Last news in Fakti

29 Май, 2018 06:30 3 884 17

Жената трябва да търпи и да мълчи

  • прищина-
  • жена-
  • мълчи-
  • побой-
  • косово-
  • съд-
  • агиме-
  • тормоз-
  • полиция

Жените в Косово не вярват в справедливостта

Жената трябва да търпи и да мълчи - 1
Снимка: Shutterstock

От девет години Агиме излежава присъда в женския затвор в Прищина. Тя е убила мъжа си. Бракът ѝ продължил само една година. Година на мъчения и болка. Съпругът ѝ постоянно пиел и я биел. Веднъж ѝ счупил ръката. "Колко пъти съм ходила в полицията. Един път дори с пистолета, който беше купил, за да ме убие, както казваше мъжът ми", разказва жената. "Чувствах се застрашена, но полицаите не предприемаха нищо. Не помня имената им, но си спомням лицата им. Един от тях ми каза: "Ако беше моя жена, нямаше да имаш шанс да дойдеш тук, защото щях да те убия с този пистолет". Когато чуеш подобни думи от устата на полицай, разбираш, че си безсилна. Не ти се живее и губиш вяра в каквото и да било."

Агиме напуснала мъжа си, но той продължил да я заплашва. Един ден била толкова уплашена, че решила да скрие кухненския нож под дрехите си. В същия този ден тя и съпругът ѝ се скарали на улицата. Продължили да спорят и в автомобила на съпруга ѝ, където кавгата ескалирала. Агиме се качила в колата, само защото и собственият ѝ брат бил вътре. Той искал да посредничи, но мъжът ѝ продължил да я обижда и заплашва. Изведнъж Агиме го пронизала. Дори не се опитала да избяга.

12 години затвор!

Малко по-късно тя е осъдена на 12 години затвор за убийство. Съдът не взема предвид обстоятелствата, довели до убийството. Съдиите не обръщат внимание и на факта, че цяла година никой не ѝ е помогнал.

"12 години затвор са тежка присъда, имайки предвид, че по време на брака бях подложена на насилие. Не е едно и също да убиеш някого при самозащита, след като полицията не ти е помогнала, и преднамерено да убиеш някого от ревност. Честно казано, не вярвам в справедливостта в Косово. Изобщо не вярвам", казва днес Агиме.

Тя е от едно село на около един час път от Прищина. Жителите му държат на традициите си. А една от тях гласи: мъжете имат думата. Много от местните още си спомнят убийството.

След убийството братът на Агиме години наред живеел в страх - заради т.нар. канун, средновековния закон за кръвното отмъщение, който почива на принципа "зъб за зъб, око за око". Според разпространените схващания, убийството на член от семейството може да бъде отмъстено с убийство на човек от враждуващото семейство. Допреди няколко седмици братът на Агиме не би разговарял с журналисти. Било твърде опасно. Но сега семействата са се помирили.

"Бяхме съсипани. Не бяхме очаквали подобно нещо. Никой не можеше да си го представи. Не искахме да се случва точно на нас. Но в живота може да се случи всичко", казва той.

Жената - човек втора класа

Да, на жените в Косово действително може да се случи всичко. Защото в това патриархално общество жените много често са третирани като хора втора класа и нямат същите права. "Ние искаме жените да получат същите права. Но жената трябва да знае, че ми принадлежи. Само на мен и на никого другиго. Трябва да сме наясно по този въпрос", казва един минувач в селото на Агиме.

В конституцията на Косово е записано, че правораздаването трябва да се ориентира по международните човешки права. Тъй като обаче Косово и до днес не е международно признато, Европейският съд за човешките права в Страсбург не се занимава със случаите на насилие над жени.

Хилми Яшари, омбудсман на Косово, казва, че Косово е нещо като черна дупка на Балканите. "Това е единствената страна в Европа, чиито граждани не могат да се обърнат към Европейския съд за човешки права, когато държавните органи са виновни за нарушаването на човешките права", обяснява той.

Агиме вярва, че всичко това нямаше да се случи, ако полицията ѝ беше помогнала. Тя е в затвора от девет години. Сега е на 30. След като излезе на свобода, иска да замине в чужбина. Казва, че в Косово няма бъдеще. "Искам да живея щастливо, когато изляза оттук. Искам семейство като всяка жена. Искам да стана майка. Майка, която обича детето си."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 4 Отговор
    Кво да ги правиш - мюслимани
  • 2 куку руку ку

    8 3 Отговор
    И вие ли се продавате на пропагандата на лгбт революцията?
  • 3 АЛ БА НЕ Ц

    22 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Жената трябва да търпи и да мълчи

    Абсолютно вярно е това !!!! Света би бил много по хубав ако жената мълчеше вместо да вие и пили постоянно на главата на мъжа !!!!!

    Коментиран от #13

  • 4 ДДД

    6 5 Отговор
    и ко прайм?
    да забраним религията ли им?
    или нищо че е по лесно
  • 5 Непознат

    16 1 Отговор
    Какво ми говорите за Косово ,една забравена,разпаднала и корумпирана местност.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    3 20 Отговор
    Много фино се загатва за религията,като че в християнския свят е различно,според проучвания и при християните полужението е същото.
    Всичко е до манталитет,а относно Исляма си нямате напредстава,жената на какво високо ниво е,ще има християнката да мечтае.
    Има едно "обаче"и това е ТРАДИЦИЯТА в някой общества,а не религията...Моля,четете не се подвеждайте по фейк странички!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шаран БГ

    8 5 Отговор
    Човешките отношения са сложно нещо.
    Поне моето възпитание ми налага убеждението, че жената е част от човешкия род , има права и трябва да бъде уважавана и обичана!! И от двата пола има ненормалници, които не признават нищо друго , освен своите права, своето голямо АЗ.
    След създаването на Третата българска държава, и властите, и духовенството полагат грижи и прилагат ефективни мерки за защита на жената /като по-слаба физически/ и запазване на семейството, без значение царство ли сме или комунарство. Когато жената се оплаче в полицията, че мъжът и я бие, прибират го за една нощ в ареста и му показват и доказват, че като удариш - боли...много...
    Да знае, че вдигне ли ръка да удари -- боли....много....
    Сега, въпреки томовете пълни със закони, демокрацията "му отърва края".Болшинството от младите живеят "на семейни начала". И там какво се случва и дядо Поп не знае.....
    При мосюлманите има по-друго мислене. Виждал съм, мъжа на магаре си клати краката, жена му /съпругата му /на десетина метра отзад върви пеша с дете на гърба и в ръцете с хурката и вретеното,преде !! За нас е необичайно, нередно, ненормално.......
  • 10 Любопитен ибн Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Много Грубо господине !
    " Мъжът и ПИЕЛ и я биел "
    Алкохола е забранен в ислямския свят ФАКТ , да но само за някой !!!! има безброй примери , то запоите на синовете на Садам до Саудитското кралско семейство .
    Винаги съм казал , Исляма е ; ЗА ЕДНИ ХАРЕМ ЗА ДРУГИ БОЙ НА КОРЕМ , сети ли се ?????????

    Коментиран от #14

  • 11 xост

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Непознат":

    а за какво да говори протурски сайт освен косово, ердо, и тъпотиите им
  • 12 cosovo delenta est

    1 0 Отговор
    !?!
  • 13 ------

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "АЛ БА НЕ Ц":

    Тогава живей без жена. Какъв е проблема?
  • 14 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Любопитен ибн Хасан":

    Алкохола е забранен за всички мусюлмани,няма значение от социалния статус.
    Във всяко стадо си има черни овце,но защо само като стане дума за мусюлманин върви всичко по общ знаменател?
  • 15 Самата истина

    3 1 Отговор
    Абсолютно вярно си е заглавието. Жената трябва да търпи и да мълчи! Тогава има щастие в семейството и самата тя е обичана от Мъжът си! Ама на тва е, пуст феминизъм! Живи и здрави
  • 16 Мъжкар

    3 0 Отговор
    Като е яла от забраненият плод и е дала и на мъжът си, ша търпи, ша слуша и ша изпълнява. Това и е и наказанието. Иначе, духа супата и тва е.
  • 17 женомразец

    3 0 Отговор
    Тая луда ли е? Убила мъж! Къде се намира тая бе? Заслужава да бъде заклана от братята на мъжа и като мръсно куче! Прави са мюсюлманите. Пребиват всяка жена, дръзнала да се гаври с мъжката чест. Така трябва да се отнасят всички мъже към жените по света. Мъж жена не пита. Това трябва да се разбере веднъж за винаги!Тоя гнусен феминизъм трябва да се ликвидира, а всяка жена, осмелила се да обижда злепоставя и унижава мъж чрез феми-законите заслужава да умре!