5 Юни, 2018 07:43 6 556 28

Путин: Не съм цар на Русия

  • владимир путин-
  • русия-
  • австрия-
  • интервю-
  • кремъл

Стопанинът на Кремъл даде обширно интервю за австрийската телевизия преди визитата си във Виена

Путин: Не съм цар на Русия - 1
Снимки: БТА/АР

В навечерието на посещението на руския президент австрийската телевизия излъчи обширно интервю на Владимир Путин, голям жест към австрийската страна, тъй като руският президент отказва подобни изяви и разговаря с журналисти в много редки случаи.

След многократни опити на кореспондентското бюро в Москва, посрещани с отказ, положителният отговор е бил придружен с условие, интервюто да не се прави от телевизионен кореспондент в Москва, а от журналист от телевизията във Виена. Друго условие било минимум 15 минути от интервюто да се излъчат в прайм-тайма, най-гледаното телевизионно време.

Въпросите не са били уговаряни предварително, пресслужбата на президента е била информирана единствено за темите, които ще бъдат засегнати в хода на разговора. Симултанният превод е бил поверен на преводачи на Кремъл.

В хода на разговора бяха засегнати актуални международни теми. На въпроса защо досега не се е състояла среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп руският президент прехвърли отговорността на американската страна. "Попитайте нашите американски колеги".

Според Путин влошените отношения, които напомнят на мнозина експерти времето на Студената война, той окачестви като "последица от ожесточената вътрешнополитическа борба в САЩ". Въпреки това на няколко пъти по време на различни международни форуми той е разговарял с американския президент, напоследък за "опасността от нова надпревара във въоръжаването".

Путин: Не съм цар на Русия

Путин заяви, че е на същото мнение както Тръмп, но "това развитие както знаете не го предизвикахме ние. Не ние излязохме от договора, забраняващ системите за ракетна отбрана". Москва единствено отговори на заплахите. "Но трябва да помислим как можем да предотвратим нова надпревара във въоръжаването", продължи той. Експертите трябва да помислят как да започнат да действат в тази посока. "Надявам се тази дейност наистина да започне - и между нас президентите."

Засегнат беше и въпросът за отношенията Русия - ЕС. По въпроса за анексирането на Крим и последвалите санкции срещу Москва както и за покушението над бившия шпионин Сергей Скрипал и последвалото от това обтягане на отношенията, Путин заяви, че не преследва целта да разцепи ЕС. "В много по-голяма степен сме заинтересовани ЕС да бъде единен и да процъфтява, тъй като ЕС е най-главният ни икономически партньор".

Руският президент защити ролята на Русия в конфликта с Украйна. В Украйна е бил организиран "противоконституционен, въоръжен държавен преврат и властта е беше завзета". Законно разположеният в Крим военен контингент, единствено е допуснал "независими и свободни избори". На въпроса какво трябва да се случи, за да върне Русия обратно Крим, Путин заяви категорично: "Тези условия не съществуват и не е възможно да съществуват".

Путин: Не съм цар на Русия

Но въпроса защо неговата партия "Единна Русия" сътрудничи главно с чуждестранни партии, настроени критично към ЕС, президентът с усмивка препрати събеседника си към министър-председателя Дмитрий Медведев, който е шеф на партията, но после добави, че прагматично се взима решение "дали ще сътрудничим политически с някого, дали ще сътрудничим по-тясно, отколкото с останалите."

Както става ясно от интервюто, "Единна Русия" работи само с онези партии, които са заявили това свое желание публично, сред които е и Австрийската партия на свободата, която е в договорни отношения с руската партия. "Единствено там трябва да търсите причините за политически контакти между нашите партии и партиите в Европа, а не в желание за стабилизиране или създаване на трудности в Европа", заяви Путин. "Желанието ми е Австрия и други държави от ЕС да се избият тази идея от главите.", допълни той.

Путин не прие упрека, че е създал авторитарна система в Русия. "Това не отговаря на истината, ние имаме демократична държава и се движим в конституционната рамка", заяви той и обърна внимание на факта, че конституцията не позволява както в Австрия повече от два последователни президентски мандата.

На въпроса защо досега не е споменал името Алексей Навални - най-острият му критик на последните президентски избори, той каза: "Когато някоя политическа сила спечели няколко процента или стотни от процента, как да постъпим? Какво да правим с такива клоуни?"

Путин: Не съм цар на Русия

Путин отрече руското участие в обстрела, довел до разбиването на малайзийския пътнически самолет през юли 2014 година над Източна Украйна въпреки становището на международния разследващ екип, който обвини Русия за това. Двете страни в конфликта използват оръжие, произведено в Русия, настоява Путин, защитавайки своята версия, като допълва, че не са допуснати руски експерти в разследванията.

Обстойно беше обсъдена и Петербургската "Фабрика за тролове", която с фалшиви профили се опитва да влияе на обществения дебат на Запада. По този начин фирмата "Интернет рисърч ейджънси" на олигарха Евгений Пригожин, наричан от руските медии "готвача на Путин", оказва влияние на изборите по цял свят. Путин нарече това обвинение "смехотворно".

"Колко трябва да са затънали медиите и политиката на запад, щом един ресторантьор от Русия може да влияе на изборите в Европа или в САЩ?" Действията на Пригожин са си негова лична работа, руската държава няма нищо общо с това. Той направи сравнение с американския милиардер с унгарски корени Джордж Сорос , "който по цял свят се меси във всевъзможни неща".

Путин: Не съм цар на Русия

В хода на разговора Путин призна известни икономически затруднения на Русия, започнали 2012 г. Но това според него няма нищо общо със санкциите и с произтичащите от тях ограничения. "Това се дължи на факта, че цената на главната ни експортна стока - нефта - падна наполовина. Това се отрази на бюджетните постъпления и в крайна сметка на доходите на гражданите". Но в момента страната върви по пътя на подобряване на икономическите показатели. Освен това не бива да се забравя, че от 2000 г. насам хората, които живеят под прага на бедността, са намалели с 50 процента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    48 9 Отговор
    Голям стратег е!
    Австрия си знае интереса!
  • 2 релито е такова

    39 8 Отговор
    Пред последната снимка и последната показват кой плюе срещу Русия и Путин-едни от най-долните и подли същества в света.

    Коментиран от #12

  • 3 Луд съм мамо ям паркет пие ми се нафта

    23 4 Отговор
    Сега Тръмпи в някоя китайска, руска или северно корейска телевизия. Да отговори на агресията от страна на Путин.
  • 4 Иванов

    13 34 Отговор
    Не е цар, този монгол е шахиншахът на Рааша! А иначе и той мами склавите- размножайтесь, трябват ми роби и пушечно месо по фронтовете!

    Коментиран от #7

  • 5 РусофилЪ

    15 42 Отговор
    Не бил цар моля ти се.То и Тръмп отричаше в началото че е човек на ''жужето Хаяско'', ама в момента наистина не е.САЩ е демокрация и Конгресът му подряза крилете.Сега Тръмп тотално затяга обръча около империята на злото и не е изключено мнооого скоро, ние смелите български натовски воини, да се пооблажиме с рускини след десанта и окупирането на Крим.Руснаците знаят че ще ги смачкаме за 3 дни при конвенционална война и насират памперсите от страх.Разчитат на 7000 ядрени бойни глави, което ще означава че всички на тази планета отиваме на кино на второ ниво.Но ако успеем да свалиме руското знаме в Крим без 3 та световна война, това ще е победа над Антихриста.Да живее военният съюз НАТО и САЩ, че без тях ни смачка Антихриста за 5 часа.Да са живи и здрави германците че ни показаха нагледно как Русия може и да бъде смачкана и обърната със земята наопаки.45 години бяхме жадни, гладни, боси и голи под руска окупация.Някои си живееха добре и сега роптаят за връщането на тези времена.Да не позволяваме на Антихриста да ни окупира отново и да ''смачкаме'' поддръжниците на излизането на България от НАТО, още в зародиш.Да следваме примера на Германия и ако не велика европейска страна, поне да превърнем Родината в по-добро място за живот за децата ни, а не да емигрират след като завършат в богатите страни.

    Коментиран от #9

  • 6 Dhjfrthhg

    11 23 Отговор
    Аре стига сте ни занимавали с тоя плешив помак
  • 7 да го кажем направо

    32 8 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Мисля, че Путин е виновен и за смъртта на Исус, защото напоследък всеки "убит" от руските служби възкръсва.
  • 8 Илия Бешков

    13 25 Отговор
    Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

    Коментиран от #14

  • 9 1111

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "РусофилЪ":

    Банален си с един и същ коментар под различни статии сякаш друго не можеш да измислиш.
  • 10 Пеньо

    5 17 Отговор
    Ако тоя не е цар, то аз съм Елвис!

    Коментиран от #15, #28

  • 11 Bahti

    15 3 Отговор
    Общото между Путин и Тръмп е че и двамата спечелиха Хамериканските избори. Xaxxxa
  • 12 Румяна Костова

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    На предпоследната снимка Навални тренира пред огледалото своето по-късно кривене в ефир.Слепи и глухи са Западните журналисти,че въпросната личност наистина има привърженици по-малко от процент в Русия.
  • 13 Барчо

    17 1 Отговор
    Няма да чета цялата статия, защото има глупост още в началото. Питали Путин защо не се бил срещнал с Тръмп. Ми тоя дето е питал не му ли е известно, че Путин и Тръмп се срещнаха и резултата от срещата е нулев. Защо да се срещат и да си трошат нервите и парите на данъкоплатците, като резултата ще е същия????!!!?!?
  • 14 Румяна Костова

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Илия Бешков":

    Вие сте специалист как обширната география влияе на костния мозък.Отговорете си и на въпроса как човек може да бъде ВЪВ малоценност!

    Коментиран от #23

  • 15 Барчо

    15 8 Отговор

    До коментар #10 от "Пеньо":

    Не правиш разлика между цар и държавник. Путин е държавник. Изкарва държавата си от дупка и я прави значима. Царете унищожават държавите си или ги вкарват в национални катастрофи. Жив пример е България. Виж кой и колко пъти сме в национална катастрофа. Чети, чети!?!
  • 16 впечатлен

    6 4 Отговор
    Излишно е да ни занимават с този човек. Цар или не, той е ясен на всички. Всеки според разбиранията си, според интересите си, според манталитета си оценява личността му. След толкова години на власт не е възможно да не се чувства точно така - като цар. Лошото е, че не успя да направи Русия добра държава, от година на година авторитетът на държавата се срива и това е благодарение на управлението на Путин. В началото високо самочувствие, демонстрация на сила и богатство, напоследък някакво преосмисляне и напомняне, че в Русия живеят хора, които се нуждаят от добър живот. Нагли руски олигарси, експлоатиращи работещите в предприятията им, физическа саморазправа, в момента Русия е олицетворение на това докъде може да стигне самозабравата на овластени простаци. За съжаление някои наши "бизнесмени" прилагат същите методи като небезизвестния Ковачки, който с бой, изнудване и заплахи все още се опитва да принуждава хората да му работят безплатно. И не е само той, руският стил е удобен за много наши "бизнесмени". Най-страшното обаче е създадената от Путин банда рокери, наричащи се "нощни вълци" - зловещи, ужасни, начело на която стои някой, наречен Хирурга, която вилнее в Украйна. Под покровителството на Путин. Картината е изключително мрачна, а рокерите изглеждат криминално.
  • 17 Румяна Костова

    5 1 Отговор
    След като доизмия тоалетни в дом на Москва ще ида при любовник в ркиц да обсъди тема за Путин.
  • 18 Коко

    6 1 Отговор
    Свети Путин не е цар, а император.
  • 19 Живко Йорданов

    2 3 Отговор
    Дрън дрън дрън, нищо от това което говори просто няма никаква нито икономическа нито политическа обосновка. Всичките му твърдения са алогични и нямат причинно следствена връзка със това което се случва!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 до Баба Ванга

    4 0 Отговор
    Нека Баба Ванга да каже кога русия ке се оправи ?
  • 22 Стария

    8 2 Отговор
    Австрия и Германия не могат икономически без Русия. Тя им дава основните ресурси за поддържане на икономиките. Така че, икономическия интерес на запада към Русия е безусловно, жизнено необходим и всяко ембарго или ограничение, ще резонира и върху нас самите.
    А, що се отнася до управлението, то народа го показа с одобрение към Путин от близо 80 процента. Руските нобелисти са не по-малко от тези на западните държави, така че, не подценявайте Русия и гледайте как България може да извлече полза от отношенията си със нея, така както правят германците/австрийците/. Иначе, другото са празни приказки..
  • 23 Иван

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Костова/истинската/ ти нали щеше да ходиш да помагаш на жриците в москва за световното. Та отивай там стига ни залива тук с твойте проруски плюнки. Все по 20 евро на сеанс ще го докараш, вярвам ще има много пияни....

    Коментиран от #26

  • 24 патриотъ

    2 3 Отговор
    Ако някой иска да се среща с Путин,да си пусне молбата,да си изчака реда и ако Путин благоволи да го приеме,моля!В уречения ден и час да се яви на среща и това се отнася и за Тръмп!Американците започнаха надпревара във въоръжаването и те трябва да я спрат и да се измитат от Европа,никак иначе!Безсмислено е с тях да се водят преговори и да се подписват договори,защото те не струват и хартията на която са написани,както каза Лавров!
  • 25 Hhhhhhh

    0 1 Отговор
    До 24 така е. Факт.
  • 26 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Аз господин предпочитам мисия на Москва в Конго, нали сега с Африка в близки отношения.....ще оказва хуманитарна помощ като на чуждестранни студенти в институт през советские времена.
  • 27 Распутин

    1 0 Отговор
    Ти си КРАЛ и АДМИРАЛ на РАШАТА, не си цар.
  • 28 Koi

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пеньо":

    Наистина не е цар диктатор е и шеф на местните олигарси и на нашият Пишман президент
Новини по държави: