4 Юни, 2018 15:35 1 627 1

Уличният гняв предизвика хаос в Йордания

  • йордания-
  • премиер-
  • хани ал мулки-
  • крал абдула втори-
  • омар разаз

Премиерът Хани ал Мулки подаде неочаквана оставка след среща с крал Абдула Втори

Уличният гняв предизвика хаос в Йордания - 1
Снимки: БТА/АР

Йорданският премиер Хани ал Мулки подаде оставка пред крал Абдула Втори след няколко дни на протести срещу икономическата политика на правителството, предаде Reuters.

Монархът натовари Омар Разаз да състави ново правителство.

Разаз е бивш икономист от Световната банка. Той беше министър на образованието в досегашното правителство.

По-рано кабинетът заяви, че има нужда от повече средства за обществени разходи, и се аргументира, че данъчната реформа ще намали социалната неравнопоставеност чрез прогресивно подоходно облагане.

Опонентите обаче твърдят, че строгият план за фискална консолидация, наложен на Йордания от Международния валутен фонд, е влошил положението на по-бедните граждани и е притиснал средната класа.

Уличният гняв предизвика хаос в Йордания

Вчера хиляди йорданци излязоха по улиците на столицата Аман и основни градове в провинцията на протести, които разтърсиха страната, която е близък съюзник на САЩ, останал стабилен през годините на размирици в региона.

Началникът на йорданската полиция генерал-майор Фадел ал Хамуд заяви, че силите за сигурност са задържали 60 души за закононарушения по време на протестите, а 42-ма техни служители са били ранени.

Протестите се засилиха в събота, когато премиерът Мулки заяви, че не се отказва от закон, увеличаващ данъците на физическите лица и корпоративния данък, казвайки че решението зависи от парламента.

Уличният гняв предизвика хаос в Йордания

"Исканията ни са легитимни. Не, не на корупцията", скандираха демонстрантите, призовавайки крал Абдула Втори, разглеждан като обединителна фигура, да се намеси и да се справи с корупцията в държавния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД Е ПОД КОНТРОЛА НА ГНУСТНАТА ЕВРЕЙСКА СГ.. !!! ИСКАТ ЙОРДАНИЯ ДА СЕ РЕПЧИ НА СИРИЯ ОТ ЮГОАЗТОК В ПОЛЗА НА "ДАВИД" И ПРАВЯТ ПОРЕДНАТА- МРЪСОТА!!! А МОИТЕ ДЕДИ СА СПАСЯВАЛИ ЕВРЕИТЕ ОТ ФАШИСТИТЕ !!!!!!!!!!!