30 Май, 2018 14:50 2 374 12

Враг на Путин си играе на котка и мишка с полицията

  • уилям браудър-
  • испания-
  • русия-
  • хърмитидж кепитал мениджмънт

Финансистът Уилям Браудър заяви, че е бил арестуван от испанските власти по искане на Русия

Враг на Путин си играе на котка и мишка с полицията - 1
Снимки: БТА/АР

Финансистът Уилям Браудър - основател на британския инвестиционен фонд "Хърмитидж кепитал мениджмънт", заяви, че е бил арестуван от испанската полиция по искане на Русия, предадоха световните агенции.

Браудър съобщи за ареста в Тwitter и публикува в профила си снимка, показваща двама служители на реда пред полицейски автомобил.

По-късно испанската полиция заяви, че Браудър не е арестуван.

Органите на реда казаха, че той е бил задържан сутринта в Мадрид и откаран в полицейски участък, за да бъде направена проверка. След като е било установено, че заповедта за арест е изтекла, роденият в САЩ британски финансист е бил освободен.

Според полицията заповедите за арест с изтекла валидност се изтриват от компютърната програма, но в случая заповедта не е била изтрита от Интерпол.

Враг на Путин си играе на котка и мишка с полицията

Браудър - критик на руския президент Владимир Путин, ръководеше кампания за изобличаване на корупция и наказване на руски служители, които според него са виновни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г.

Браудър се застъпваше за налагане на американски санкции срещу руски служители заради нарушения на човешките права. Той беше движещата сила зад закона "Магнитски", подписан от предишния американски президент Барак Обама през 2012 г. и превърнал се в проблемен въпрос между САЩ и Русия.

Малко след това Путин подписа закон, забраняващ на американски граждани да осиновяват руски деца.

През 2013 г. Браудър беше осъден в Русия на девет години затвор задочно за данъчни измами. Той отрича обвиненията.

Финансистът ръководеше 10 години един от най-големите инвестиционни фондове в Русия, преди да напусне страната, а през 2006 г. получи забрана за влизане в нея като заплаха за националната сигурност.

Враг на Путин си играе на котка и мишка с полицията

През юли 2014 г. Москва обяви Браудър за международно издирване. Руската генерална прокуратура многократно е отправяла към Интерпол искане за арестуването му.

Британският външен министър Борис Джонсън приветства освобождаването на Браудър от полицията в Испания и призова Русия да потърси отговорност на виновните за смъртта на Магнитски.

"Току-що разговарях с Бил Браудър. Много се радвам, че са го освободили. Москва трябва да се съсредоточи върху това да подведе под отговорност виновните за убийството на Сергей Магнитски", написа Джонсън в Тwitter.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 старичок

    8 3 Отговор
    Нищо, има новичок.
  • 2 Бил Браудър

    8 0 Отговор
    " Заповед за арест"- уникална книга!
  • 3 наблюдател

    6 13 Отговор
    Днешните новини от Империята на злото:
    - показно убийиство на руски журналист, критик на Путин в Киев
    - арест на човека търсещ истината за убийството на Макнитски ...
    А денят още не е свършил.

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 4 Да да

    5 15 Отговор
    Всички които не целуват задника на Путинката,са врагове! Питайте нашите Пусинлфили!
  • 5 падналия ангел

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "наблюдател":

    Не се знае,за теб деня може и да свърши предварително!
  • 6 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "наблюдател":

    Човекът търсещ истина за убийството на Магнитски е изнесъл от Русия милиарди долари незаконно и не е платил никакви данъци.За което има документи и доказателства.Айде ,зелено светло на балъците като Вас,които мислят,че се борил за някаква демократична кауза.

    Коментиран от #7

  • 7 Пепи

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Румчо бе, а на теб кой ти каза? Имаш ли му пълно доверие?

    Коментиран от #8

  • 8 Румяна Костова

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пепи":

    Още не съм използвала израза вярвам тук,що се отнася за политика..За в бъдеще не зная.Ако повярвам на някого напълно,ще Ви информирам.Но едва ли,не съм доверчива по природа.

    Коментиран от #10

  • 9 Румяна Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "наблюдател":

    Ако не знаете,Магнитски е адвокат на Браудър.Вторият открадва огромни суми от Русия и безнаказано се разхожда из Европа.А Магнитски е осъден да гние в затвора.Мисля,че Кремъл по би го устройвало да си стои там за пример и стопиране на подобни мераци от други отворени терикатчета,жадни за лесни комисионни.Какво печелят руснаците, ако са го убили?Превръща се в герой.А кому е изгодно това положение?
  • 10 Друг гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Еднопосочна недоверчивост доказва липса на критично мислене. Почти съм сигурен, че не си чела книгата му, както би направил някой, който е "недоверчив по природа"

    Коментиран от #11

  • 11 Българофил

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Друг гост":

    Отдавна не бях чел книга със скорост 200 стр.на ден. " Заповед за арест" от Бил Браудър е изповед на един нормален човек.Имам чувството, че тази книга е продължение на автобиографията на Арманд Хамър- " Свидетел на историята". Хамър е първият западен инвеститор в Съветска Русия през 1921( НЕП). Странното е , че всичко се повтаря.Хамър и Браудър " пречат" на Русия, въпреки, че имат корени там и имат сантимент към руснаците.Явно има нещо сбъркано в чипа. На тази географска ширина все още капитализмът е мръсна дума.
  • 12 Насакото Яката

    3 0 Отговор
    Абе наблюдател, не зная какво наблюдаваш, но "убитият" журналист се оказа жив и здрав. Че и говорил на пресконференция в Киев. Скрипалски номера...
Новини по държави: