска държава" - 1
Снимки: БТА/АР

Въоръжените отряди на "Ислямска държава" в Афганистан печелят стотици хиляди долари всяка година от нелегален минен добив на талк, като голяма част от продукцията стига до САЩ и Европа, съобщи международната групировка "Глобал уитнес", цитирана от Ройтерс.

Около 500 000 тона талк, който се използва в продукти за най-различни цели - от бебешка пудра до боя, са били изнесени от Афганистан през годината, завършила през март, сочат статистически данни на афганистанското министерство на минния добив, цитирани в доклада на "Глобал уитнес".

Почти целият този добив е отишъл в Пакистан, откъдето голяма част от него се реекспортира.

Пакистан осигурява една трета от вноса на талк в САЩ и голяма част от вноса в ЕС, се казва в документа. "Така американските и европейските потребители неволно и без да подозират помагат за финансирането на екстремистки групировки в Афганистан", каза Ник Донован от "Глобал уитнес", като призова за по-строг контрол върху вноса на този продукт.

Нелегалният добив на скъпоценни камъни и минерали като лазурит (Lapis lazuli) е главният източник на средства за бунтовниците талибани и според доклада "Ислямска държава" води битки за контрола над мините в провинция Нангархар, където се смята, че групировката има най-силни позиции.

Незаконен износ на талк финансира войните на "Ислямска държава"

Нангархар е на границата с Пакистан и там има големи залежи на талк и на ценни минерали като хромит и мрамор. Провинцията е кръстопът на важни контрабандни трасета, използвани за трафик на дрога и други контрабандни стоки.

По американски оценки ИД разполага с между 700 и 2000 бойци джихадисти в Нангархар, което означава, че приходите от тази нелегална търговия са значителен източник за финансиране на движението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    15 3 Отговор
    т.е талибаните, както и идил , са част от престъпният режим - фащ!!!
  • 2 Въпрос

    10 1 Отговор
    Е чак до талка ли стигнаха вече-да не би Вашингтон да им е спрял парите--едва ли...
  • 3 Бесен Язовец

    8 2 Отговор
    Талк? Талк? Някой изглежда има дефицит на памперси? И е минал като едно време на талк!
  • 4 Истерик

    8 2 Отговор
    Мани Талк
  • 5 Бесен Язовец

    1 9 Отговор
    Русуфилнята се напрегна, пари за памперси няма, а евтиния талк става дефицитен, дупеата им от червени още по червени ще станат !
  • 6 Георгиев

    6 0 Отговор
    Талкът е основна съставка на лекарствените средства, под формата на драже
  • 7 Зорлем

    1 0 Отговор
    Я, пак бял прах бил финансирал терористите?
Новини по държави: