25 Май, 2018 06:30 24 689 17

5 места, на които може да избухне Трета световна война

  • трета световна война-
  • война-
  • места-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • риск-
  • китай

Ще ескалира ли напрежението между глобалните сили?

5 места, на които може да избухне Трета световна война - 1
Снимка: Shutterstock

След анексирането на Крим дипломатическите отношения между Кремъл и западните страни достигнаха нива, невиждани от Студената война насам. Русия и НАТО си отправят взаимни обвинения в агресия и провокации. В световен мащаб все още има надежди, че дипломацията може да предотврати започването на Трета световна война. Въпреки това все още има горещи точки, на които сили мерят големите сили.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати наля допълнително масло в огъня на несигурността. Напрежението на Корейския полуостров също остава високо, въпреки изгледите за постигане на устойчив мир между Сеул и Пхенян. Ето пет места на планетата, на които има риск да се стигне до въоръжен конфликт, който да даде начало на Трета световна война:

Северна Корея

След края на Корейската война през 1953 година Северна и Южна Корея не подписват мирен договор, а единствено примирие. Напрежението на Корейския полуостров се повиши до червено след ядрените и ракетни изпитания на режима в Пхенян. САЩ и Северна Корея дори си отправиха заплахи за взаимно унищожение. При една грешна стъпка в този регион Япония и Китай също могат да бъдат въвлечени в конфликта. На 12 юни е предвидена среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която все още не е ясно дали ще се състои. Залогът на Корейския полуостров е голям.

Тайван

От десетилетия насам Тайван, или Република Китай, е сочен за място, на което винаги има риск от въоръжена конфронтация. Китай увеличи военната си дейност в региона, докато американците въоръжават Тайван и осъждат агресивните действия на китайските въоръжени сили. На фронта отново могат да се изправят двете големи суперсили Пекин и Вашингтон, които се стремят да поддържат дипломатически диалог, но всяка преследва интересите си.

Украйна

Ситуацията в Украйна остава напрегната. Заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим западните страни наложиха икономически санкции на Кремъл. Политическата нестабилност също повдига въпросителни за развитието на конфликта в страната. Украйна може да се окаже арена на пряк сблъсък между НАТО и Русия, който е гарант за Трета световна война.

5 места, на които може да избухне Трета световна война
Снимка: Shutterstock

Южният фланг на НАТО

Отношенията между САЩ и Турция на практика се сринаха след опита за военен преврат, защото турските власти поискаха екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, но получиха отказ. Освен това американските сили оказаха подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, срещу които се сражава турската армия. Отдръпването на Турция от ЕС и САЩ, както и закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси, могат да доведат до промяна в регионалния баланс, пише The National Interest. Разбира се нито Турция, нито Русия, нито САЩ искат да се стига до въоръжен конфликт. Турция обаче е ключов натовски играч и географското и разположение влияе на събитията в Сирия, Ирак, Иран и Балканите. Смяната на дипломатическата ориентация може да предизвика непредсказуеми събития.

Близкия изток

Конфликтите в Близкия изток винаги носят риск от ескалиране на напрежението между големите сили. Сирия е в гражданска война от 2011 година, а Иран и Саудитска Арабия се борят за влияние. За капак американският президент Доналд Тръмп премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, с което разгневи мюсюлманския свят. В глобален план светът остава непредвидимо място, на което една грешна стъпка може да се окаже пламъкът за разпалването на нова война. Да се надяваме това да не се случи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    67 21 Отговор
    Да избухва че да сложи край на кОМбойската мъка.И преди и сегс фащ е кочина!!!!!
  • 2 това се случи

    23 11 Отговор
    абе кой мюсюлманския свят разгневи заради посолство от Тел Авив в Ерусалим, никой не мръдна, на никой не му пука. в миналото щеше да са на война вече , ама сега всичко е мирно така че....чао
  • 3 гост

    59 6 Отговор
    Китай - САЩ, Русия - САЩ, Северна Корея - САЩ, Турция - САЩ, Иран - САЩ. Тва да си създадеш толко врагове и все могъщи е Пълна простотия! При един конфликт ще ги ударят всички на куп.
  • 4 Стамат

    55 8 Отговор
    Излиза така че ако нямаше краварник нямаше да има риск от война.Как така уж велика демокрация защитник на правата на хората в цял свят а замесена във всички горещи точки по света .хаха Докато си натресът демокрацията по целия свят няма да останат хора които да я упражняват .Но пък ще останат ресурсите на държавите им .
  • 5 Morgoth

    14 4 Отговор
    От всичко това единствено Близкия Изток в момента има потенциала за глобална война. Другите места, ако се запалят едната голама страна ще се оттегли и ще влезе единствено с пари и оръжия.
  • 6 Kcaniba

    42 6 Отговор
    от статията се разбира, че света няма проблем!
    фащ имат проблем със света!!
    империята на злото - фащ!!!
  • 7 Гост

    36 4 Отговор
    Само САЩ имат нужда от глобален конфликт. Само такъв може да занули дълговете от трилиони долари.

    Коментиран от #8

  • 8 ракетчик

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ще им занули не само дълговете ами и тях от лицето на земята

    Коментиран от #13

  • 9 Кимчо

    20 5 Отговор
    НАТО-национална американска терористична организация,САЩ-сащисани американски щтрауси ... мухахахаааа...
  • 10 ТОЧКАТА

    12 3 Отговор
    Във всички места основен ръб или,,координатор играе САЩ....А Нто отдавна е доказало че НямаАкълТазиОрганизация....
  • 11 интилиект

    0 0 Отговор
    тя аку йе свитовнъ ни тряя ли дай в цял свят
  • 12 Може

    8 1 Отговор
    Да интересно навсякъде сащ
    Нуждаят се от война за да могат да продават оръжия и да крадат ресурси
    Интересното е че прават войни където има нефт газ или други ресурси
    Дори натискат за косово заради огромните залежи от злато и други полезни изкопаеми
  • 13 нико

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ракетчик":

    ами да эапочва бе,и на петте точки,и на
    всичките пет бойните действия ще са с/у
    един противник.
    эначи великите щати са способни да водят
    война на пет фронта!!!!!!!!!
  • 14 Чичо

    2 2 Отговор
    САЩ страдат от заблудата, че са недосегаеми и че имат най-силната армия! Когато разберат, че това е заблуда, ще пуснат ракетите и ще сложат край на този свят!
  • 15 Валера

    0 0 Отговор
    То 3св. вече е факт!
  • 16 Много ме изненада

    0 1 Отговор
    Като, прочетох заглавието се запитах. Кои ще да са другите 4 места, освен земята на които може да избухне 3та световна война?
  • 17 Наум

    3 0 Отговор
    При евентуална война сащ, канада, австралия, япония, и нато, срещу русия, китай, северна кореа, иран, турция, беларус, и казахстан, ще настане адд и със сигурност ще се намесят и други страни и жертвите няма да са 50милиона а милярди дане дава господ такова нещо