28 Май, 2018 16:42 4 264 14

Казахстан предлага канал да свърже Черно море с Азовско и Каспийско море

  • казахстан-
  • море-
  • черно море-
  • азовско море-
  • каспийско море

Идеята за изграждане на такъв канал не е нова

На заседанието на Висшия Евразийски икономически съвет в Сочи президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се разгледа възможността за строителство на канал, който ще свърже Черно море с Азовско и Каспийско море. Той също така предложи да се построи автомагистрала "Евразия", която ще съедини Европа с Азия чрез Русия и Казахстан.

Идеята за изграждане на такъв канал не е нова. Този проект се е разработвал още във времената на Руската империя.

Частично той се обсъждаше по време на Съветския съюз. В съветско време бе построен канал Волга-Дон, който сега не се справя с товаропотока. Предполага се, че новият канал трябва да премине през Манъчка падина. По мнението на Назарбаев, строителството и експлоатацията на канала ще подобри инфраструктурата на целия регион, ще се открият много работни места, ще се насърчава корабостроенето. Във финансирането на проекта може да участва Азиатска банка за инфраструктурни проекти. Каналът ще бъде много изгоден за държавите от Каспийския регион и Китай. Той ще стане за тях излаз към Черно море и по-нататък към Европа.

Трябва да се прокопаят близо 700 километра суша, някои вече изчисляват, че за това ще са необходими 4 милиарда евро. След изграждането на новия канал каспийския нефт може да се доставя в Европа с танкери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 10 Отговор
    а Usраина, къде?!?!
    В миша дупка!!
  • 2 Богаташа

    5 18 Отговор
    Това са мечти на изфирясал от бояришник диктатор. Това какво ще падне копане ..... ще стане поне 50 милиарда и ще потънат парите в швейцарски сметки.
    Пък Бай Дони няма да го допусне и Дон Макарон също

    Коментиран от #5, #8

  • 3 юрист

    3 23 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Казахстан предлага канал да свърже Черно море с Азовско и Каспийско море...“ И за какво ни е това? Как България ще спечели от това нещо, вместо да загуби? Какво ще спечелим- повече заплахи от руският военен съюз одкб; повече заплахи за България във военно и всяко друго отношение от русия и нейните днешни сателите? Който иска- да си го строи! Обаче- Черно море НЕ Е вътрешно руско море и в него руснаците НЕ МОГАТ да си развяват знамената, както им скимне. Те са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с фактите. А каспийският газ може да дойде по газопроводи и не е нужно да се извършват други действия, с които да се обслужват руските държавни интереси и да се накърняват бг. държавни интереси.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Опааа

    19 5 Отговор
    Това е умна и изгодна идея, вижте нивото на каспийско море е около 20 м. Под морското равнище , от черно море. Но ниеото на азовско море е още по ниско , като мъртво море е . 4 милиарда евро никак не е много , ние тук ги взимаме от няколко км, пътища.
    А икономическият ефек ще бъде много добър, нещо като почти суецкия или панамския канал. Само за петилетка биха си избили разходите за построяването. А дано прокопаят , те имат много пари в застой. Време е да ги раздвижат, парите пари трябва да правят.
  • 5 Голям прос

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Богаташа":

    Че какво ги бърка Дони и Макарон кой за какво си копа вкъщи? Те като си строят стена с Мексико, някой меси ли се че вредят на екологията и дивите животни
  • 6 ivan4o

    9 2 Отговор
    Някои не са разбрали ,че още 100 200 години ще молят руснаците за газ! Хахахахахах
  • 7 истинко

    10 2 Отговор
    Ха ха ха! "ще са необходими 4 милиарда евро"?! Ами Бойко Борисов ги има. Да вземе да ги вложи в този проект!
  • 8 Румяна Костова

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Богаташа":

    Не следите курса на Казахстан.След привикване във Вашингтон миналата година и заплашване със санкции и други страшилки,тази държава ,да скоро предана на Русия,направи курс към Америка.Периодично даже обсъждат изграждането на американски бази,но още няма конкретно решение по въпроса.
  • 9 Румяна Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Върха на интелектуалната мисъл,,Как България ще спечели от това нещо ,вместо да загуби?"Как,де,и аз все това се питам и на професионалния фронт и на личния,как да спечеля,вместо да загубя!

    Коментиран от #10

  • 10 Голям прос

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Юристката да заведе едно дело, че нямаме полза от този канал и готово. Тя ги разбира тия работи. Остава да го спечелим.
  • 11 един от всички

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Нещо май не си запознат с фактите,нито с Географията. Първо -това не е руско предложение.И дето казваш,че така руснаците ще дойдат по-близо,и че Черно море не е вътрешно руско море (!) -ти е най-голямата глупост.! Ами отвори картата и ще видиш,че руснаците са си на Черно море и сега -те нямат нужда от този канал,за да стигнат до него. След приемането на Крим,Русия е господар на Черноморието,а след построяването на кримския мост -вече и на Азовско море.И на нас българите,такъв канал не е нужен.Той е нужен на Казахстан,Узбекистан,Туркмения,Азербайджан,Иран и др. които са на Каспийско море,за да могат така да стигнат и до Черно...! Но аз мисля,че на руснаците като не е нужен такъв канал,те ако не се съгласят,почти е сигурно,че той няма и да се построи. Защото би било добре той да излезе някъде в низината на Астраханьская область (Русия) и да влиза в Черно море някъде в Краснодарский край ,или още по-добре (откъм равнинен терен) ,някъде в Ростовска област,но там в Азовско море. Щом казахите включват и Азовско море,вероятно това и имат предвид.Но това е в Русия ,но ако тя не се съгласи? Тогава двете морета ще трябва да се свържат някъде от по-на юг,например да излиза около Баку в Азербайджан ,после Грузия и Черно море ,или пък Армения-Турция-Черно море,или Армения -Грузия -Черно море! Това според мен е много трудно осъществимо -както политически,така и чисто географски -просто там терена е планински и е много трудно,а не знам дали няма да е дори невъзможно.

    Коментиран от #14

  • 12 Чапай и Петка

    1 0 Отговор
    Замръзва през зимата. Освен това вече си има канал. Една жп магистрала изкарва товарите с 200 км/ч. Така че няма нужда от безсмислени /пост/социалистически динозаври.
    Те да вземат да си оправят градовете че като ги гледам в street view кварталите им са по-грозни и от българските. Така е в Третия свят, никой не мисли за хората.
  • 13 SAAB

    1 0 Отговор
    Хайде.....правете канала ! Докато е във "файтона " нашия ще го асфалтира ! :)
  • 14 Голем смях

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "един от всички":

    Толкова много писане и такива простотии.Всеки знае къде е Россия и след анексията на Крим не е станала господарка на Черно море.Господарката е ТУРЦИЯ,която държи проливите.През тях минават всички кораби и цялата невзрачна търговия на черноморските държави.Всички войни са били за ПРОЛИВИТЕ И ИЗЛАЗА НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ.Не за спасението на България,Хаити или Тайван.Черно море е като езерото Байкал или Каспийско море за Россия.Един голям леген.Босфора и Дарданелите са господари на морето.Всичко друго са простотии.Дори българските фирми вече внасят през Солун и Александруполи.