23 Май, 2018 12:00 1 135 0

В САЩ приеха спорен здравен закон

  • закон-
  • лекарства-
  • болни-
  • сащ-
  • приеха-
  • конгрес-
  • тръмп-
  • терминално

Лекари и организации се обявиха против

В САЩ приеха спорен здравен закон - 1
Снимка: Shutterstock

Американският Конгрес прие противоречив закон, силно подкрепян от президента Доналд Тръмп, който ще позволи на терминално болни да участват в експерименти с още неодобрени лекарства.

Според републиканеца Майкъл Бъргес, който е лекар, "ние сме на една ръка разстояние от новаторски начини на лечение", които биха могли да дадат на тези пациенти "втори шанс за живот", след като са опитали всичко от средствата, които са на разположение.

Лекари и организации на пациенти с редки заболявания през последните месеци се обявяваха срещу "демагогския" закон, който създава "фалшиви надежди". Демократите предупредиха, че текстът ще позволи на фармацевтичните лаборатории и пациентите да заобикалят при повечето случаи здравните власти.

И преди одобрението на този текст лекарите можеха да искат от фармацевтичните компании да им осигурят експериментален медикамент, при условие, че той е преминал първия етап от клиничните изследвания, т.е е бил тестван върху поне двадесетина души в добро здраве, за да се установи, че не е токсичен.

С новия закон здравните власти в САЩ ще бъдат само информирани при случай на тежки негативни ефекти. Единствено лабораториите ще да споделят или не лекарството. Подобни текстове вече бяха приети в 38 от 50-те американски щати преди 4 години, съобщи Актуално.

"Става въпрос за опасен закон, който заплашва авторитета на властите в гарантирането, че медицинското лечение е сигурно и ефикасно", отсече Франк Палон, депутат в долната камара на Конгреса от демократите. "Ако този закон е добър, защо 100 асоциации на пациенти му се противопоставят?", пита друг демократ - Ян Шаковски. "Той отваря широко вратата на шарлатаните".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА