Last news in Fakti

29 Май, 2018 13:55 11 130 13

Клипът, който възмути интернет (ВИДЕО)

  • кайма-
  • месо-
  • клип-
  • интернет-
  • храна-
  • възмути-
  • колбаси

Стряскащи кадри, на които се вижда как се прави кайма

Клипът, който възмути интернет (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

През последните дни в България отново се заговори за качеството на хранителните стоки. Вече на етикетите на колбасите ще четем колко точно месо има в тях. Регламентирано е, че в кренвиршите месото трябва да е минимум 50%, а в каймата трябва да бъде поне 70-80 на сто.

Новите правила, подготвени от Министерството на земеделието, породиха дискусии в интернет, а социалните мрежи бяха залети от клипове, които демонстрират как се правят различни месни продукти. Всички кадри са заснети в чуждестранни фирми, предимно в САЩ и в различни азиатски страни.

Някои от тях изглеждат стряскащо. Един от най-коментираните клипове илюстрира направата на кайма. Кадрите показват, че заедно с месото се смилат пилешки крака, кожи, свински уши. Успокояващото е, че видеото категорично е заснето далеч от България.

Клипът предизвика множество критики и догадки как се случват нещата в българските фирми за месни продукти, които пазят производствения процес в тайна, но подчертават, че се гордеят с качество, предаде Дарик.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    4 12 Отговор
    Ами при нас не е чак така , но в никакъв случай не е 100% месо. По принцип в много страни може би цяла Европа включително Гърция .. понятие Кайма .. няма ... там ако искаш мляно месо .. ти мелят каквото месо кажеш .. разбира се тази услуга я има и във всеки наш супермаркет .. но цената разбира се е различна ... пък и рецептите не се получават същите ... Аз знам какви боклуци има вътре и си купувам кайма .. само за да си правя принцеси чат - пат ... а те с мляно месо просто не стават ... , така че според мен не е голяма драма ... стига да знаеш какво има вътре ...
  • 2 Димитър Кънев

    37 8 Отговор
    При социализма имаше едно положително нещо а то беше стандартите на храните и здравеопазването.Всичко друго е брак на квадрат.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Ганчо

    1 10 Отговор
    Кайма има навсякъде. Опакована кайма няма. Можеш да си избереш месо и да ти го смелят, можеш и да си вземеш готово смляно, което си е на месарския щанд насипно.

    Коментиран от #5

  • 4 Дедо Пенко

    7 22 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър Кънев":

    Какви стандарти ве, Митак! Какви ли не неща съм намирал в бирата по соца!
  • 5 JEEP

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ганчо":

    Това е начина - избираш месото и го мелят пред теб! В готовите кайми и тези в пакетче са смлени неща, които са за екарисажа, а не за щанда.
    Лятото всички хотели с олинклузив взимат боклуци от предложилия най-ниска цена. Смятайте там какво е.
  • 6 К.К.

    13 1 Отговор
    Понятието "кайма" се използва от преди 90та когато във всички магазини имаше кайма по една и съща рецепта регламентирана по БДС, 60/40 телешко-свинско +др.показатели, всичко по-различно е мляно месо.

    Коментиран от #7

  • 7 Ганчо

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "К.К.":

    То и веро няма вече, ама всички казват веро, а не препарат за измиване на домакински съдове.
  • 8 Ахаха

    18 1 Отговор
    В България каймата е масово съставена от смлени кожа и кости, около 30% месо, и палмово масло за да ги слепне. Дори се използват оцветители и овкусители
  • 9 Така де

    12 0 Отговор
    Лично съм ставал свидетел как едно месарско магазинче на пазара Краснодар в Бургас мелеше кости и кожи , за да прави наденици за болничен стол
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вронски

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър Кънев":

    Какъв социализъм,радвай се че не живееш в него.
  • 12 Варна

    18 1 Отговор
    Преди време имах склад.
    При мен бяха наематели една от най- големите фирми за внос на месо. Те продават във всички градове хиляди тонове. България няма капацитета да подсигурява собствените си нужди и за това се внася месо почти от всякъде.
    Онова, което виждате на клипа се нарича ПРАТ.
    Тази гнусотия се продава на колбасарите в БГ на замразени калъпи, а те от това правят познатите кебапчета, кюфтета, шницели, салами, кремвирши, наденици и т.н.
    Останалото от състава е боя, стабилизатори, овкусители и пълнители, често продукт на петролната промишленост.
    За това хората стават все по- дебели и по болни.

    Съветвам всички, да си мелят месото на място и то пред вас.
    Аз лично почти спрях и месото. Ако все пак го ям, то то е проверено и добре подбрано и никога от супермаркети.
  • 13 vasik atanasova

    3 2 Отговор
    този човек направил клипа най вероятно ще бъде уволнен