24 Май, 2018 18:00 2 751 6

В Скопие расте интересът към българския език

  • илияна атанасова-
  • българия-
  • македония-
  • български език-
  • интерес-
  • скопие

Интерес към обучението проявяват и зрелостници

В Скопие расте интересът към българския език - 1
Снимка: БТА

След дългогодишно прекъсване от началото на тази година в Скопие започна изучаването на съвременен български книжовен език. С всеки изминал ден интересът към обучението расте, разказа инициаторът на идеята Илияна Атанасова.

Дейността си Атанасова и нейните съмишленици започват през 2016 г., когато решават да провеждат обучения по български език на 10 деца, които живеят в Скопие. Идеята за това възникна спонтанно, разказва тя. Към настоящия момент в съботно-неделното училище в Скопие са включени 35 деца, но интересът расте и това, освен че ни радва, ни и задължава да осигурим по-качествени занятия за децата, казва още Атанасова.

„Първо учехме само български език. Сега въвеждаме българска литература, българска история с надеждата следващата година да можем да преподаваме и география. Стремим се да покрием програмата и изискванията на МОН за всички български училища в чужбина. Стремим се да стигнем тези стандарти и да удовлетворим очакванията към нас на родителите. Стремим се да работим с децата по нови методи, за да привличаме вниманието им, да възбуждаме у тях интерес, да запалим искрата. …Искаме да създадем и танцов клуб по народни танци, различно школи съм предвидила, имам някаква визия за нещата – как да се организират“, разказа пред БНР Илияна Атанасова. Тя мечтае и за повече български книги, които да запалят интереса на децата към езика.

Интерес към обучението проявяват и зрелостници, които искат да кандидатстват в български висши учебни заведения. Възпитаниците на Атанасова също ще отбележат днешния 24 май: „Организирали сме в училището да се съберем с децата, да отпразнуваме със стихотворения, с песни. Ще си направим един малък празник“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    9 4 Отговор
    Е много е нараснал, от 10 на 35 деца за две години!!! Денис, Денис голям си..........
  • 2 със сълзи в очите

    27 0 Отговор
    дали ще доживея момента когато съединението на татковината ни ще бъде завършено .... :)
  • 3 aaa

    12 8 Отговор
    По последни данни и в Англия се е повишил интереса към американския език,ударно го изучават...Що пишете глупости, бе хора
  • 4 ЕХА

    11 1 Отговор
    Макъдонци, каква пародия, да мислиш че си потомък на самия А.Македонски, де да бяха казали на Напалеон Боанапарт..тогава има спасение -хапчета ,но за техния случай нищо не помага.
  • 5 Трол

    20 2 Отговор
    Тука ли бяха постнали вица,що е македонски език?
    Български с всички възможни граматически грешки.
  • 6 777

    6 1 Отговор
    Български или шиптърски. Това е изборът.
Новини по държави: