Last news in Fakti

25 Май, 2018 13:40 1 378 1

Здравето не е ли универсално право?

  • здраве-
  • китай-
  • тайван-
  • асамблея-
  • женева-
  • достъп-
  • човек

Здравето трябва да е право на всеки човек

Здравето не е ли универсално право? - 1
Снимка: Shutterstock

На 21 май в Женева се проведе 71-ата Световна здравна асамблея, законодателният орган на Световната здравна организация, но за втора поредна година една страна беше изключена. Китайската народна република блокира присъствието на Тайван.

Италианското издание Quotidianosanita пита защо страната не е допусната на този форум, след като страни като Япония и САЩ, както и Европейският съюз, се изказаха в полза на присъствието на азиатците. Нима здравето не е универсално право?

Тайвански представители не могат да присъстват на срещата на здравни министри, експерти и неправителствени организации заради политически подбуди. Световната здравна асамблея обаче следва да защитава здравните права на човека, независимо от неговата раса, политически убеждения и социално състояние.

Ако Тайван не може да участва на форума, то как може да гарантира правото на здраве на своите милиони граждани? Географското разположение на страната е такова, че тя е важна търговска и туристическа точка в Азиатско-тихоокеанския регион. Въпреки че тя е активна хуманитарно, не бе допусната на срещата заради Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 0 Отговор
    Май не е,срамувам се да дам примери!
Новини по държави: