29 Май, 2018 13:10 1 324 21

Колко ще струва по-дългият живот на руснаците?

  • русия-
  • живот-
  • владимир путин-
  • бюджет-
  • дъгъл-
  • население-
  • пари

Путин иска руснаците да живеят до 78 години

Колко ще струва по-дългият живот на руснаците? - 1
Снимка: Shutterstock

Руският вестник "Ведомости" изчислява колко пари ще бъдат похарчени от бюджета на страната, за да бъде удължен животът на населението. Според нов указ от този месец на президента Владимир Путин до 2024 година средната продължителност на живота в Русия трябва да достигне 78 години.

За целта властите трябва всяка година да вдигат средствата за здравеопазване с 15 на сто, сиреч да отпускат годишно по още 300 милиарда рубли за тази сфера. И то при положение, че БВП расте с 4 процента годишно, както предвижда указът, а консумацията на алкохол в Русия спадне с 40 на сто.

Очакваната продължителност на живота във федерацията през 2017 г. бе 72,7 години. Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4,7 години повече, а мъжете - с 6,1 години повече от мъжете в Русия. Стандартизираният коефициент на смъртност в Русия все още е по-висок, отколкото в Европа - мъжете от федерацията живеят средно 10 години по-малко от жените, селяните - 2 години по-малко от градското население, детската смъртност надхвърля двойно европейските показатели.

Според експерти впрочем планираното повишаване на качеството и достъпността на медицинската помощ ще увеличи продължителността на живота в Русия с 2,5 години. Още толкова се чакат от програмата за развитие на здравословния начин на живот, най-вече чрез намалена употреба на алкохол и тютюн. Така мъжете в страната ще живеят вече средно 74 години, а жените - 81, добавя "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти. Това разказва пред "Комерсант" Сергей Стрелбицки от администрацията на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва.

Идеята му предполага чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, после при нужда да получават "медицински визи" по опростена процедура. Това според кримския служител ще подкрепи отрасъла и "ще спомогне да прекършим санкционния режим".

"Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни - коментира Стрелбицки пред изданието. - Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия", предаде "Дарик".

Според вестника здравното и външното министерство в Москва вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват скромно броя на чуждите клиенти на руските санаториуми, но експерти на вестника смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТТТ

    8 15 Отговор
    Имат пари-грижат се за народа си...няма лошо от това.Парите не са всичкото щастие в живота..

    Коментиран от #4

  • 2 ЩЕЩЮ

    8 3 Отговор
    Ще-ще, ще ще ще, амааааа... друг път.
  • 3 бббббб

    8 11 Отговор
    Да не ги мислим Руснаците.Нека да погледнем живота в БГ как се е променил през демокрацията. Колко деца и млади умират от лошо здравеопазване и от липса на здравеопазване??? Защо умират млади хора от 35-45год. от инфаркти , инсулти и онкологични заболявания?!?!? И къдее държавата през всички тези години????

    Коментиран от #5

  • 4 ПОЗНАВАЧ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТТТТТ":

    Абе ти не си ли противоречиш сам за парите, мм?
  • 5 777777777

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Е какво искаш да кажеш ,че България е по-зле ли ? Българите имат по-дълъга средна продължителност на живота от руснаците ,имаме по-добър стандарт на живот ,както и средните спестявания са ни повече от руснаците.Стига сте мрънкали за щяло и нещяло.
  • 6 русия е джудже

    9 8 Отговор
    На фоновата снимка се вижда една мизерна картинка ,която е типична за държавите от 3-тия свят като русия.Русия е една голяма азиатска дупка с разпадащи се градове и гнусна съветска архитектура ,която никой не би искал да вижда.

    Коментиран от #8

  • 7 гражданин

    7 4 Отговор
    Да "живеят" руснаците до 78г та да гласуват за Путин за президент!После новото поколение да гласуват пък за негоеия заместник!Да им честито на бедните хорица!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 hard

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "АМИ ГЛЕДАЙ САМО НА ЗАПАД ЧОМПИЛ":

    Извинявай за намесата ама Западната цивилизация която е от миналия век, та и по-отдавна може би, руснака дори не може и да я сънува както и ние!!!И нас ни направиха нещастни!То и в Европа си нещастни хора като в целия свят, само, че се броят на пръсти, а не като при нас и руснака, с лопата да ринеш поради съветско-руското господство!!

    Коментиран от #18

  • 10 irr

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "АМИ ГЛЕДАЙ САМО НА ЗАПАД ЧОМПИЛ":

    Е какво има да гледа на запад бе ,ушанке ? Западния живот е 100 години пред руския,а руснаците само могат да си мечтаят за него.Не случайно руснаците масово бягат към САЩ и западна Европа.Дори българите живеят по-добре от руснаците.Индекса на развитие на руснаците е един от най-ниските и по-скоро се развиват на обратно.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 hard

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "irr":

    Такива като тоя "Ами гледай..........." са добре облагодетелствани с имоти от съветския им съюз и бкп!Това е!
  • 12 Гоуст

    6 1 Отговор
    Не успях да видя, но средната продължителност на мъжа в Русия е 58 години, а на жената 73.5 ... 15 години повече. Като отпуснат няколко стотил милиарда за здравеопазване, разбирайте няколко стотин милиарда за алкохол (не шампоан от типа на Кря-Кря)
  • 13 Иванов

    7 0 Отговор
    Жужака трябва да направи друго. Жужи трябва да модернизира ни ракетите, а дестилационните, защото масовата водка е чиста отрова!!! Жужи, понимайш, жид сплескан?!
  • 14 НКВД

    6 1 Отговор
    Както казва товарищ Медведев :"Деньги нет, но вый держитесь!". Ясно , че по-дългия живот за руснаците се отлага, за някой друг път!

    Коментиран от #15

  • 15 Дебилчев,

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "НКВД":

    Като не знаеш руски, що се излагаш?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БЯГАТ ТИЯ ДЕТ КРАДЪТ И ЗАКОНА

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "irr":

    ГИ ПРЕСЛЕДВА.ТУВ В БЕ ГЕТОТО НЕЕ Е ЛИ ТЪЙ КОЙ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БЪЛХАРИН СА ИЗНАСЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ТИЯ ДЕТ СИ ГО БЛИЖАТ ЗА СОЛ.......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да да

    4 1 Отговор
    Щом Пусин е наредил,само някой руснак да посмее да умре по-рано! Аман от предатели :ддддд. Според мен възраста ще намалее! Те едвам се оправяха с 500лв. МРЗ,а с 250 лв.чак не ми се мисли!
  • 21 No Comment

    7 1 Отговор
    "Хората в новите членки на ЕС живееха още през 2015 г. с 4,7 години повече, а мъжете - с 6,1 години повече от мъжете в Русия."!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания