Тема: Украйна

29 Май, 2018 17:07 1 937 12

Украйна блокира руски сайтове

  • украйна-
  • русия-
  • сайтове-
  • блокира-
  • риа-
  • достъп-
  • санкции

Москва обвини Киев в безсилие

Украйна блокира руски сайтове - 1
Снимка: Shutterstock

Украинските доставчици на интернет започнаха да блокират достъпа до руски сайтове, предава РИА Новости. Сред първите потърпевши са ресурсите на международната информационна агенция "Россия сегодня" и РИА Новости Украйна. Спрян е достъпът и до сайтовете Р-Спорт, ВГТРК (Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания), НТВ и РЕН ТВ.

При опит да се влезе в някой от сайтовете, се появява надпис: "В изпълнение на указа на президента на Украйна от 15 май 2017 година, достъпът до ресурса е ограничен". В началото на май "Россия сегодня" и агенция РИА Новости Украйна попаднаха в обновения санкционен списък на Киев. На украинските доставчици бе заповядано да блокират достъпа до сайтове.

С указа са блокирани и активите на агенция РИА Новости в страната. Срокът на санкциите е три години. Генералният директор на МИА "Россия сегодня" Дмитрий Киселев заяви, че действията на украинските власти са показател за безсилието на киевския режим. От министерството на външните работи нарекоха действията на украинските власти "пореден акт на политическа цензура". Действията Киев бяха осъдени от Международната федерация на журналистите и правозащитната организация Human Rights Watch, които отбелязаха, че санкциите срещу руските медии противоречат на принципите на демокрацията, съобщи Епицентър.

Санкциите срещу МИА "Россия сегодня" бяха предшествани от ареста на ръководителя на РИА Новости Украйна Кирил Вишинский на 15 май. Спецслужбите на Киев извършиха многочасови обиски в офиса на представителството на РИА Новости в Киев и в домовете на някои служители. На разпити по делото бяха призовани 47 души.

Два дни след ареста на Вишинский украински съд го вкара за 60 дни в ареста без право на пускане под гаранция. Президентът на Русия Владимир Путин нарече ситуацията със задържането на Вишинский "безпрецедентна". Посолството на Русия отправи в украинското външно министерство две ноти с искане да бъде прекратено насилието над представители на медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ford Prefect

    10 38 Отговор
    Нормално. Рушките сайтове са пълни с дезинформация и пропаганда. Четенето им води до необратими неврологични заболявания.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Д'мин

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ford Prefect":

    Зависи, при теб например нищо няма да се промени!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 A1А1А1

    12 2 Отговор
    :-) С VPN могат да се заобиколят всякакви забрани. При това съвсем легално. И това го знае всеки средностатистически интернет потребител. Плащам си програма всеки месец, за да имам IP на държавата, която ми трябва. И от Украйна съм я ползвал :-)
  • 5 jforfk

    17 1 Отговор
    Демокрация в действие. А после ние сме на 101 място по свобода на словото ...
  • 6 Бесен пес

    18 1 Отговор
    Самата Украйна е пред блокаж ..
  • 7 патриотъ

    16 2 Отговор
    Ние сме на 101 място по свобода на словото,а Украина е на 197 място,преди Тобаго!Голямо постижение на демокрацията,няма що!Както е тръгнало,скоро и интернет ще им спрат съвсем и пак ще ги карат да викат-слава Украини,ама дали ще я има тая Украина!
  • 8 Москва

    14 1 Отговор
    Украинските боклуци вече са в последни изтезания квото и да се мьчет да правят те внче са бита карта
  • 9 володя чеченьв

    0 0 Отговор
    до. българия. от. гл. шеф на тайното разузнаване. полицията и съседите и свойте на нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник 10 термозят румен системно психическо.. също му пускат смоци по стайте на румен задаго плашат. . ние днес тайното разузнаване ще пуснем силният вирос. заради тези неоправни съседи и свой и полиция. румен го сменяме той няма даима страх.- срамота. и се наговарят да лъжесвидетелствът че са видяли румен да вписва по компютра. но румен не вписва ние.
  • 10 гл шеф съкретно тайно разуз

    0 0 Отговор
    до. българия. от гл. шеф. на тайно разузнаване. г с точност съседи и свой на румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. постояно винът нашият румен за всичко чеимсее ерчил. чее вписвал съобщения. румен нищо не вписва. тойси обядва иси ляга даспи . румен когато бъде освободен от всякаде и вие всички няма да имате проблеми от нас.. престанете с тези лъжи. и исмами едни на други се мамите. засраметесе. товаго правите дави дават пари..куче свикнели на кокал трудно щего отвикнеш.. текасте и виее.. вие не пробате румен защото румен не вписва нищо вие нас пробате но ще берете ядове... заради вас ще патат цяла българия... лично към свойте на румен и съседите... спрете с тес лъжи.
  • 11 гл шеф тайно разу

    0 0 Отговор
    до. българия от гл. шеф на тайно разузнаване. чрес нашият румен се запознахме с жалбата дадена от снахамо. румен несее ерчил на никой. той исвика николай зет на братму. даму поиска болчета. и тему скочиха. и го биха. неговата снаха на румен крумов йорданов гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10 същите негови племеник и зетове. на братму. му пускаха с месеци змий и смоци. в стайте на нашият румен. теса заснети от нас разузнаването. ние ако почнем даги съдиме какво става с тях те с смоците и змийте го плашат психическо. само ви припомняме. румен пати от всички 10 години. неговата снаха капка е описала че нашият румен гие термозил зо.години. това нее вярно.. ние ще приложиме и др заснети матреяли. с какво друго се занимават тее. румен нее откачен . теса всички родове неможът да бъдат свидетели. ако трябва щеги съдиме в страсбург. с заснетите матреяли. свойте на румен..
  • 12 съкретно тайно разу

    0 0 Отговор
    до. българия. от гл. шеф на тайно разузнаване. получихме съкретна информация. за нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил ул. гърлянски черешарник 10 че на 24 април. щесе расгледа жалбата срещу нашият румен от на братму съпруга. капка. и румен щего вкарат в ареста ели в затвора и щего убият и ще кажат че сам сее убил обесил и той сам сие умрял. ще казали че майкаму е умряла. но майкаму щее жива... ели в болница щему бият упойка и др. отравляния и дроги и др. ние с всички матреяли се запоснахме с четането на нашият румен. и преди малко дойде тази информация. преди 5 мин. ако трябва от нас някой ще огиде до страсбург на място ние почнемли да съдиме думата нисе чува.. на нас разузнаването. несе захвалваме. на никой-
Новини по държави: