Last news in Fakti

1 Юни, 2018 13:05 1 893 9

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ)

  • испания-
  • мариано рахой-
  • педро санчес-
  • каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой беше свален чрез вот на недоверие и заменен от лидера на социалистите Педро Санчес

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Испанският министър-председател Мариано Рахой беше отстранен от поста си чрез вот на недоверие, съобщи ВВС.

Вотът на недоверие срещу консервативния ръководител, който остана на власт над шест години, бе подкрепен от 180 депутати в 350-местната долна камара. Депутатите гласуваха на негово място да застане лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес.

Рахой, един от най-дълго управлявалите правителствени ръководители, загуби вота след обвинения в корупция, повдигнати миналата седмица на бивши членове на неговата Народна партия.

След вота Рахой отиде при Санчес в залата и стисна ръката на бъдещия лидер. Очаква се той да встъпи в длъжност до понеделник, а кабинетът му да бъде назначен следващата седмица.

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ)

Рахой, който управлява шест години, призна още преди вота на недоверие, поискан от социалистите, че повечето депутати ще откажат подкрепа на кабинета му.

"Можем да предположим, че вотът на недоверие ще бъде одобрен. Вследствие на това Педро Санчес ще стане новият министър-председател", заяви той и поздрави своя съперник.

"За мен бе чест да бъда премиер на Испания и да оставя страната в по-добро състояние отпреди", каза Рахой.

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ)

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ)

Дошъл на власт през декември 2011 г., 63-годишният Рахой оцеля след редица остри кризи, след рецесия, на която противопостави строг режим на икономии, след месеци политическа блокада през 2016 г. и опита за отцепване на Каталуния миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    9 14 Отговор
    Социалисти в комбина с каталунци.През 45-та нашите интернационалисти са пребивали хоратаза да се пишат "македонци".Безродници по кръвна група.

    Коментиран от #8

  • 2 цъфнал гербер

    18 6 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ И ТУКА СКОРО!
  • 3 ПЕНКО

    5 6 Отговор
    ЕДВА ЛИ НЯКОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ МОЯТА БЕЗКРАЙНА РАДОСТ И УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СМЪРТ НА НАБОРА МИ РАХО!!! НО ДОКАТО ИСПАНИЯ ЖИВЕЕ В МОНАРХИЗЪМ ОТ СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ / ВКЛЮЧВАЩИ ИНКВИЗИЦИЯТА И В КАТАЛУНЯ/НЯМА ДА СПРА ДА ИМ ЖЕЛАЯ.:........."ПО ДОБЪР ЖИВОТ "!!!!!!!!!!!
  • 4 DJIDJARЖО

    12 4 Отговор
    Ами нашия БХ кога ще го духнат под опашката.-нали от неговата мутренска корупция страда българския народ и държава-нали заради голямата корупция сме най бедните и затова не ни приемат в ШЕНГЕНА....
  • 5 Гост

    4 13 Отговор
    Социалисти или комунисти няма разлика, едни и същи боклуци са.
  • 6 НКВД

    10 2 Отговор
    Факт! хората си искат социалистите факт! И тука скоро ще ги ометеме с дебелата метла всички от ЕНП!
  • 7 Отечествен Фронт

    12 1 Отговор
    Надига се нова вълна от ЮГ на социалните ще ги пометеме чак до Север всичките народни изедници слуги на едрия капитал!

    Коментиран от #9

  • 8 гробар

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    Гърбав да бяхте спечелили войната с царя поганец.
  • 9 ГосТ

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Отечествен Фронт":

    Наред е Макарон,много се задържа, продължава да им лази по нервите на франсетата. ..ама те са луди петли. Няма да му минат номерата. Дойде времето за социализъм,благодарение на интелигенцията и научно техническата революция. Не сме в джунглата. Ако става дума, интелектуалците винаги са би били леви. Простаците ги ограбиха и се опитват да ги смажат,но няма да стане.
Новини по държави: